Zuurdesembrood bakken? Ook jij kunt het!

feb 9, 2022 | Baking time, Food, Healthy life, Lifestyle, Recipes, Things I love

Als er iets onder genieten van het goede leven valt, dan is het wel een vers gebakken zuurdesembrood uit eigen keuken. Zo’n mooi knapperig broodje, dat je verlangend in plakken snijdt en bij de eerste hap al doet ‘hummen’ van geluk. Dat is wat ik iedereen gun! Zuurdesembrood is niet alleen lekker en gezond, maar ook nog eens heel leuk om zelf te bakken. En als je eenmaal de slag te pakken hebt, is het kinderlijk eenvoudig.

Aan dat kinderlijk eenvoudig, gaat wel een proces van misbaksels, frustratie, eindeloos veel YouTube filmpjes kijken en onbegrip vooraf. Belangrijk is dat je blijft proberen. Het heeft mij tientallen misbaksels gekost voordat de broodjes een beetje toonbaar uit de oven kwamen. Voordeel is wel dat het brood eigenlijk altijd wel lekker uit de oven komt, maar het oog wil natuurlijk ook wat.

Geduld

Alles bij het bakken van zuurdesembrood draait om geduld en de zuurdesem starter. Eerder heb ik al een artikel gemaakt hoe je die starter zelf kunt maken. Natuurlijk kun je ook een starter kopen of bietsen bij een ervaren zuurdesem bakker, maar leuker is het om je eigen starter te maken en het hele broodbak proces te starten ‘from scratch’. Het kost wat tijd, maar als je de slag te pakken hebt, wil je nooit meer anders.

Korenmolen

Gebruik voor het bakken van brood meel en bloem van een goede kwaliteit. Dat levert het beste resultaat. Check of er bij jou in de buurt een korenmolen staat, daar kun je meestal ook meel, bloem en andere mooie producten kopen. Zelf ga ik altijd naar ‘De Oude Knegt’ in Akersloot. Een bezoekje aan de molen en het knusse winkeltje, draagt allemaal bij aan de hele beleving van het bakken van zuurdesembrood.

Gietijzeren pan

Zelf bak ik mijn zuurdesembroden in een gietijzeren pan die in de oven kan. Ooit investeerde ik in een Le Creuset pan, die uitermate geschikt is voor het bakken van zuurdesembrood. Voor mij een favoriet in de keuken en de beste investering ooit. Heb je deze pan niet? Dan lukt het ook prima in een andere gietijzeren pan of emaille braadpan. Jaag jezelf niet op kosten als je nog niet weet of je er aardigheid in gaat krijgen.

Broodfabrique

Wat fijn is, is als je na het kijken van eindeloos veel filmpjes en lezen van talloze artikelen over het geheim van het bakken van het ultieme zuurdesembrood, een gouden tip krijgt. Iedereen bakt brood op zijn eigen manier en allemaal net weer even anders. Broodfabrique heeft mijn struggle om zuurdesembrood te bakken een tijdje gevolgd op Instagram en was zo lief om haar ultieme stappenplan om zuurdesembrood te bakken met mij te delen. En natuurlijk deel ik dat ook weer heel graag met jou.

Ik bak altijd twee broden tegelijk. Als je toch bezig bent, is het net zo makkelijk om voor een grotere hoeveelheid te gaan. Het hele kneed proces laat ik door de machine (KitchenAid) doen. Natuurlijk kun je dat ook met de hand doen. Dat is wel een zwaar en langdurig werkje.

Ingredënten:

  • 800 gram bloem (tarwe-, volkoren- of speltbloem, keus is aan jou)
  • 160 gram starter
  • 560 gram water (lauwwarm)
  • 15 gram zout

Aan de slag:

Als je je starter in de koelkast hebt staan, dan haal je hem de avond voor je met het deeg aan de gang gaat uit de koelkast. Voed de starter en laat hem buiten de koelkast staan.

Doe alle ingrediënten in de deegkom. Plaats de deeghaak op de machine. Vermeng eerste het deeg op een lage stand. Zodra alles goed vermengd is de snelheid flink opvoeren. Ik laat de machine net zolang draaien tot hij de hele kom schoon gedraaid heeft. Afhankelijk van het soort meel dat je gebruikt, duurt dit meestal zo’n 10-15 minuten. Houd de machine goed in de gaten want als het deeg goed samenkomt moet de machine flink aan het werk en gaat hij, als je niet oppast, het hele aanrecht over.

