Snapshots augustus 2021

sep 2, 2021 | Snapshots

De maand augustus is alweer voorbij en gevoelsmatig lijkt de zomer ook alweer voorbij. De telefoon met kiekjes heb ik weer leeggemaakt en ik kijk, samen met jou, even terug op de afgelopen maand. Kijk je mee?

Een aantal lekker happen die hier ‘s avonds op tafel kwamen: Orzo met maangedroogde tomaatjes en garnalenORZO MET GAMBA EN TOMAATJES, gedroogde bonen met spekjes, ui/knof en dille, verse sperzieboontjes met ui/knof, p/z en tomaten uit blik, verse inktvisringetjes met knoflookmayo, geroosterde bietjes, worteltjes en gebakken aardappeltjes. Allemaal vers van de tuin.

Zuurdesem baksels. Elk weekend bak ik in ieder geval brood voor de rest van de week en daarnaast kaneelbroodjes, of pizza of focaccia.

Een kruidentafeltje in je tuin of op je balkon is echt een aanrader. Je kunt er kruiden plukken om smaak te geven aan je eten. Maar het is ook perfect om een lekkere kruidenthee te maken zoals deze citroenverveine thee.

Het was 40-45 jaar geleden dat ik voor het laatst stoofaal at. Ik durf dat zelf niet klaar te maken. Vind het een beetje eng met die gladde aal. Ik kreeg de tip eens kant en klare stoofaal te halen bij vishandel Dilvis in Akersloot. Gemaakt volgens oma’s recept met roomboter, citroen en beschuit. Ik nam gelijk wat gerookte paling mee. Het zakje kant en klare stoofaal warm je even op in heet water en klaar is kees. Gekookte piepers erbij en een salade en klaar. Het was echt heerlijk! Je kunt de stoofaal ook online bestellen volgens mij.

Snapshots augustus 2021 | ENJOY! the Good Life

Ballen gehakt in de pan zijn nooit veilig. Je draait je om en alle ballen zijn verdwenen. Dit briefje helpt meestal wel.

Van de tuin komt zoveel heerlijks dat het elke keer weer een uitdaging is wat we er van gaan eten. Momenteel oogsten we volop sperziebonen en aardappels.Ook verse basilicum is niet aan te slepen. Van die laatste maakte ik een heerlijke Genovese pesto. En die pesto verwerkte ik met sperziebonen en aardappels weer in een heerlijke pasta uit het boek ‘Keuken’ van Nigella Lawson. Uit dit favoriete kookboek, kook ik veel heerlijke gerechten. Het was lekker, alleen had ik niet genoeg pesto gemaakt. Volgende keer pesto volgens het recept. De bookmarkers geven aan dat ik dit boek al heel veel heb gebruikt.

Het valt momenteel niet mee om een plekje te reserveren om een hapje te eten. Dat moet je ver van te voren plannen. Een dag van te voren was het niet meer mogelijk om bij één van mijn favorieten of een ander goed aangeschreven etablissement aan te schuiven. Wij namen genoegen met een restaurant met een niet al te hoge recensie en ook de tamtam was er niet echt te spreken over. Beter iets dan niets en zo toog ik met een niet al te kieskeurige collega naar Akersloot. En hoe leuk was de verrassing dat wij gewoon heel lekker gegeten hebben! Niets mis met DOK10 in Akersloot. Ik durf zelf te zeggen dat ik graag op een mooie dag nog eens op herhaling ga op het terras.

Voor het oogstfeest maakte ik courgette fritters met feta. Natuurlijk eerst naar de tuin om courgette te plukken, lente ui uit de grond te spitten en verse kruiden te plukken. Daarna aan de slag. Mijn aandeel zie je rechtsonder. Het recept vind je hier.

Als ik stamppot maak dan kook ik dat in een grote hoeveelheid en vries het in porties in. Niet alleen scheelt dat heel veel ruimte in je vriezer, het is ook heel overzichtelijk. En het allerbelangrijkst; omdat je het zo plat invriest kan het ook snel ontdooien.

