KLADDKAKA, een Zweedse lekkernij

jul 15, 2017 | Baking time, Food, Recipes

KLADDKAKA, een Zweedse lekkernij

KLADDKAKA, een Zweedse lekkernij

Tijdens onze trip naar Stockholm vielen de damespuber en ik met onze neuzen in de taart. Letterlijk en figuurlijk. Zweden zijn namelijk gek op zoetigheid en het barst er dan ook van de koffietentjes waar allemaal goddelijke taartjes en koeken verkocht worden bij de koffie en thee.

KLADDKAKA, een Zweedse lekkernij

Fika

Zweden zweren bij hun ‘Fika’, een uitgebreide koffie of thee pauze. Het werk wordt om tien uur en om drie uur stilgelegd en iedereen geniet heel relaxt van een koffie of thee met lekkers. Ook buiten werktijd houden de Zweden van dit ritueel. Ze spreken af met collega’s, vrienden of familie om thuis, of in een gezellig tentje, van de Fika te genieten.

Die Scandinaviërs snappen dat als je even uit de hectiek van de dag stapt, je veel productiever en geïnspireerder bent voor de rest van de dag. Tijdens onze trip ging het van de ene koffietent naar de andere. Wij hadden een doorlopende Fika in Stockholm 😉

KLADDKAKA, een Zweedse lekkernij

Bezoek

Toen mijn zus van de week op bezoek kwam vond ik het dan ook leuk om iets specifiek Zweeds te maken voor tijdens de koffie. Zij is samen met haar man een fervent Scandinavië ganger en heeft er ook meerdere keren voor langere tijd gewoond. Wij zijn vaak met veel plezier bij haar op bezoek geweest. Deze Kladdkaka moést ik gewoon maken voor onze eigen Fika.

Deze Kladdkaka is ontzettend makkelijk te maken en de ingrediënten heb je ook vast al in huis. Het vergt een kwartiertje voorbereiding en daarna bak je de cake of taart, zo je het noemen wilt, in twintig minuten af en man!!!…. Dan is het smikkelen geblazen.

KLADDKAKA, een Zweedse lekkernij

Ingrediënten:

 • 125 gram bloem ♦1 cup
 • 60 gram cacaopoeder ♦½ cup
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 2 eieren (kamertemperatuur)
 • ¼ tl. zout
 • 115 gram (room)boter ♦½ cup
 • 200 gram suiker ♦1 cup
 • 1 tl vanille extract

KLADDKAKA, een Zweedse lekkernij

Aan de slag:

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden
 2. Leg op de bodem van een springvorm (24cm) bakpaper en vet de randen in met een kwastje met boter.
 3. Meng in een schaal de meel, cacaopoeder, bakpoeder en zout
 4. Mix met de mixer in een andere, grotere schaal of in de keukenmachine, de eieren en de suiker samen. Als dat goed doorgemaakt is voeg je de boter toe en de vanille. Mix tot er een glad mengsel ontstaat.
 5. Voeg dan langzaam de droge ingredienten bij dit mengsel tot alles mooi is samengevoegd.
 6. Stort het geheel in de bakvorm en bak de cake voor 15 à 20 minuten. Steek ter controle een cocktailprikker in de cake. Als die er schoon uitkomt is de kladdkaka klaar. De randjes moeten ietwat knapperig zijn en in het middel smeuïg en ‘sticky’.
 7. Laat de cake, als het lukt, 10  minuten afkoelen in de springvorm. Snijd de randen los met een mes en serveer de kladdkaka op een mooie taartschaal.
 8. De taart is het lekkerst op kamertemperatuur.

KLADDKAKA, een Zweedse lekkernij

Bij ons was de taart dezelfde dag nog op. Wil je hem bewaren? Zet hem dan goed luchtdicht verpakt weg anders droogt hij uit. Maar ik schat zo in dat hij bij jullie de voorraadkast ook niet zal bereiken 😉

Deze kladdkaka is ook heel makkelijk op een gezondere manier te maken. Je vervangt de boter dan door cocosolie, die je zachtjes smelt en iets laat afkoelen. De suiker kun je vervangen door palmbloesemsuiker of een ander alternatief. En de bloem door boekweitmeel. In dat geval heb je 140 gram meel nodig. Met deze vervangers maak je de cake gluten-, tarwe- of zuivelvrij.

Op zoek naar andere Scandinavische gerechten en reisverhalen? Misschien is dit een idee?

De taart van mijn tante.... prinsesstårta

 

 

♥  De taart van mijn tante, Prinsesstårta

D

STOCKHOLM DJURGARDEN | ENJOY! The Good Life

 

 

♥  Stockholm Djurgarden

 

zweden Siljan meer

 

 

♥  Zweden

 

Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!

ENJOY! your FIKA.

Pictures: @ENJOY! The Good Life

Het hypotheekgesprek.

Het hypotheekgesprek.

Waarom moet een hypotheekadviseur zoveel van je weten? Al eens een afspraak gehad met een hypotheekadviseur? Ja? Dan weet je dat het hemd van je lijf gevraagd wordt. Maar waarom? Is jouw antwoord, nee? Dan helpt het je misschien om je goed voor te bereiden op zo’n...

Lees meer
Het leed dat uitgroei heet.

Het leed dat uitgroei heet.

Bij de aanblik van mijn kapsel is het eerste wat mij te binnen schiet "Het leed dat uitgroei heet". De spiegel vermijd ik dan ook zoveel mogelijk. Als het dan moet omdat ik niet het idee wil wekken dat er stiekem een vogel aan het nestelen is in mijn haardos, dan...

Lees meer
Amandelbroodjes? Lekker en makkelijk te maken!

Amandelbroodjes? Lekker en makkelijk te maken!

Weinig moeite, groot plezier! Dat ervaar je als je deze amandelbroodjes maakt. Binnen no time was hier de schaal met deze heerlijke broodjes leeg gegraaid door de pubers. En ik kan ze geen ongelijk geven want deze amandelbroodjes, of spijsbroodjes, zijn heerlijk bij...

Lees meer

Samenwerken

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly