Steeds vaker wil ik klassieke gerechten op tafel, ook als ik buiten de deur eet, zoals bijvoorbeeld bij Café de Klepel (escargots!). De hypes en liflafjes laat ik graag voor wat ze zijn. Echt comfort food zoals hachee, boeuf Bourgignon. Gerechten die op de kaart staan van een bistro, zoals een goede steak tartare of een biefstuk Stroganoff en dan ook graag met de vlam erin. Franse kip in wijn, of beter bekend, Coq au Vin is ook zo’n heerlijke klassieker.
Kookschrift
Ergens in de prehistorie, toen het internet nog niet zo bomvol stond met recepten, plaatste ik mijn recepten in een kookschrift van de Appie. Dat hele kookschrift is in de vergetelheid geraakt, maar mijn hang naar mijn oude recepten niet. En de drang om terug te grijpen naar het verleden, wordt naarmate de leeftijd stijgt steeds sterker. Ik ben op het web dus maar eens op zoek gegaan of mijn kookschrift nog bestaat. En zowaar, mijn kookschrift is er nog. Leuk om die oude gerechten weer op tafel te zetten. Hoewel de meeste recepten van voor hun tijd zijn, geniet het gepeupel er met volle teugen van. De gehaktschotel, Eton Mess, Pavlova en deze Franse kip in wijn zijn grote hits.
Kip
De kip die ik gebruik is geen Franse kip, maar kip van Crisp. Je weet wel, die van dat knetterverse eten. Ik ben een enorme fan van Crisp en bestel daar graag mijn boodschappen omdat de producten gewoon heel goed zijn. Een andere goede leverancier voor ingrediënten van de beste kwaliteit is Lindenhoff. Het kost misschien een paar centen meer, maar dat is het dubbel en dwars waard, om te genieten van een goddelijke maaltijd. Voor dit gerecht gebruik ik de boerderij scharrelkip en voor vier personen; vier kipdrumsticks en vier kippendijen.
Wijn
Ook de wijn is een essentieel onderdeel van dit gerecht. Ik ben een rode wijn drinker. Er is hier altijd genoeg wijn op voorraad. Vooral de stevige Franse Syrah wijnen vinden hier gretig aftrek. Mijn favorieten zijn die van Sensas en de Excellence van de Jumbo. Drink je zelf geen rode wijn? Koop dan vooral niet een hele fles. Gebruik in dat geval de kleine 250 ml flesjes, maar kies wel voor een robuuste Franse wijn.
Braadpan
Dan haal ik toch ook nog even graag het kookgerei aan. Voor dit soort en vele andere stoofgerechten is een goede, zware gietijzeren pan onmisbaar. Hou je van koken? Dan mag zo’n pan op je fornuis niet ontbreken. Kies er één die bij jouw budget past. Zelf heb ik echt gespaard voor een Le Creuset pan. De heilige graal als je het mij vraagt. Ik heb hem al jaren en hij gaat een leven lang mee.
Ingrediënten:
- 1 ui, gesnipperd
- 2 aardappelen, geschild en in blokjes
- bakje champignons, in kwarten gesneden
- biologische boerderij kip (Crisp) 4x drumstick en 4x kippendij
- 125 gram magere spekblokjes
- zout en peper
- 2 el bloem
- 3 el boter
- 1 teentje knoflook, gehakt
- 1/4 ltr rode wijn (robuuste Frans wijn)
- 1 bouillonblokje
- 5 takjes peterselie
- 1 tl tijm gedroogd of een paar takjes vers
- 1/2 tl rozemarijn gedroogd of een takje vers
Aan de slag:
Verhit de boter in de pan. Bestrooi de kip met peper, zout en bloem en bak de kip rondom bruin. Schep de kip uit de pan en bak in het achtergebleven vet, op een niet te hoog vuur de spekjes, voeg daarna de ui en knoflook toe en fruit dit zachtjes. Doe de kip weer terug in de pan, samen met de aardappelblokjes, wijn, 1 dl water, bouillonblokje, tijm en rozemarijn. Met de deksel op de pan op het laagste vuur zachtjes stoven voor een uur. Voeg daarna de champignons toe en de peterselie, schep deze door de kip en laat nog een half uurtje stoven. Haal de deksel van de pan en laat nog 20-30 minuten zachtjes pruttelen zonder deksel om de saus wat te laten indikken. Vergeet niet regelmatig, voorzichtig tussen de kip door, te roeren.
Serveer met aardappelpuree. Probeer ook eens aardappelpuree van half aardappel en half pastinaak, knolselderij of zoete aardappel. Dat maakt het gerecht net even feestelijker. En natuurlijk schenk je bij dit gerecht de heerlijke rode wijn die je ook in het gerecht hebt gebruikt.