Ik waagde mij weer eens aan het inmaken van augurken. Over een paar maanden weten we of ze te knagen zijn.

SNAPSHOTS juni 2021 | ENJOY! the Good Life

Dit is een puur praktische oplossing. Op mijn vers geschilderde muur zaten in de keuken een paar flinke vlekken. Echt geen gezicht. Je zou het opnieuw kunnen verven, maar je kunt er ook wat voor zetten. Deze kast van onze Zweedse vrienden is echt perfect. Een hoop rommeltjes en prullaria kan nu van het aanrecht. En zo is er weer veel extra werkruimte. De afvalbak gaat ook weg want die zorgt voor die vlekken. Pubers mikken meestal dingen van een afstand in de afvalbak en dat is niet altijd raak, zo blijkt. Ik heb nu bakken gekocht voor gescheiden afval die onderin het rek passen. Echt beeldig is het niet, maar functioneel wel. Als de kuikens de deur uit zijn, dan ga ik de muur wel weer eens opnieuw schilderen.

Snapshots augustus 2021 | ENJOY! the Good Life

Al een tijdje ben ik op zoek naar een voorouder schilderij. Op Marktplaats worden ze soms aangeboden. Ze zijn echter veel te groot voor mijn bescheiden huisje. Tot ik deze vond. Niet een hele familie, maar slechts één Chinese dame. Het is een beetje behelpen, maar ik vind hem prachtig.

Elke week plukte ik weer een mooi boeket.

De afgelopen maand op De Milieutuin. Wat was het weer genieten.

En ook in mijn eigen tuintje was het op de spaarzame zonnige dagen goed toeven.

De nodige oogstfeestjes werden gehouden. Altijd heel gezellig met lekkere happen van groente en fruit van de tuin. En natuurlijk omlijst met de genoeg wijn.

Fête de la Nature | ENJOY! The Good Life

En komende zaterdag kun je tussen 13-16 uur een kijkje komen nemen op De Milieutuin in Uitgeest. Leuk als je langskomt om dit bijzondere plekje in Uitgeest te ontdekken. Ik ben er zelf ook dus wie weet mogen we ook wat lezers van ENJOY! verwelkomen.

SNAPSHOTS week 53/2020 | ENJOY! The Good Life
Snapshots augustus 2021 | ENJOY! the Good Life

Dit was een hele toestand. Vlak voordat ik ging slapen, zie ik een joekel van een spin mijn slaapkamer inrennen. Ik probeer nog een boek op het akelige beest te gooien. Mis! Hij rent onder mijn nachtkastje. En toen moest ik nog gaan slapen. Normaal gesproken zou ik voor een spin van deze omvang mijn buurman roepen. Die heeft ons al eens van een reuze spin verlost. Ware het niet dat het al na middernacht was. Dat durfde ik niet meer te vragen. Ik was ook nog eens alleen thuis. Ik belde mijn zoon waar hij uithing en dat hij zijn moeder moest redden. Droog merkte hij op dat ik maar de dierenambulance moest bellen. Hij is nog banger voor spinnen dan ik en hij had weinig zin om naar huis te komen. Ik heb uiteindelijk mijn slaapkamer hermetisch afgesloten. Zelfs een handdoek voor de deur gelegd zodat de spin niet kon ontsnappen en ik ben in het bed van mijn dochter gekropen. De volgende dag ben ik mijn hele slaapkamer uit gaan kammen. Alles van de kant. Stofzuiger in de aanslag. Je raadt het al, geen spin te bekennen. Maar hij kon nergens anders zijn. De volgende avond moest ik toch echt mijn eigen bed in want dochter sliep thuis. Ik heb de kat maar naar boven laten gaan, wat onder normale omstandigheden strikt verboden is. De volgende dag kreeg ik een filmpje van zoonlief die ‘s nachts de spin op zijn drempel vond. Vrijwel al zijn poten was hij kwijt. Onze Pluis had haar werk goed gedaan. Die poten hadden niet allemaal uit zijn lijf gerukt hoeven zijn. Maar wij waren van de griezel verlost. Pluis is onze heldin! Dit was overigens een reactie op Insta. Ik moet zeggen dat dat heel verleidelijk was.

