Als je mij vraagt wat mijn favoriete lunchplek is, dan hoef ik daar nog geen seconde over na te denken. Dat is Buffet van Odette aan de Prinsengracht in Amsterdam. Het sfeertje, het goddelijke eten, de wijn, de gasten, chef Odette. Kortom het “je ne sais quoi” gevoelletje. Een paar keer per jaar strijk ik er neer voor de lunch. Vaste prik voor de lunch is wat mij betreft de linzensalade met warmgerookte zalm, verse bietjes en een gepocheerd eitje.
Heaven on a plate
Niet direct een combinatie waar het water je bij in de mond zal lopen en toch is het ‘heaven on a plate’. Odette gebruikt de allerbeste ingrediënten en dat maakt dit gerecht zo bijzonder. Een absolute must om voor dit gerecht te gaan als je bij Buffet van Odette gaat lunchen. Ook voor thuis is het een heerlijk maaltje om te maken. Het recept van Odette vond ik in het boek “Shortlist Amsterdam“.
Geweldige ingrediënten
Zorg ervoor, als je dit recept gaat maken, dat je alleen producten gebruikt van de best mogelijke kwaliteit. Verse, biologische groente. Liefst uit de (eigen) moestuin. Scharreleitjes, mooie warm gerookte zalm. Tip van ENJOY!: Dé plek om geweldig goede producten te kopen is bij Lindenhoff in Baambrugge. Alles is ook online te bestellen. Dit is de plek waar veel chefs hun ingrediënten vandaan halen. Thuis eten zoals in een restaurant. Het kost een paar centen, maar dan heb je ook wat!
Zalm
Odette gebruikt voor dit gerecht warm gerookte zalm van Frank’s Smoke House. Gelukkig voor ons kunnen wij daar ook de heerlijkste gerookte producten bestellen voor thuis. Als dat je iets te ver gaat, kun je natuurlijk ook gerookte zalm gebruiken of kort gegaarde zalmfilet uit de oven.
Ingrediënten (4-personen):
- 2 bieten, geschild en in stukjes gesneden van ongeveer 2 cm
- 1 teen knoflook
- 50 ml olijfolie
- 3 el balsamico azijn
- 400 gram belugalinzen (Ekoplaza)
- 2 eidooiers
- 2 el Dijon mosterd
- 1 el witte wijnazijn
- 1 dl zonnebloemolie
- 2 tl mierikswortel (uit een potje)
- 1,5 el olijfolie extra vierge
- 1 el citroensap
- handje kervel, fijngehakt
- 50 ml (natuur)azijn
- 4 eieren
- 400 gram warm gerookte zalm
- 1 pot zilveruitjes
- 2 el honing
- zwarte peper
- 1 el balsamico azijn
- bieslook, fijngeknipt
- jonge bladsla
Aan de slag:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de stukjes biet in een ovenschaal. Doe de knoflook bij de olijfolie en meng in een staafmixer. Giet de olijfolie en de balsamico-azijn over de bietjes. Strooi er peper en zout over en meng alles goed door. Zet de schaal voor 45 minuten in de oven. Check of de bietjes gaar zijn. Zet de oven dan op 240 graden (hetelucht) en laat de bietjes nog 15 minuten in de oven tot het vocht verdampt is en de randjes geroosterd. Haal ze uit de oven en laat afkoelen.
Linzen
Spoel de linzen af onder koud, stromend water. Doe ze in een pan en giet er water bij tot ze net onder staan. Kook de linzen in 15-20 minuten beetgaar.
Mosterdmayonaise met mierikswortel
Klop de eidooiers met een garde. Voeg de mosterd toe en blijf kloppen. Giet langzaam de helft van de olie toe en blijf kloppen. Een minuut of vijf tot het dikker wordt. Doe dan de azijn erbij en giet daarna langzaam de rest van de olie erbij, blijf kloppen. Meng vier eetlepels van de mosterdmayonaise met de mierikswortel. Zet apart. Doe de zilveruitjes met hun sap, de honing en wat versgemalen peper in een pannetje. Laat op hoog vuur inkoken tot het sap stroperig wordt.
Doe de nog warme linzen in een kom, voeg zout en peper, de rest van de mosterdmayonaise, olijfolie en citroensap toe. Roer tot een smeuïg geheel. Roer er een paar eetlepels gemarineerde zilveruitjes door en strooi de kervel eroverheen.
Gepocheerd ei
Doe water in een steelpan en voeg een flinke scheut azijn toe. Breng aan de kook en maak met een lepel een draaikolk in het water. Breek de eieren er voorzichtig in en laat 3 minuten pocheren in het kokende water. Haal de eieren eruit met een schuimspaan en laat even uitlekken op keukenpapier.
Voeg een eetlepel balsamico-azijn toe over de geroosterde bietjes en roer door. Strooi de bieslook eroverheen. Serveer de lauwwarme linzen met de zalm, bieten, gepocheerd ei, mierikswortel-mayonaise en jonge bladsla. Sprenkel er als laatste nog een beetje olijfolie overheen.