Als iets een goddelijke combinatie is, dan is het gorgonzola, peer, katenspek en crème fraîche. Een heel ongebruikelijke combinatie misschien, maar geloof mij, deze is verslavend lekker. Al honderden keren hebben wij de heerlijke pasta met peertje en gorgonzola, ons favoriete pastagerecht, gemaakt. Het recept kreeg ik ooit van een vriendin en inmiddels heeft het recept zich van hieruit weer als een olievlek verspreid. Regelmatig krijg ik berichtjes en foto’s van vrienden, familie en vriendjes en vriendinnen van de kuikens, dat het gerecht bij hun op het tafel staat en ze heerlijk smikkelen. Inmiddels maken wij niet alleen pasta met deze ingrediënten, maar ook flammkuchen en sinds kort is ook de quiche met gorgonzola, peer en katenspek een hit.
De pasta maak je in een handomdraai, maar ook de quiche is heel makkelijk en snel te maken. Voor de vulling meng je alles in een kom, even het katenspek aanbakken, de springvorm bekleden en hup de oven in. Overigens is een quiche perfect van te voren te maken. Op het moment dat je hem gaat eten, warm je hem even op in de oven. Salade erbij en klaar is je maaltijd.
Ingrediënten:
- 6 plakjes bladerdeeg (roomboter, Koopmans)
- 5 eieren
- crème fraîche (200 ml)
- peren op sap (Delmonte 415 gr)
- Gorgonzola (200 gram, dolce , voorverpakt Jumbo)
- katenspek (voorverpakt broodbeleg Jumbo 130 gr)
- 1 el. paneermeel
- peper en zout
- springvorm 24 cm
- bakpapier
- boter en kwastje om in te vetten
Aan de slag:
Haal de zes plakjes bladerdeeg ongeveer een kwartier van te voren uit de vriezer. Leg ze uitgespreid op een bord of broodplank om te ontdooien.
Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht)
Leg het bakpapier op de bodem van de springvorm en klem de rand van de springvorm aan de bodem vast. Knip het overtollige bakpapier een paar centimeter om de rand weg. Smeer de binnenrand met een kwastje in met boter. Als je geen bakpapier hebt, kun je ook de hele binnenkant van de springvorm insmeren met boter. Bekleed de springvorm met de plakjes bladerdeeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Strooi het paneermeel op de bodem.
Snijd het katenspek in reepjes. Bak het heel even kort in een koekenpan, op niet al te hoog vuur. Verdeel de spekreepjes over de bodem van de quiche.
Laat de peren even goed uitlekken. Kluts in een ruime kom de eieren. Voeg de crème fraîche, peper en zout toe aan de eieren en kluts mee. Snijd de gorgonzola en peren in blokjes en voeg bij het eiermengsel. Kluts alles goed door elkaar. Schenk het eiermengsel in de springvorm en verdeel dit gelijkmatig. Zet de quiche in de voorverwarmde oven voor 25-30 minuten.
Check even vlak voor de eindtijd of de bovenkant van de quiche niet verbrand. Is hij nog bleekjes bovenop, zet de quiche dan nog 5 of 10 minuutjes langer in de oven. Laat de quiche, als hij uit de oven komt, nog 10 minuten staan voordat je hem op gaat dienen. De vulling moet weer een beetje stollen anders wordt het heel lastig om hem aan te snijden. Serveer met een simpele salade.