Wat kiekjes van afgelopen maand van onze lieve, kleine Pluis.

Afgelopen maand heb ik minder gewandeld dan mij lief is. Maar toch nog af en toe de benen gestrekt. In mijn dorp en in het Noord-Hollands duinreservaat.

Samen met zoonlief een dagje op stap. Hij wilde graag eens bij Museum Voorlinden in Wassenaar kijken. Hoe mooi en verrassend is het daar! Binnenkort zal ik er wat meer over delen. Een heel geslaagd uitstapje.

Mijn ergernis over de weer apps. De verwachting zon en het zeikt van de regen.

Ik schreef over dit heel bijzondere plekje Villa Augustus. Als je hier nog nooit geweest bent, ga er dan zeker eens heen. Je leest er hier alles over.

Een aantal Instagram tips. Zilverblauw is niet alleen een leuk account, maar ze heeft ook nog hart voor de afgedankte legkippetjes. Ze heeft er een paar geadopteerd en het verschil van hoe ze ze kreeg en hoe prachtig ze er nu uitzien is zo hartverwarmend. The Hogwisperer is een oud buurmeisje van mij die heel mooi werk doet voor de egeltjes in Nederland. Ook is zij vaak in het buitenland om bijzondere dieren te spotten zoals deze cutie. Het account van Tina10a vind ik echt hilarisch met de leuke typetjes van Tina de Bruijn. Een andere aanrader is Ommetjemettom. Tom neemt je via zijn Insta mee door delen van Amsterdam en vertelt daar leuke wetenswaardigheden over.

Een leuk uitstapje naar de molen in Akersloot om meel te halen. Ze verkopen er ook ander lekkers uit de buurt. Zoals koolzaadhoning, blauwe bessensap en jam.

Helaas heb ik niet zoveel tijd meer om te schrijven voor ENJOY! Afgelopen maand deelde ik nog wel een favoriet van ENJOY! Deze mooie ovenschalen. Je leest er hier alles over.

Snapshots augustus 2021 | ENJOY! the Good Life

De afgelopen week heb ik hard mijn best gedaan met leren voor het WFT (Wet Financieel Toezicht) Dit heb je nodig om als adviseur aan het werk te mogen bij een financiële instelling. Ik vond het examen echt lastig en was dan ook onwijs blij dat ik het heb gehaald. Ik ben er nog niet want als zakelijk adviseur moet ik nog twee examens doen. Voorlopig zit ik nog met mijn neus in de boeken.

Met mijn ‘bonus’ kleindochter naar de tuin om een mooi boeketje te plukken voor haar moeder. Soms kan zo’n simpel uitstapje een groot succes zijn. Mijn kuikens zijn lekker sportief bezig en sporten regelmatig in de tuin. Ziet er grappig uit.

Kip met spek, brie, walnoten en honing

Kip met spek, brie, walnoten en honing

Hoewel ik probeer niet heel veel tijd te besteden aan Social Media, vind ik het wel leuk om regelmatig Insta Stories te plaatsen en heb ik een aantal Instagram accounts die ik met veel plezier volg. Eén daarvan is Sosn (Something old & something new) Interieur...

Lees meer
Fête de la Nature – zaterdag 4-9-2021 in Uitgeest

Fête de la Nature – zaterdag 4-9-2021 in Uitgeest

De natuur inspireert, verwondert en maakt je blij! De slogan van het Fête de la Nature. Eéntje die klopt als een bus want als iets mij dit jaar gelukkig heeft gemaakt, is het dat ik mij aangesloten heb bij de collectieve Milieutuin in Uitgeest. Een club...

