Al mijmerend bij de vuurplaats met een wijntje in de hand, na een avondje schoffelen op de collectieve milieutuin, komen vaak de mooiste gesprekken voorbij. Op zekere avond kwam het onderwerp ter sprake dat diverse tuinleden de behoefte hebben om steeds meer terug te gaan naar de basis. Dat werd een hilarisch gesprek, met uiteenlopende meningen. Eén van de leden gaf als tip om eerst eens naar de Netflix documentaire “The Biggest Little Farm” te kijken.
Dus op een regenachtige avond, met een kop thee binnen handbereik, de poes op de leuning en diep weggekropen onder een dekentje voor de buis. The Biggest Little Farm is te zien via Netflix. In de anderhalf uur volg je het stel John Chester en zijn vrouw Molly uit Los Angeles, die min of meer gedwongen door hun hond Todd, hun leven een compleet andere hebben gegeven.
Droom najagen
Op een afgelegen plek, op een uur rijden van LA, proberen ze een uitgeblust stuk grond weer tot leven te brengen en hun droom na te jagen. Het lijkt in het begin weinig hoopvol totdat ze in contact komen met Alan. Samen met hem lukt het hen, stapje voor stapje, een unieke boerderij te bouwen met een bloeiend, zelfregulerend ecosysteem. Er komen kippen, eenden, schapen, koeien, varken Emma en diverse ongenodigde gasten die goed zijn voor de nodige kopzorgen. Ook de natuurelementen maken het hen niet bepaald makkelijk.
Uitdagingen
Elke dag is een nieuwe uitdaging en het tweetal leert gaandeweg dat de natuur in staat is om zijn eigen problemen op te lossen. Tijd is het antwoord op veel problemen. Een slakkenplaag? De slakken blijken op zeker moment een delicatesse voor bepaalde bewoners van de boerderij. En ook de luizen worden in toom gehouden omdat de lieveheersbeestjes hier verzot op zijn. Natuurlijk volgen we diverse boerderijdieren die een prominente rol hebben gekregen in de documentaire en direct je hart stelen.
De documentaire is een enorme aanrader. Voor heerlijk onbezorgd buizen, maar het zou je ook zomaar eens aan het denken kunnen zetten. Misschien naar een meer zinvoller bestaan of wie weet inspireert het je ook om de handen in de grond te steken en je eigen voedsel te gaan verbouwen.
De trailer:
Als je na het kijken van de film benieuwd bent hoe het de familie vergaat? Neem dan een kijkje op hun website Apricotlanefarms.com of volg ze op Instagram.