Linzensalade met zalm, bietjes en gepocheerd ei

jul 14, 2021 | Fabulous Food, Food, Recipes

Als je mij vraagt wat mijn favoriete lunchplek is, dan hoef ik daar nog geen seconde over na te denken. Dat is Buffet van Odette aan de Prinsengracht in Amsterdam. Het sfeertje, het goddelijke eten, de wijn, de gasten, chef Odette. Kortom het “je ne sais quoi” gevoelletje. Een paar keer per jaar strijk ik er neer voor de lunch. Vaste prik voor de lunch is wat mij betreft de linzensalade met warmgerookte zalm, verse bietjes en een gepocheerd eitje.

Heaven on a plate

Niet direct een combinatie waar het water je bij in de mond zal lopen en toch is het ‘heaven on a plate’. Odette gebruikt de allerbeste ingrediënten en dat maakt dit gerecht zo bijzonder. Een absolute must om voor dit gerecht te gaan als je bij Buffet van Odette gaat lunchen. Ook voor thuis is het een heerlijk maaltje om te maken. Het recept van Odette vond ik in het boek “Shortlist Amsterdam“.

Geweldige ingrediënten

Zorg ervoor, als je dit recept gaat maken, dat je alleen producten gebruikt van de best mogelijke kwaliteit. Verse, biologische groente. Liefst uit de (eigen) moestuin. Scharreleitjes, mooie warm gerookte zalm. Tip van ENJOY!: Dé plek om geweldig goede producten te kopen is bij Lindenhoff in Baambrugge. Alles is ook online te bestellen. Dit is de plek waar veel chefs hun ingrediënten vandaan halen. Thuis eten zoals in een restaurant. Het kost een paar centen, maar dan heb je ook wat!

Zalm

Odette gebruikt voor dit gerecht warm gerookte zalm van Frank’s Smoke House. Gelukkig voor ons kunnen wij daar ook de heerlijkste gerookte producten bestellen voor thuis. Als dat je iets te ver gaat, kun je natuurlijk ook gerookte zalm gebruiken of kort gegaarde zalmfilet uit de oven.

Ingrediënten (4-personen):

  • 2 bieten, geschild en in stukjes gesneden van ongeveer 2 cm
  • 1 teen knoflook
  • 50 ml olijfolie
  • 3 el balsamico azijn
  • 400 gram belugalinzen (Ekoplaza)
  • 2 eidooiers
  • 2 el Dijon mosterd
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 dl zonnebloemolie
  • 2 tl mierikswortel (uit een potje)
  • 1,5 el olijfolie extra vierge
  • 1 el citroensap
  • handje kervel, fijngehakt
  • 50 ml (natuur)azijn
  • 4 eieren
  • 400 gram warm gerookte zalm
  • 1 pot zilveruitjes
  • 2 el honing
  • zwarte peper
  • 1 el balsamico azijn
  • bieslook, fijngeknipt
  • jonge bladsla

Aan de slag:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de stukjes biet in een ovenschaal. Doe de knoflook bij de olijfolie en meng in een staafmixer. Giet de olijfolie en de balsamico-azijn over de bietjes. Strooi er peper en zout over en meng alles goed door. Zet de schaal voor 45 minuten in de oven. Check of de bietjes gaar zijn. Zet de oven dan op 240 graden (hetelucht) en laat de bietjes nog 15 minuten in de oven tot het vocht verdampt is en de randjes geroosterd. Haal ze uit de oven en laat afkoelen.

Linzen

Spoel de linzen af onder koud, stromend water. Doe ze in een pan en giet er water bij tot ze net onder staan. Kook de linzen in 15-20 minuten beetgaar.

Mosterdmayonaise met mierikswortel

Klop de eidooiers met een garde. Voeg de mosterd toe en blijf kloppen. Giet langzaam de helft van de olie toe en blijf kloppen. Een minuut of vijf tot het dikker wordt. Doe dan de azijn erbij en giet daarna langzaam de rest van de olie erbij, blijf kloppen. Meng vier eetlepels van de mosterdmayonaise met de mierikswortel. Zet apart. Doe de zilveruitjes met hun sap, de honing en wat versgemalen peper in een pannetje. Laat op hoog vuur inkoken tot het sap stroperig wordt.

Doe de nog warme linzen in een kom, voeg zout en peper, de rest van de mosterdmayonaise, olijfolie en citroensap toe. Roer tot een smeuïg geheel. Roer er een paar eetlepels gemarineerde zilveruitjes door en strooi de kervel eroverheen.

