Kanelbullar – Zweedse kaneelbroodjes
De Kanelbullar, oftewel Zweedse kaneelbroodjes is één van de populairste lekkernijen in Zweden. Wist je dat ze zelfs een speciale Kanelbullar dag hebben op 4 oktober? De kaneelbroodjes vinden vooral gretig aftrek tijdens de Fika, het belangrijkste koffie- en theemomentje van de dag.
Fika
Aangezien wij hier geen Fika hebben, zijn deze broodjes bij uitstek geschikt voor ons koffie uurtje in de ochtend of bij het zondagse familie ontbijt. Maar natuurlijk is het ook lekker als tussendoortje of voor onderweg. Deze broodjes zijn niet vergelijkbaar met de Amerikaanse cinnamonbuns. Deze Zweedse kanelbullar zijn een stuk kruidiger door het gebruik van kardemom.
Zweedse lekkernij
Deze Zweedse lievelingen wilde ik zelf ook een keer maken. Het is geen moeilijk klusje. Je moet er wel een beetje geduld voor hebben want het deeg moet tweemaal rijzen. Maar dan heb je wel wat! 15 heerlijke, verse broodjes en een huis dat naar kaneel ruikt.
Ingrediënten voor ongeveer 15 broodjes:
- 250 ml melk
- 1 zakje droge gist
- 60 gram bruine suiker
- 420 gram bloem
- 2 theelepels kardemom poeder
- snuf zout
- 70 gram boter (kamertemperatuur)
Voor de vulling:
- 60 gram boter (kamertemperatuur)
- 30 gram bruine suiker
- 2 theelepels kaneel
Voor de topping:
- 25 gram suiker
- 25 gram water
- 2 eetlepels suiker
- ½ tl kaneel
Aan de slag:
- Verwarm de melk tot deze lauw is. Voeg hier de gist aan toe en roer tot de gist is opgelost. Mix de bloem, suiker, kardemom en zout door elkaar en voeg hier het melk, gist mengsel aan toe. Voeg daarna de boter in kleine blokjes toe. Kneed alles goed door voor 5-10 minuten. (Ik gebruikte de broodbakmachine om het deeg te mengen, kneden en te laten rijzen.) Dek het deeg af en laat het op een warme plek voor een uur rijzen.
- Mix ondertussen alle ingrediënten voor de vulling mooi glad in een kom. Dat kan met de mixer, maar met de bolle kant van een lepel gaat dat ook prima.
- Rol het deeg uit tot een grote rechthoek. Smeer de vulling over de gehele bovenkant. Vouw het onderste deel van het deeg naar het midden en vouw de bovenste laag hier overheen. Rol dit weer voorzichtig uit tot een rechthoek en snijd door de korte zijde stroken van 2 cm. Snijd deze nogmaals in de lengte doormidden maar niet helemaal en stop 1 cm van de top. Spreid de twee stroken naar buiten en rol deze spiraalsgewijs tot een ‘knotje’.
- Dit is een beetje lastig uitleggen dus daarom voeg ik een filmpje bij van dit schattige koppel, dat Kanelbullar maakt. Dan wordt het een stuk duidelijker.
- Leg de broodjes op een met bakpapier bedekte bakplaat, dek deze af met een schone theedoek en laat de broodjes nog een half uur rijzen.
- Bak de broodjes in een voorverwarmde oven van 225°C in 8-10 minuten af.
- Laat de broodjes iets afkoelen. Verwarm ondertussen het water en los daar de suiker in op. Kwast de bovenkant van de broodjes daar mee in en strooi er de met kaneel vermengde suiker overheen.
Bewaar op Pinterest:
Op zoek naar meer recepten?
♥ KLADDKAKA, een Zweedse lekkernij
♥ De taart van mijn tante…. prinsesstårta
Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY! Je vindt deze aan de rechterzijde van de homepage.
ENJOY! these tasty Kanelbullar.
Pictures: ©ENJOY! The Good Life