Lees meer
EROPUIT Favoriet: Villa Augustus in Dordrecht

EROPUIT Favoriet: Villa Augustus in Dordrecht

Wij van ENJOY! gaan er geregeld op uit. Niet vaak komt het voor dat we meerdere malen terugkomen op mooie plekjes. Simpelweg omdat er teveel te ontdekken valt. Een grote uitzondering hierop is Villa Augustus in Dordrecht. Deze plek bezoeken wij elk jaar wel een keer....

Lees meer
ENJOY’s FAVORITES: RICE ovenschalen

ENJOY’s FAVORITES: RICE ovenschalen

Kokkerellen en bakken is aan ons bij ENJOY! wel besteed. We brengen heel wat tijd door in de keuken, maar ook aan tafel. Ik vind het dan ook leuk om aandacht te besteden aan kwalitatief goed kookgerei en aan mooi serviesgoed. Een favoriet die ik graag met jullie wil...

Lees meer
Snapshots juli 2021

Snapshots juli 2021

Zo is er weer een maand omgevlogen en is het weer tijd voor de Snapshots van juli. Heel veel tijd heb ik besteed in de collectieve moestuin en om van de oogst lekker dingen te maken. De foto's heb ik weer van mijn telefoon gehaald en samen met jou kijk ik even terug...

Lees meer
Duifkruid, mooi als tuinplant of als snijbloem

Duifkruid, mooi als tuinplant of als snijbloem

Bloemen, ik zou niet zonder kunnen. Altijd staan er hier bloemen in huis. In de zomer mooie zelf geplukte boeketten en in de winter rij ik regelmatig naar één van mijn favoriete bloemisten om mezelf te verwennen met een mooie bos kleur en fleur. Een bloem die je tot...

Lees meer
Brownie zonder bloem, maar met kersen

Brownie zonder bloem, maar met kersen

Bij ENJOY! in de keuken is het altijd een drukte van belang. Kook ik niet, dan is het wel één van de pubers die in de keuken iets staat te koken of te bakken. Wij zijn alle drie enorme lekkerbekken en proberen graag recepten uit of bedenken zelf nieuwe gerechten. De...

Lees meer
Zelfgemaakte limonade

Zelfgemaakte limonade

Het heerlijke weer van de afgelopen dagen en de dagen in het verschiet, vragen om zelfgemaakte limonade en ijsjes. Natuurlijk kun je naar de winkel rennen en van alles uit het schap trekken, maar veel leuker is het om zelf limonade te maken. Het is niet alleen veel...

Lees meer
Linzensalade met zalm, bietjes en gepocheerd ei

Linzensalade met zalm, bietjes en gepocheerd ei

Als je mij vraagt wat mijn favoriete lunchplek is, dan hoef ik daar nog geen seconde over na te denken. Dat is Buffet van Odette aan de Prinsengracht in Amsterdam. Het sfeertje, het goddelijke eten, de wijn, de gasten, chef Odette. Kortom het "je ne sais quoi"...

Lees meer
Help! In huis gaat ineens alles stuk

Help! In huis gaat ineens alles stuk

Ken je dat? De wasmachine gaat stuk en niet veel later begeeft de stofzuiger het en ook het strijkijzer houdt het voor gezien. Een gevalletje Murphey's law. Als iets fout gaat of stuk gaat, blijft het nooit bij één ding gek genoeg. Het ongeluk komt altijd in meervoud...

Lees meer
FRUITTUIN VAN WEST

FRUITTUIN VAN WEST

FRUITTUIN VAN WEST Toen de pubers nog geen pubers waren gingen wij elk jaar wel een keer appels plukken in een boomgaard. Maar de laatste jaren hoef ik met dat soort uitstapjes niet meer aan te komen. Ze vragen mij met een stalen gezicht of ik gek geworden ben :)...

Lees meer

Samenwerken

%d bloggers liken dit: