Nagerechten laat ik graag aan mij voorbij gaan, maar Eton Mess kan ik niet weerstaan. Het is ook een nagerecht wat ik mijn gasten graag voorzet. Het is makkelijk te maken, ondanks zijn ‘messy’ uiterlijk toch feestelijk, maar bovenal is het gewoon heel erg lekker. Slagroom, meringue en aardbei is de klassieke combinatie, maar je kunt er ook eindeloos mee experimenteren. Naast de klassieke variant, deel ik nog graag twee andere heerlijke combinaties.
Eton College
Eton Mess is een traditioneel Engels dessert. Het verhaal gaat dat het bedacht is door een kok van het Eton College, aan het eind van de 19de eeuw. Het toetje was een beetje een rommeltje, waar het woord ‘mess’ dan ook vandaan komt. Een ander verhaal dat de ronde doet is dat een Labrador ,tijdens een officiële ceremonie op Eton College, is gaan zitten op een pavlova wat een enorme bende werd. Die verhalen kunnen mij gestolen worden, het enige wat voor mij belangrijk is, is dat het een verdomd lekker toetje is.
In Eton Mess wordt meringue schuim gebruikt. Meringue is kant en klaar kopen of online bestellen bij Jumbo en Crisp. Je kunt het ook kinderlijk eenvoudig zelf maken. Een paar ingrediënten mixen en de oven doet de rest.
Voor 4 porties, in glazen geserveerd, heb je nodig:
- 500 gram verse slagroom
- 1 kant en klare meringue of zelfgemaakt volgens recept
Klop de slagroom stijf. Je hebt teveel slagroom, maar ik vrees dat je met een kleinere verpakking net niet uitkomt. TIP: Geklopte slagroom kun je prima invriezen.
Verkruimel de meringue in kleinere en iets grotere brokjes.
Je kunt Eton Mess serveren in een grote schaal waarin je alles op elkaar stapelt. Ik gebruik voor Eton Mess graag wijnglazen zonder voet. Dat staat net iets feestelijker en zijn de laagjes goed te zien.
Eton Mess aardbei
- slagroom
- meringue
- aardbeien
- aardbeienjam
Verwarmd de jam iets waardoor hij wat dunner wordt en je hem over de aardbeien kunt schenken. Laat voordat je het gaat schenken wel wat afkoelen.
Begin met de slagroom, dan een laagje meringue, gevolgd door een dun laagje aardbeienjam en de gehalveerde aardbeien. Eindig met slagroom en garneer met een aardbei
Eton Mess Banoffee
- slagroom
- meringue
- banaan
- dulce de leche (kant en klaar Jumbo)(recept vind je hier)
Verwarm een beetje dulce de leche in een pannetje zodat deze dunner wordt. Laat het wel wat afkoelen want warme saus op de slagroom en meringue is geen goed idee.
Begin met de slagroom, dan een laagje meringue, gevolgd door een dun laagje dulce de leche, plakjes banaan en eindig met slagroom en wat plakjes banaan als garnering.
Eton Mess Lemoncurd
- slagroom
- meringue
- lemoncurd (kant en klaar bij Jumbo of andere supermarkt) (recept om het zelf te maken)
- plakje citroen
Als je kant en klare lemoncurd gebruikt verwarm deze dan een beetje zodat hij dunner wordt. Laat wat afkoelen voordat je het op de slagroom en meringue schenkt.
Begin met de slagroom, dan een laagje meringue, gevolgd door een dun laagje lemoncurd en eindig met slagroom. Garneer met een schijfje citroen.