Zet ondertussen een schone deegkom of schaal klaar, waar je een paar druppels (sla of zonnebloem) olie in doet en de kom mee insmeert, zodat het deeg niet gaat plakken. Als het deeg klaar is, je kunt de stretch-test* doen, stort je het deeg met behulp van een deegschraper in de kom. (*Tussen je vingers het deeg uiteen trekken. Als er een mooi ‘film’ laagje ontstaat en je het deeg niet uit elkaar trekt is het goed) Dek de kom af met een vochtige, schone theedoek. Ik gebruik altijd een douchekapje.

Zet de timer op een halfuur en pas dan de ‘stretch and fold’ methode toe. Maak hiervoor je handen nat. Pak de deeg aan de zijkant en trek eraan totdat je het gevoel hebt dat je weerstand voelt. Ga zo de hele zijkant van het deeg langs. Pas op dat het deeg niet scheurt. Herhaal dit ieder half uur. Totaal vier keer. Laat het deeg dan minimaal 4 uur rusten.

Bestrooi je werkblad met bloem, haal het deeg uit de kom met de deegschraper en stort het op je werkblad. Snijd het met de deegschraper in twee gelijke delen. Pak dan twee punten aan de buitenkant van het deeg en vouw het naar binnen. Herhaal dat een keer of vier. Leg je handen dan om het deeg en vorm een mooie bol door het naar je toe te trekken over je werkblad.

Rijsmandje

Bestrooi een rijsmandje of een schaal met bloem. Ik laat mijn brood altijd rijzen in een middelgrote glazen Pyrex kom (doorsnee 17 cm) die ik insmeer met slaolie en bestrooi met rijstmeel. Doe wat voor jou goed voelt. Ik heb altijd een gevecht om het deeg uit de rijsmandjes te krijgen. Leg het deeg met de mooie kant onder in het rijsmandje of kom. Dek af met een vochtige theedoek of zoals ik met het douchekapje of dek af met huishoudfolie. Zet het daarna in de koelkast waar het de nacht rustig kan rijzen.

De volgende ochtend verwarm je de oven, met daarin de (gietijzen) pan, voor op 250 graden voor een uur. Daarna leg je een stuk bakpapier op een broodplank. Ik maak het bakpapier altijd nat onder de kraan en maak er een prop van die ik op de broodplank weer uitvouw. Hierop kieper ik de kom of rijstmandje onderste boven op. Dan haal ik de pan uit de oven. Zorg dat je dit allemaal snel doet, zodat de oven en de pan goed op temperatuur blijft. Pak de punten van het bakpapier op en laat het bakpapier met het deeg erop in de pan zakken. Vouw de punten naar buiten. Snij met een deegmesje (lame) een niet al te diepe inkeping boven in het brood. Dit kan je ook eventueel met een schaar in het brood knippen. Hierdoor kan het brood mooi van bovenaf doorrijzen in de pan tijdens het bakken.

Bak het brood 30 minuten met de deksel op de pan. Haal dan de deksel van de pan en laat het brood dan nog 13 minuten bakken. (Let op: de baktijden verschillen per oven. Broodfabrique houdt 24 om 10 minuten aan.) Het brood is nu klaar. Haal het bakpapier van het brood en laat het brood afkoelen op een rooster. Één brood smikkelen wij altijd in het weekend op en het andere brood doe ik in de vriezer. Dat piep ik dan op in de oven zodra we het gaan eten en hebben we weer een vers brood. Of ik snijd boterhammen die ik vervolgens rooster. Ook heel lekker!

Ik bak meestal brood in het weekend. Op vrijdagavond haal ik de starter uit de koeling, voed deze en bewaar deze buiten de koelkast. Op zaterdag aan het begin van de middag ga ik het deeg maken. Na de stretch & fold, laat ik het deeg verder rijzen op het aanrecht. Voordat ik naar bed ga, doe ik de final shape en plaats het deeg in de rijsmandjes of kommen. Die zet ik voor de nacht in de koelkast. Op zondagochtend bak ik de broden.

Ik ben heel benieuwd of je wat aan dit artikel hebt en of je het ook aandurft om zelf zuurdesembrood te gaan bakken. Laat je niet uit het veld slaan als het niet meteen lukt. De aanhouder wint! Ik ben heel benieuwd naar jouw broden en ervaring. Leuk als het wilt delen hieronder of op Instagram. Tag ENJOY!, dat vind ik leuk!

