Nu we ineens weer heerlijk nazomerweer hebben, gaan we nog niet aan de stamppotten en stoofschotels. Als het warm is, eet ik het liefst een lichte maaltijd. Een salade met een kopje soep of met stokbrood en wat lekkere smeersels. Een van mijn favoriete salades is Salade Niçoise. Een klassieker. Simpel te maken en vol smaak!
De salade is vernoemd naar de Franse stad Nice, aan de Côte d’Azur. Er zijn vele varianten op de Salade Niçoise. Toch zie je een aantal ingrediënten in elke salade terugkomen. De salade bevat rauwe groenten zoals kropsla, rode ui, knoflook. Verse groene kruiden, kappertjes en olijven. Gekookte eieren, tonijn, ansjovis, sperziebonen en olijfolie. En een zelfgemaakte vinaigrette mag natuurlijk niet ontbreken.
Neem de ingrediënten niet te nauw. Je kunt ook de heerlijke maangedroogde tomaatjes erdoor doen. Heb je geen rode ui? Dan neem je, net als ik, een witte. Heb je aardappels waar je vanaf moet? Dan schil je ze, snijd ze in kleine blokjes en kookt ze. Ook heerlijk door de salade. Peulvruchten kunnen ook prima. Olijven in huis? Hup, erbij!
Ingrediënten:
- 1 blikjes tonijn
- 4 eieren
- 2 eetlepel mayonaise
- 1 citroen
- 1 eetlepel kappertjes
- 200 gram sperziebonen
- 1 rode ui
- 1 krop sla
- 50 ml wijnazijn
- 150 ml olijfolie
- 1 theelepel mosterd
- half teentje knoflook geperst
- 1 eetlepel honing
- 1 blikje ansjovis
- 3 tomaten
- 1 bosje dille
- zout/peper
Aan de slag:
Kook de eieren hard of half hard, zoals jij het lekker vindt. Maak de sperziebonen schoon, snijd ze een keer doormidden, blancheer ze kort en spoel af met koud water.
Maak de dressing van wijnazijn, olijfolie, mosterd, honing, een heel fijngehakte ansjovis filet, knoflook, peper en zout.
Snijd de tomaten in stukjes, de rode ui in heel dunne, halve ringen en was de slabladeren (harde middennerf eruit halen). Snijd de ansjovisfilet in drie stukjes. Laat de tonijn uitlekken en vermeng met de mayonaise. Knijp hierover het sap van een halve citroen en peper en zout. Meng alles goed door elkaar, maar zorg dat de tonijn nog een beetje heel blijft.
Leg de slabladeren op een mooie schaal, en leg hier alle ingrediënten op. Giet de dressing erover en verdeel nog wat dille over de salade. En klaar is je salade.
ENJOY!
Pictures: @ENJOY! The Good Life