Het is hoog zomer en de temperaturen raken met gemak de 30 graden. Heerlijk, maar mijn altijd ongeremde eetlust is ineens helemaal verdwenen. Ik heb amper trek en al helemaal geen zin om in de keuken te staan boven stomende pannen. Deze dagen zijn het snelle, lichte maaltijden die de keuken verlaten. Een pasta zonder al te veel poespas, een salade of gewoon een paar boterhammen met lekker beleg. Maar in het weekend wil ik net even dat beetje meer. De maangedroogde tomaatjes met burrata en een frittata met spinazie en feta. Lekker knapperig en vers brood erbij, een goed glas wijn en wat kan je nog gebeuren.
Eropuit
Het fijne aan deze gerechtjes is, dat je er niet persé voor aan tafel hoeft. Een beetje prikken hier en daar, tijdens borreltijd of de Vrijmibo. Of pak je picknickkleed, bind dit lekkers onder de snelbinder en koers richting park, bos of strand. Stal alles uit op je kleedje en geniet ontspannen. Ook voor een barbecue feestje of een buffet, zijn dit prima gerechtjes.
Lekker makkelijk
Het voordeel is, dat je het prima een avond van te voren klaar kunt maken. Sterker nog, de maangedroogde tomaatjes moeten zelfs de avond van te voren de oven in, om daar zachtjes de hele nacht in een afkoelende oven te overnachten. Ook de frittata maak je makkelijk van te voren want die is koud, van de vorige dag, misschien nog wel lekkerder dan dat hij net uit de pan komt. Zo kun je dus, zelfs op een doordeweekse werkdag, een heerlijke maaltijd op tafel of op het picknickkleed toveren.
Ingrediënten:
Voor de tomaatjes met burrata:
- 400 gram kleine trostomaatjes
- vers gemalen zwarte peper
- Maldon zout
- tijm
- theelepel suiker
- olijfolie
- burrata
- basilicumblaadjes ter garnering
Voor de frittata:
- 200 gram gewassen spinazie
- 4 eieren
- kleine ui of sjalot gesnipperd
- 1 teentje knoflook geperst of kleingehakt
- peper/zout
- scheutje volle melk of kookroom
- olijfolie
- half pakje feta verkruimeld
Aan de slag:
Het bereiden van de maangedroogde tomaatjes begint al de avond ervoor. Dan worden de tomaatjes het lekkerst. Wil je het vandaag nog maken? Dan zet je de tomaatjes alsnog in de oven en laat ze zo lang mogelijk in de oven staan. Hoe deze heerlijke tomaatjes te bereiden zijn, vind je in deze link. Leg de tomaatjes in een mooie schaal. Burrata erop, wat verse basilicumblaadjes en nog wat extra vierge olijfolie erover sprenkelen en klaar is je eerste gerecht.
Neem een grote koekenpan of wok. Verhit daarin een scheutje olijfolie. Fruit hierin de ui en knoflook op niet te hoog vuur. Voeg dan de spinazie toe en zet het vuur hoger. Bak de spinazie tot het geslonken is. Schep dit alles in een vergiet of zeef en laat goed uitlekken. Als het goed uitgelekt is, hak je de spinazie even grof met een groot mes op een snijplank.
Breek in een kom de eieren. Voeg de scheut melk/room toe, rijkelijk peper en zout en kluts dit goed door elkaar. Voeg dan het spinazie mengsel en feta toe en spatel alles goed door elkaar.
Verhit in een grote koekenpan, waar een deksel op kan, een scheut olijfolie en schenk hier het eiermengsel in. Verdeel het mooi over de bodem van de pan. Zet het vuur op de laagste stand en doe de deksel op de pan. Laat dit 10 minuten zachtjes garen. Pak dan twee grote borden. Schuif de frittata op een bord, leg het andere bord eroverheen en draai de frittata en laat hem weer in de pan glijden. Als je dat teveel gedoe vindt, doe je dat niet. Ik vind het mooi als hij aan twee kanten een beetje kleur heeft. Laat de frittata dan nog 5 minuten met de deksel erop doorgaren. De frittata is zowel warm als koud heerlijk.
Ik hou echt van dit soort gerechtjes. Deze twee zijn een prima combinatie. Wij eten dat samen met wat zelfgebakken zuurdesembrood en een aantal heerlijke smeersels. Erbij een fijne verkoelende wijn, zoals de biologische Tempranillo rosé of de biologische witte Viognier Chardonnay van Neleman via Hema.