ENJOY!

Beeld: @ENJOY! The Good Life

Bewaar voor later op Pinterest
Collectorswall, je mooiste schatten aan de muur

Collectorswall, je mooiste schatten aan de muur

De collectorswall, oftewel al je verzamelde schatten aan de muur. Ik weet niet of het een bestaande term is, maar ik gebruik hem voor een stukje muur in mijn huiskamer. Daar waar ik al mijn mooie spulletjes ophang. Wat ooit begon met twee tegeltjes van een vis en een...

Lees meer
Dwalen op Landgoed Het Hof en door het knusse Bergen (NH)

Dwalen op Landgoed Het Hof en door het knusse Bergen (NH)

Wandelen door de natuur, in combinatie met het slenteren door een leuk dorp is een perfecte combinatie voor een dagje weg. Als kers op de taart pak je wat leuke winkeltjes mee, bekijk je kunst en strijk je neer op een gezellig terras om het flanerende publiek te...

Lees meer
Molton Brown luxe bad- en douchegel

Molton Brown luxe bad- en douchegel

Voor dit product ben ik zwaar geïnfluenced tijdens het programma Linda's zomer- of winterweek. Mijn favoriete douchegel met eucalyptus geur was altijd die van de AC-tion. Helaas is deze, zoals zoveel producten van deze budget grossier, na een tijdje uit de schappen...

Lees meer
KOEKMAKERIJ VAN STAPELE, Amsterdam

KOEKMAKERIJ VAN STAPELE, Amsterdam

KOEKMAKERIJ VAN STAPELE, Amsterdam In een verborgen steegje, tussen Café Hoppe en Café de Zwart aan het Spui, zit de piepkleine koek makerij Van Stapele. Als je het steegje inloopt, komt de geur van chocolade en versgebakken koekjes je al tegemoet. Én de lange rij...

Lees meer
VAN DIJK & KO, Vintage en meer….

VAN DIJK & KO, Vintage en meer….

Hou je van vintage, brocante, oude bouwmaterialen of gewoon van allerhande 'oude meuk'? Ga dan zeker eens naar Van Dijk & Ko in Amsterdam-Noord. Die ene kast waar je al zo lang naar op zoek bent? Die geleefde eettafel voor in je nieuwe huis? Of gewoon lekker...

Lees meer
Café de Klepel, Amsterdam (Jordaan)

Café de Klepel, Amsterdam (Jordaan)

Lunchen in Amsterdam? Dan heb ik een behoorlijk lang lijstje restaurants waar ik graag nog eens wil snavelen. Bovenaan dat lijstje stond Café de Klepel, waar ik eens tijdens een wandeling door Amsterdam tegenaan liep. Het zag er zo knus uit! Dus toen een vriendin...

Lees meer
Bijzonder wonen: Droomhuis in Zweden

Bijzonder wonen: Droomhuis in Zweden

Speuren naar mooie huizen is iets wat ik graag doe in verloren uurtjes. En dan niet peperdure villa's die voorzien zijn van alle luxe en laatste snufjes, maar authentieke huizen met potentie. En nog leuker als die huizen dan ook nog eens te koop zijn voor heel...

Lees meer
Savooiekool rolletjes met gehakt en tomatensaus

Savooiekool rolletjes met gehakt en tomatensaus

Sinds ik mij heb aangesloten bij De Milieutuin, leer ik de meest uiteenlopende (vergeten) groenten kennen. Natuurlijk wil ik al die verse groenten uitproberen. Dit keer de savooiekool. Dit is één van de oudste koolrassen. Visueel gezien was het al een favoriet....

Lees meer
Wat je eigenlijk allemaal niet meer zeggen mag en kan….

Wat je eigenlijk allemaal niet meer zeggen mag en kan….

Gisteren had ik weer een heerlijk dagje voor mezelf. Geen werk, geen afspraken, geen visite, geen kinderen in huis, alleen een kleine pluizige viervoeter waar de tuindeur zo af en toe open en dicht voor moet omdat mevrouw graag in- en uitloopt. En zelfs zij nam mijn...

Lees meer
Cadeaus, het hoeft niet altijd nieuw te zijn!

Cadeaus, het hoeft niet altijd nieuw te zijn!

