Het is herfst, de bladeren verkleuren in prachtige warme- en diepe tinten en binnenkort laten alle bomen hun blad vallen. Dat is ook de tijd dat ik weer verlang naar stoofschotels, stamppotten, suddervlees en soepen. Heerlijk als lunch, tussendoortje of lichte maaltijd. Het liefst maak ik een enorme pan soep waarvan ik het grootste deel, in porties, in kan vriezen. Zo heb ik altijd een makkelijke maaltijd als ik eens geen zin heb om achter het fornuis te staan. Prettige bijkomstigheid is dat soep een dag later of uit de vriezer nóg lekkerder is.
Mijn favoriete soepen zijn tomatensoep van gegrilde tomaten, snert, minestrone en pompoensoep. Maar voor de lekkere trek flans ik ook graag een soepje uit de losse pols in elkaar met wisselend succes. Dit mosterdsoepje was verdomd goed gelukt en de ingrediënten hiervoor heb je vaak al in huis.
TIP: Gooi restjes witte wijn niet weg of zorg dat je altijd een klein flesje witte wijn in huis hebt én ook kookroom of een pakje houdbare slagroom. Dat gebruik je om de lekkerste soepen en sauzen te maken.
Ingrediënten mosterdsoep:
- 50 g roomboter
- 50 g bloem
- 100 ml witte wijn
- 100 ml (kook)room
- 3 stengels lente-ui
- 2 groente bouillonblokjes
- 1 ui, gesnipperd
- 5 el grove mosterd (Zaanse, Groninger of Limburgse)
- peper en zout
Maak een roux door de ui te fruiten in de roomboter. Voeg als de ui mooie gefruit is, de bloem toe en roer door tot het ‘gaar’ is. Schenk dan beetje bij beetje 900 ml bouillon toe en blijf steeds goed roeren tot je een mooi gebonden soep krijgt. Voeg nog 100 ml witte wijn toe en 100 ml (kook)room toe. Roer tot slot de mosterd door de soep. Wil je extra uitpakken, dan zou je gebakken spekjes of wat lente-ui of fijne prei ringetjes toe kunnen voegen.
Ingrediënten avocado, champignon toast:
- 1 ui, gesnipperd
- doosje champignons
- knoflook, geperst of fijngehakt (optioneel)
- balsamico azijn
- avocado
- mayonaise
- citroensap
- peper en zout
- zuurdesembrood
Fruit de ui en knoflook zachtjes in een scheutje olijfolie. Snijd de champignons doormidden of door vieren als ze groot zijn. Zet het vuur iets hoger en bak ze bruin. Peper en zout erover en afblussen met twee eetlepels balsamico azijn. Ondertussen de schil van de avocado afhalen en de pit verwijderen. Vruchtvlees prakken met peper, zout en een eetlepel mayonaise en citroensap. Even proeven of het goed op smaak is en smeuïg genoeg. Zuurdesem boterhammen roosteren, besmeren met het avocado mengsel en de champignons erover verdelen.