Äppelkaka uit Janneke Philippi’s nieuwe appeltaart boek
Als ik moet kiezen wat mijn favoriete taart is, dan is dat absoluut appeltaart. Als die ergens op de kaart staat, is hij voor mij. Mits hij huis gebakken is want de grootste teleurstelling is een smaakloze fabriekstaart vol met scherpe stukjes klokhuis. De lekkerste appeltaart, als je het mij vraagt, eet je bij Winkel 43 op de Noordermarkt in Amsterdam.
Gelukkig houden wij hier bij ENJOY! van lekker eten, van kokkerellen en bovenal van bakken. Elke week komt er wel iets lekkers uit de oven rollen. Hetzij door mij gemaakt, of door de tieners. Ook hier, de appeltaart als lieveling. Op ENJOY! heb je diverse soorten voorbij zien komen. Zoals de appelkruimeltaart met bitterkoekjes, havermout appelcake, bananenbrood met appel, kaneel en cranberry, appelkruimel plaattaart, appelhartjes, etc.
Gemak
De ouderwetse appeltaart zoals mijn moeder die vroeger maakte vind ik eigenlijk het lekkerst. Eerlijkheid gebied mij dat ik die nooit bak omdat ik het teveel gedoe vind om zo’n mooi raster op de taart te maken. Uit gemak kies ik dan voor een appelkruimel taart.
Appeltaart boek
Als appeltaart-fan kreeg ik laatst het Appeltaart boek van Janneke Philippi. Man, man… wat een topper is dat! Ruim 70 recepten voor de meest uiteenlopende appeltaarten, cakes, koeken, brood en meer lekkers. Geen gekkige, hysterische, hipster taarten. Maar stuk voor stuk heerlijke recepten, die makkelijk zelf te maken zijn. Prachtige vormgeving en fotografie. Hier moet ik natuurlijk meteen iets lekkers uit maken. Mijn keuze viel op de Äppelkaka.
Lekkers uit Zweden
Een zwak heb ik tegenwoordig voor alles wat Scandinavisch is. Zo ook op bakgebied. Eerder maakte ik al de Kladdkaka en de Kanelbullar. Deze Äppelkaka van Janneke mag niet ontbreken. En die Zweedse kaka’s zijn altijd vrij makkelijk om te maken. Een leuk klusje met een fantastisch resultaat.
Hij is ietsje anders geworden dan die van Janneke. Dat komt omdat het mij voor de foto leuk leek een beetje poedersuiker erop te strooien. Maar die foto’s mislukte steeds waardoor er uiteindelijk een enorme poederlaag bovenop de taart lag. Niet getreurd, eigenlijk best mooi en bijzonder lekker. Ook voegde ik er nog wat kaneelpoeder aan toe.
Ingrediënten:
- 100 gram ongezouten roomboter
- 175 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 eieren
- 175 ml melk
- 200 gram bloem, gezeefd
- 1 volle theelepel bakpoeder
- 1 theelepel gemalen kardemom
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 4 appels (kies lekkere biologische!)
- snuf zout
- ingevette taartvorm van 24 cm doorsnede. Ik gebruikte een boterkoekvorm.
Aan de slag:
Verwarm de oven voor op 180°C. Smelt in een pan met dikke bodem op laag vuur de boter met de suiker en de vanillesuiker. Neem de pan van het vuur.
Klop de eieren los met een scheut melk. Roer het eimengsel door de gesmolten boter. Zeef de bloem met het bakpoeder, kardemom, kaneel en een beetje zout. Schep de bloem luchtig door het eiermengsel. Schenk in delen de resterende melk erbij en roer met een houten lepel tot een glad beslag.
Schil de appels, snijd ze in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd ze in schijfjes van 4-5 mm dik. Leg een laag appelpartjes in de vorm. Schenk er een beetje beslag over en maak een volgende laag van appelpartjes. Schik de appeltjes mooi in een bloem of waaiervorm. Eindig met een laag beslag en strooi er een beetje suiker over.
Bak de appeltaart in de voorgewarmde oven in ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar. Laat de taart tot lauwwarm afkoelen. Verwijder de vorm en snijd de äppelkaka in punten. Op z’n lekkerst met vanillesaus of zoals in ons geval bestrooid met poedersuiker.
Bereiding: 25 minuten, oventijd: 45 minuten.
TIP: Houd je niet van kardemom of heb je het niet in huis? Gebruik dan alleen kaneel.