We zitten midden in de ratrace voor kerst. Iedereen is als een malle in de weer om de mooiste cadeaus te scoren voor hun geliefden. De pakketbezorgers rijden af en aan en het is maar helemaal de vraag of je cadeau dit jaar op tijd onder de kerstboom zal liggen. Ik doe...

Lees meer
Le Creuset braadpan. Die mag niet ontbreken in je keuken!

Le Creuset braadpan. Die mag niet ontbreken in je keuken!

Als je mij vraagt wat niet mag ontbreken in de keuken, dan hoef ik daar geen nano seconde over na te denken. Dat is mijn geliefde pan van Le Creuset. Natuurlijk al het noodzakelijk keukengerei daar gelaten. Als je alles hebt wat je nodig hebt in de keuken en koken is...

Lees meer
Zuurdesemstarter

Zuurdesemstarter

Zuurdesembrood bakken stond al lange tijd op mijn lijstje om eens uit te proberen. Steeds voor mij uitgeschoven want het leek mij een heel ingewikkeld proces. Tientallen filmpjes heb ik gekeken, die de stap om te beginnen alleen maar groter maakte. Elke thuisbakker...

Lees meer
John Derian Picture Book

John Derian Picture Book

Laatst deelde ik op Instagram een eigenaardige tic van mij. Die niet zo eigenaardig bleek, er zijn meer types zoals ik. Interieur magazines, Pinterest en Instagram zijn mijn grote inspiratiebronnen op allerlei gebied, maar zeker als het gaat om interieur styling. Zo...

Lees meer
Risotto met venkel en geitenkaas

Risotto met venkel en geitenkaas

De oogst van de venkel is op de collectieve moestuin, waar ik voor mijn plezier een beetje meeschoffel, gigantisch. Venkel vind ik een prachtige groente om te zien. De mooie witte knol, die zo sierlijk gevormd is en dan dat frisgroene loof. Een lust voor het oog....

Lees meer
Kledingkast opruimen en kleding toevoegen

Kledingkast opruimen en kleding toevoegen

De laatste warme dagen hebben we net achter ons gelaten. Tijd om de kast op te ruimen en de warme kleding weer tevoorschijn te halen. Zwierige zomerjurken, topjes, korte rokjes en broeken zijn de komende tijd niet meer nodig, die mogen achter in de kast of in een...

Lees meer
Landgoed Koningshof, avontuurlijk wandelen in de herfst

Landgoed Koningshof, avontuurlijk wandelen in de herfst

De herfst is in volle gang, de bladeren aan de bomen laten hun mooiste kleuren zien, voordat ze hun bladerdek laten vallen. Hét moment om een mooie herfstwandeling te maken. Een mooie plek om avontuurlijk te wandelen in de herfst, is het sprookjesachtige Landgoed...

Lees meer
3x vega smeersels voor bij de borrel of op brood

3x vega smeersels voor bij de borrel of op brood

In huize ENJOY! verzetten, de jong volwassenen, zich steeds meer tegen het eten van vlees. Moest eerst de kippendij, in de roerbak maaltijden, vervangen worden voor vega varianten. Nu zijn we zelfs zover gekomen dat ook broodbeleg van de slager niet meer geblieft...

Lees meer
Snapshots september 2021

Snapshots september 2021

De zomer is alweer voorbij. Voor mijn gevoel heb ik gisteren de tuinspullen buiten gezet en kan ik ze nu weer opbergen. Bizar! Gelukkig zijn wij afgelopen maand ook nog een paar dagen naar Mallorca geweest. Heerlijk om er even uit te zijn. Daar moeten we het voorlopig...

Lees meer
Kip met spek, brie, walnoten en honing

Kip met spek, brie, walnoten en honing

Hoewel ik probeer niet heel veel tijd te besteden aan Social Media, vind ik het wel leuk om regelmatig Insta Stories te plaatsen en heb ik een aantal Instagram accounts die ik met veel plezier volg. Eén daarvan is Sosn (Something old & something new) Interieur...

Lees meer
Snapshots augustus 2021

Snapshots augustus 2021

De maand augustus is alweer voorbij en gevoelsmatig lijkt de zomer ook alweer voorbij. De telefoon met kiekjes heb ik weer leeggemaakt en ik kijk, samen met jou, even terug op de afgelopen maand. Kijk je mee? Een aantal lekker happen die hier 's avonds op tafel...

