Deze pasta is perfect voor in de herfst. Dé tijd dat de pompoenen geoogst worden. Onderweg worden ze volop aangeboden bij stalletjes langs de weg. Koop ze vooral daar of bij een boeren- of biologische winkel. Dan weet je zeker dat je een mooi product hebt, dat onbespoten is en veel meer smaak heeft. Deze herfstpasta met pompoen en balletjes, is het perfecte bordje comfort-food voor het gezelligste seizoen van het jaar.
Pompoen slachten
De saus voor de pasta is makkelijk te maken, alleen is het altijd even een werkje om de pompoen te ‘slachten’. Ik snijd de pompoen eerst doormidden en dan in schijven. Zo kan ik makkelijk de schil eraf snijden en het ‘weke’ deel met de pitten eruit snijden. Daarna snijd ik de schijven in blokken. Dat is het vervelendste klusje, maar troost je, als dat geklaard is heb je genoeg pompoen voor twee batches van deze heerlijke pastasaus. Zo heb je voor een ander moment een makkelijke maaltijd. Pasta koken, saus verwarmen en klaar. De saus ik ook prima een paar dagen van te voren te maken of in te vriezen.
Worst
Omdat pompoen nogal vlak is qua smaak, vind ik het lekker om de pastasaus een beetje pit te geven, door er balletjes aan toe te voegen. Ik gebruik daar geen gehakt voor, maar de vulling van saucijsjes. Het liefst gebruik ik hiervoor de heerlijke handgemaakte, verse worsten van Brandt & Levie. De variant met venkel en rode wijn. Deze bestel ik via Crisp.nl, maar zijn ook te koop bij Ekoplaza. Hou je niet van online shoppen, of heb je geen biologische supermarkt in de buurt? Dan kun je ook verse worst of saucijs halen bij de slager en aan de vulling een theelepel venkelzaad, peper en een half teentje uitgeperste knoflook toevoegen. Deze balletjes zijn ook heerlijk in een groente- tomaten- of minestronesoep.
Ingrediënten:
- 1 middelgrote pompoen naar keuze 1500-2000 gram
- 1 flinke ui
- hele bol knoflook
- 2 pakjes (4 stuks) Brandt & Levie worst venkel/rode wijn
- 1 theelepel paprikapoeder gerookt
- peper en zout
- olijfolie
- wijn en kookvocht
- verse salie
- optioneel kookroom
- pasta (350 gram voor 4 personen) Let op! De saus is voor twee maaltijden van vier personen.
Aan de slag:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijd de pompoen in flinke, ongeveer gelijke blokken. Schil en pitten verwijderen. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel hier de pompoen blokken over. Snijd de ui in grove stukken. En snijd de bol knoflook overlangs doormidden, zodat je twee helften krijgt met de teentjes mooi in zicht. Verdeel de uien en een stuk of 5 salieblaadjes tussen de pompoen en druk de twee knoflook helften tussen de blokken. Bestrooi met peper, zout en paprikapoeder en besprenkel met olijfolie. Schenk vooral goed over de knoflook. Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak voor 25 minuten. Haal de bakplaat dan uit de oven, hussel alles een beetje door elkaar en zet voor nog eens 20 minuten in de oven.
Druk het vlees stukje voor stukje uit de worst en draai er balletjes van. Als je geen B&L worst hebt, druk je al het vlees uit de darm, vermeng dit met versgemalen peper, een theelepel venkelzaad en een half teentje knoflook. Meng alles door elkaar en draai er kleine balletjes van. Verwarm een koekenpan en bak de balletjes zachtjes bruin in het eigen vet. Blus af met een flinke scheut wijn. Rood, wit, het maakt niet uit. Net wat je open hebt. Liever geen wijn? Dan blus je het af met een scheutje water.
Kook ondertussen de pasta al dente. Gebruik vooral ook een pasta van een goed merk. Voor mij is dat De Cecco of Rummo.
Doe de pompoen en uien in een blender en druk hierin ook de knoflooktenen uit de schil. Doe er een half kopje kookvocht bij. Heb je geen blender? Dan gebruik je de staafmixer. Pureer tot een mooie gladde saus. Optioneel kun je wat kookroom toevoegen. Ik heb dat niet gedaan want had het niet voor handen. Voor mij was de saus prima. Romig genoeg door de pompoen en knoflook, maar wil je het extra romig maken…. feel free.
Verdeel de helft van de saus door de pasta. Ik heb ook de helft van de balletjes er gelijk doorheen gedaan. Dat was voor het visuele plaatje misschien niet zo geweldig, maar doe vooral wat voor jezelf goed voelt. Rasp er een beetje Parmezaanse kaas overheen en garneer met een paar blaadjes salie.
De rest van de saus en de balletjes heb ik ingevroren en op een later moment gegeten met versgekookte pasta. Zoals met zoveel dingen smaakt het dan nog lekkerder 🙂