Je kunt mij niet blijer maken dan met nieuwe plekjes om lekker te snavelen, taartjes te eten, eropuit te gaan etc. Ik heb er al heel wat ontdekt en die pareltjes deel ik graag op ENJOY!. Niet zelden ontvang ik een berichtje met de vraag of ik nog een leuk restaurant weet, een bijzonder hotel of een tip voor een leuk dagje weg. Ik denk dan ook alles wel zo’n beetje te weten. Zeker bij mij in de buurt. Toch werd ik laatst door een vriendin enorm verrast toen zij mij op sleep nam voor een verjaardagslunch. Verkneukelend chauffeerde zij mij naar Beverwijk. Of all places, wat hadden we daar te zoeken? Dat bleek al snel toen we de verlaten weg indraaiden met het bordje Landgoed Rorik.
Wijntuin Ronja
We parkeren de auto op de ruime parkeerplaats en volgen de weg naar de kas in de verte. Onderweg komen we langs Wijntuin Ronja. Druivenranken in de Noord-Hollandse klei. Wie had dat gedacht midden op deze vlakte? In de verte zien we een en al gezelligheid onder de tentdoeken. De wijnboeren doen een drankje met elkaar. Wellicht van hun eigen wijn? Wie zal het zeggen, maar de aanblik spreekt tot de verbeelding. Alsof je op het Franse platteland bent. Het blijkt dat je hier zelf ook wijnboer kunt worden door 10 wijnstokken voor een seizoen te pachten. We denken er nog even over. Deze plek houden wij in gedachten. Je kunt deze namelijk huren voor feestjes. Lange tafels tussen de wijnranken? Graag!
Niemandsland
We vervolgen onze weg en wandelen verder de weg af. Onderweg ruist de wind door het hoge grasland met daarin verdwaalde klaprozen, koolzaad, fluitenkruid. De bijen zoemen vrolijk van de ene naar de andere bloem. Een lust voor het oog. Hier en daar tussen het gras ligt een oud verroest scheepsonderdeel of iets van die strekking. Het is een beetje gekkig, een soort niemandsland. Ik word er blij van. Alles lijkt hier zomaar eens beland te zijn en dat maakt het naar mijn mening juist leuk. We lopen door de oude sluisdeuren en komen bij de grote glazen kas waar Wegrestaurant Zacht Staal gevestigd is. Met direct daarnaast Café Picknick.
Lange tafels in het gras
De zon schijnt en de lange picknicktafels zijn gevuld met vrolijke mensen, waarvan de meeste een Amsterdamse tongval hebben. Ik vraag mij oprecht af hoe die hier in de ‘middle of nowhere’ beland zijn. Het blijkt de Amsterdamse tamtam te zijn, die deze plek de hemel inprees, gevolgd door het Parool en De Volkskrant die mooie artikelen schreven over Landgoed Rorik. En niet te vergeten streken hier de twee Amsterdamse chefs,Lennart Ylstra en Kees Elfring, neer. Dat heeft zijn uitwerking gehad. Bij goed weer is het hier een gezellige drukte met de bijbehorende reuring, lekker happen en goddelijke drankjes.
Café Picknick
Laat het weer te wensen over? Dan wordt de lunch van Café Picknick met liefde in de kas geserveerd. Zo kan het dat ik op een regenachtige dag in de kas heb mogen genieten en mijn kinderen mij op een stralende moederdag meenamen voor een lunch buiten. Hier eet je geen broodje kroket, hier eet je je vingers bijna op bij de gerechten. De kleine kaart zorgt voor genoeg keuzestress. Gebraiseerde runderwang met mierikswortel en linzen, gegrilde groene asperges met gepocheerde eieren en morille beurre blanc, Vitello tonnato van kalfsvlees met tonijnmayonaise, kippenleverparfait met toast om er een paar te noemen en als toetje mag je zeker de appel- of rabarber crumble met dunne room niet overslaan. Bijpassende wijnen, appelcider!, huisgebakken zuurdesembrood. Het is hier allemaal uitermate smakelijk.
Wegrestaurant Zacht Staal
In de avond schuif je aan bij Wegrestaurant Zacht Staal in de kas. Hier is het sfeervol en knus. Het wisselende 5-gangen menu (€ 49,50) is geïnspireerd op het aanbod van de moestuin. Helaas is het er nog niet van gekomen om deze eet ervaring te beleven, maar hij staat hoog op ons lijstje.
De groente Amsterdammer
Alle groente, kruiden en fruit komt van Landgoed Rorik, waar Kasper van De Groente Amsterdammer, de akkers bestiert. Alles groeit en bloeit hier zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Via de website kun je groente-, fruit- en vleespakketten bestellen die op verschillende Pick-Up punten bij jou in de buurt kunt ophalen of op Landgoed Rorik af kunt halen. Wil je een dagje meeschoffelen of kruien? Meld je dan aan voor een heerlijk dagje offline.
Blijven slapen?
Heb je te diep in het glaasje gekeken of gewoon nog niet genoeg van deze plek? Blijven slapen kan ook. Gooi je eigen tentje in de kofferbak of boek één van de tiny houses op de mini-camping. Het is sowieso leuk om na een heerlijk maaltje even de benen te strekken en een rondje te lopen over het vlonderpad van de camping.
Een bezoek aan Landgoed Rorik is een dikke aanrader. Heel even ben je in een andere wereld waar alles net een stukje langzamer gaat en waar de waan van alle dag even heel ver weg lijkt. Er wordt druk gebouwd aan de boerderij. Hier komt de boerderijwinkel en de mogelijkheid voor Wegrestaurant Zacht Staal om ook in winter het restaurant open te houden. Leuk als je na het lezen van dit artikel richting Beverwijk spurt. Je zult er geen spijt van krijgen! Ik ben heel benieuwd wat jij van dit plekje vindt. Deel je feedback en kiekjes via Instagram (ENJOY_THE_GOOD_LIFE). Dat vind ik leuk!
Landgoed Rorik, Noorderweg, Beverwijk. Website
Heb je tips voor ENJOY! Een (nieuw te openen) restaurant, hotel, B&B? Die leuke theetuin, daar waar je de lekkerste taart eet, leuke uitstapjes of bijzondere plekjes? Alles wat het leven leuker maakt. Stuur dan een berichtje naar enjoythegoodlifeblog@gmail.com