Lees meer
Fête de la Nature – zaterdag 4-9-2021 in Uitgeest

Fête de la Nature – zaterdag 4-9-2021 in Uitgeest

De natuur inspireert, verwondert en maakt je blij! De slogan van het Fête de la Nature. Eéntje die klopt als een bus want als iets mij dit jaar gelukkig heeft gemaakt, is het dat ik mij aangesloten heb bij de collectieve Milieutuin in Uitgeest. Een club...

Lees meer
EROPUIT Favoriet: Villa Augustus in Dordrecht

EROPUIT Favoriet: Villa Augustus in Dordrecht

Wij van ENJOY! gaan er geregeld op uit. Niet vaak komt het voor dat we meerdere malen terugkomen op mooie plekjes. Simpelweg omdat er teveel te ontdekken valt. Een grote uitzondering hierop is Villa Augustus in Dordrecht. Deze plek bezoeken wij elk jaar wel een keer....

Lees meer
ENJOY’s FAVORITES: RICE ovenschalen

ENJOY’s FAVORITES: RICE ovenschalen

Kokkerellen en bakken is aan ons bij ENJOY! wel besteed. We brengen heel wat tijd door in de keuken, maar ook aan tafel. Ik vind het dan ook leuk om aandacht te besteden aan kwalitatief goed kookgerei en aan mooi serviesgoed. Een favoriet die ik graag met jullie wil...

Lees meer
Snapshots juli 2021

Snapshots juli 2021

Zo is er weer een maand omgevlogen en is het weer tijd voor de Snapshots van juli. Heel veel tijd heb ik besteed in de collectieve moestuin en om van de oogst lekker dingen te maken. De foto's heb ik weer van mijn telefoon gehaald en samen met jou kijk ik even terug...

Lees meer
Duifkruid, mooi als tuinplant of als snijbloem

Duifkruid, mooi als tuinplant of als snijbloem

Bloemen, ik zou niet zonder kunnen. Altijd staan er hier bloemen in huis. In de zomer mooie zelf geplukte boeketten en in de winter rij ik regelmatig naar één van mijn favoriete bloemisten om mezelf te verwennen met een mooie bos kleur en fleur. Een bloem die je tot...

Lees meer
Brownie zonder bloem, maar met kersen

Brownie zonder bloem, maar met kersen

Bij ENJOY! in de keuken is het altijd een drukte van belang. Kook ik niet, dan is het wel één van de pubers die in de keuken iets staat te koken of te bakken. Wij zijn alle drie enorme lekkerbekken en proberen graag recepten uit of bedenken zelf nieuwe gerechten. De...

Lees meer
Zelfgemaakte limonade

Zelfgemaakte limonade

Het heerlijke weer van de afgelopen dagen en de dagen in het verschiet, vragen om zelfgemaakte limonade en ijsjes. Natuurlijk kun je naar de winkel rennen en van alles uit het schap trekken, maar veel leuker is het om zelf limonade te maken. Het is niet alleen veel...

Lees meer
Linzensalade met zalm, bietjes en gepocheerd ei

Linzensalade met zalm, bietjes en gepocheerd ei

Als je mij vraagt wat mijn favoriete lunchplek is, dan hoef ik daar nog geen seconde over na te denken. Dat is Buffet van Odette aan de Prinsengracht in Amsterdam. Het sfeertje, het goddelijke eten, de wijn, de gasten, chef Odette. Kortom het "je ne sais quoi"...

Lees meer
Help! In huis gaat ineens alles stuk

Help! In huis gaat ineens alles stuk

Ken je dat? De wasmachine gaat stuk en niet veel later begeeft de stofzuiger het en ook het strijkijzer houdt het voor gezien. Een gevalletje Murphey's law. Als iets fout gaat of stuk gaat, blijft het nooit bij één ding gek genoeg. Het ongeluk komt altijd in meervoud...

Lees meer
FRUITTUIN VAN WEST

FRUITTUIN VAN WEST

FRUITTUIN VAN WEST Toen de pubers nog geen pubers waren gingen wij elk jaar wel een keer appels plukken in een boomgaard. Maar de laatste jaren hoef ik met dat soort uitstapjes niet meer aan te komen. Ze vragen mij met een stalen gezicht of ik gek geworden ben :)...

Lees meer

Samenwerken

%d bloggers liken dit: