Mei is de maand dat het blauwe bloemen regent. De blauwe bloemenregen die Wisteria heet. Tegen menig gevel zie je de Wisteria, ofwel blauweregen, uitbundig bloeien. Enorme trossen, blauwe bloemen vallen naar beneden als een zacht, zoet geurende waterval. Sinds ik enigszins oog kreeg voor natuurschoon, is de Wisteria een grote favoriet. Vanwege de beeldschone kleur, bloemen en heerlijke geur.
Overdaad
De blauweregen is een overdadig type. Niet alleen geeft hij een enorme hoeveelheid bloemen, ook zijn bladerdek is overdadig. En vergis je niet, de blauweregen is een kampioen klimmer, de nieuwe ranken groeien wel zo’n vier meter per seizoen. Na de bloei moet je regelmatig de schaar erin zetten, anders groeit hij de zon achterna. Een zonnige plek is een must voor het succes van de blauweregen. Als hij niet in de zon staat, kun je wachten tot je een ons weegt, maar bloemen gaan er dan niet of mondjesmaat komen.
Slingeraar
Hij hecht zich niet vanzelf, maar wordt graag een handje geholpen langs gevels, schuttingen en pergola’s. Leid de plant met een flexibele rubberen draad. Metaaldraad kan zich in de takken gaan snijden tijdens de groei. Als je regelmatig blijft opbinden en snoeien heb je een sieraad aan je gevel of een prachtig blader- en bloemendek op je pergola. Controleer ook goed waar de blauweregen omheen groeit. Hij is oersterk en kan met gemak balken en constructies ontwrichten. Het beste is dus ergens tegenaan leiden en niet ergens omheen laten slingeren. Heb je geen tuin of valt er nergens tegenaan te groeien, kies dat voor een blauwe regen op stam. Mooie pot eromheen en je hebt ook een juweel in je tuin of op je balkon.
Wisteria weetjes
De Wisteria wordt in de volksmond blauweregen genoemd omdat hij meestal blauwe bloemen heeft, maar hij is er ook in het wit, roze en lila. Totaal zijn er circa tien verschillende soorten, variërend in kleur en hoeveelheid en afmeting van de trossen bloemen. Van oorsprong komt de plant uit China en Japan. In Japan is de blauweregen zelfs het symbool van onsterfelijkheid en oneindigheid door zijn tomeloze bloei en groei. Hij kan met gemak honderd jaar worden.
Snoei geeft bloei
Treur niet als jouw nieuwe aanplant slechts een paar miezerige bloemen geeft. Hij heeft wel een aantal jaar nodig om steeds een beetje meer bloemen te geven. Snoei helpt hierbij. Doe dat dan ook regelmatig. Flinke snoei van de zijtakken helpen de bloei te stimuleren voor het volgende bloeiseizoen. Soms geeft de blauweregen nog een kleine toegift en verrast de plant je in september met een tweede bloei spektakel.
Goed om te weten
Na de bloei maakt de blauweregen lange peulen. Voor het geval je het van plan was…. De peulen en zaden die in de peulen zitten zijn NIET eetbaar en zelfs giftig. Pas hier mee op als je kleine kinderen of ondernemende huisdieren hebt. Verwijder ze bij voorkeur. Ga je nu op een drafje naar het tuincentrum of bestel je een Wisteria online? Kies dan een plant die al wat knoppen heeft of een paar bloemen, dan weet je zeker dat je volgend jaar ook al bloemen hebt. Planten die door enten zijn vermeerderd geven veel sneller bloemen dan exemplaren die zijn opgekweekt uit zaden.