De collectieve moestuin (ook te volgen De Milieutuin Uitgeest op Instagram en Facebook) geeft ons momenteel meer courgettes dan ons lief is. Kruiwagens vol vinden hun weg naar ons oogstplein en ook het stalletje langs de weg is standaard bevoorraad met een enorme berg courgettes. Een van de tuinleden riep van de week: “Als je stil bent, dan hoor je ze groeien!”. Je zou het bijna geloven.
Inmiddels is alles wat je van courgette kunt maken wel zo’n beetje gemaakt. Standaard gaat er elke week een bakplaat vol groente, waaronder courgettes in de hete oven om de groente te grillen. Een courgettesoep in allerhande variaties. De vriezer ligt daar vol mee. De courgettefritters van Nigella zijn ook vaste prik. Maar nog niet eerder maakte ik een courgettecake, met chocolade nog wel. Daar was ik wel benieuwd naar!
Je denkt niet snel aan courgette in zoete baksels, maar het is eigenlijk een heel goede keuze. De smaak van een courgette is neutraal, maar zorgt dat de cake heerlijk smeuïg wordt. En groot voordeel, ongemerkt krijg je op deze manier de nodige groente binnen. Vooral kinderen zullen er echt geen idee van hebben dat hier groente in verwerkt is.
Kokosbloesemsuiker
In de courgettecake heb ik kokosbloesemsuiker gebruikt. Puur omdat ik dat ooit eens voor een gerecht gekocht had en ik het nu mooi op kon maken. Kokosbloesemsuiker is iets gezonder dan gewone suiker omdat het niet verhit wordt en het geen schommeling van de bloedsuikerspiegel veroorzaakt. Maar het blijft suiker en is wat betreft het aantal calorieën hetzelfde als gewone suiker. Ik zou het dus niet speciaal aanschaffen voor dit recept want het is stevig geprijsd. Rietsuiker, of bruine suiker is prima.
Vegan en meer…
Dit recept kun je ook heel makkelijk aanpassen naar een vegan, vegetarisch, lactosevrij en wat al niet meer variant. Ik ben er niet zo in thuis, maar de melk is makkelijk te vervangen voor een plantaardige soort. En er wordt geen boter of eieren in deze cake gebruikt.
Ingrediënten:
- 1 courgette (ongeveer 300 gram, geraspt en het vocht er een beetje uitknijpen)
- 300 gram bloem
- 175 gram rietsuiker, kokosbloesemsuiker of bruine suiker
- 2 tl bakpoeder
- 1 eetlepel kaneelpoeder
- halve eetlepel nootmuskaat
- 150 gram pure chocolade
- snufje zout
- 200 gram melk
- 85 gram olijfolie
Aan de slag:
Verwarm de hetelucht oven voor op 175 graden.
Doe alle droge ingrediënten in een kom en meng dit door elkaar. Voeg daarna de geraspte courgette, de melk en olijfolie toe en meng alles goed door elkaar.
Vet de cakevorm goed in en leg er eventueel een strook bakpapier in zodat je de cake er makkelijk uit kunt halen als hij gebakken en afgekoeld is. Stort het cake mengsel in de cakevorm en zet in de oven voor 50 minuten. Prik een satéprikker in de cake om te kijken of die er droog uitkomt en de cake goed gebakken is. Is dat niet het geval dan zet je de cake nog 10 minuten terug in de hete oven.