Gepocheerd ei

Doe water in een steelpan en voeg een flinke scheut azijn toe. Breng aan de kook en maak met een lepel een draaikolk in het water. Breek de eieren er voorzichtig in en laat 3 minuten pocheren in het kokende water. Haal de eieren eruit met een schuimspaan en laat even uitlekken op keukenpapier.

Voeg een eetlepel balsamico-azijn toe over de geroosterde bietjes en roer door. Strooi de bieslook eroverheen. Serveer de lauwwarme linzen met de zalm, bieten, gepocheerd ei, mierikswortel-mayonaise en jonge bladsla. Sprenkel er als laatste nog een beetje olijfolie overheen.

ENJOY!

Beeld: @ENJOY! The Good Life Recept: Buffet van Odette/Shortlist Amsterdam

Kip met spek, brie, walnoten en honing

Kip met spek, brie, walnoten en honing

Hoewel ik probeer niet heel veel tijd te besteden aan Social Media, vind ik het wel leuk om regelmatig Insta Stories te plaatsen en heb ik een aantal Instagram accounts die ik met veel plezier volg. Eén daarvan is Sosn (Something old & something new) Interieur...

Lees meer
Snapshots augustus 2021

Snapshots augustus 2021

De maand augustus is alweer voorbij en gevoelsmatig lijkt de zomer ook alweer voorbij. De telefoon met kiekjes heb ik weer leeggemaakt en ik kijk, samen met jou, even terug op de afgelopen maand. Kijk je mee? Een aantal lekker happen die hier 's avonds op tafel...

Lees meer
Fête de la Nature – zaterdag 4-9-2021 in Uitgeest

Fête de la Nature – zaterdag 4-9-2021 in Uitgeest

De natuur inspireert, verwondert en maakt je blij! De slogan van het Fête de la Nature. Eéntje die klopt als een bus want als iets mij dit jaar gelukkig heeft gemaakt, is het dat ik mij aangesloten heb bij de collectieve Milieutuin in Uitgeest. Een club...

Lees meer
EROPUIT Favoriet: Villa Augustus in Dordrecht

EROPUIT Favoriet: Villa Augustus in Dordrecht

Wij van ENJOY! gaan er geregeld op uit. Niet vaak komt het voor dat we meerdere malen terugkomen op mooie plekjes. Simpelweg omdat er teveel te ontdekken valt. Een grote uitzondering hierop is Villa Augustus in Dordrecht. Deze plek bezoeken wij elk jaar wel een keer....

Lees meer
ENJOY’s FAVORITES: RICE ovenschalen

ENJOY’s FAVORITES: RICE ovenschalen

Kokkerellen en bakken is aan ons bij ENJOY! wel besteed. We brengen heel wat tijd door in de keuken, maar ook aan tafel. Ik vind het dan ook leuk om aandacht te besteden aan kwalitatief goed kookgerei en aan mooi serviesgoed. Een favoriet die ik graag met jullie wil...

Lees meer
Snapshots juli 2021

Snapshots juli 2021

Zo is er weer een maand omgevlogen en is het weer tijd voor de Snapshots van juli. Heel veel tijd heb ik besteed in de collectieve moestuin en om van de oogst lekker dingen te maken. De foto's heb ik weer van mijn telefoon gehaald en samen met jou kijk ik even terug...

Lees meer
Duifkruid, mooi als tuinplant of als snijbloem

Duifkruid, mooi als tuinplant of als snijbloem

Bloemen, ik zou niet zonder kunnen. Altijd staan er hier bloemen in huis. In de zomer mooie zelf geplukte boeketten en in de winter rij ik regelmatig naar één van mijn favoriete bloemisten om mezelf te verwennen met een mooie bos kleur en fleur. Een bloem die je tot...

Lees meer
Brownie zonder bloem, maar met kersen

Brownie zonder bloem, maar met kersen

Bij ENJOY! in de keuken is het altijd een drukte van belang. Kook ik niet, dan is het wel één van de pubers die in de keuken iets staat te koken of te bakken. Wij zijn alle drie enorme lekkerbekken en proberen graag recepten uit of bedenken zelf nieuwe gerechten. De...

Lees meer
Zelfgemaakte limonade

Zelfgemaakte limonade

Het heerlijke weer van de afgelopen dagen en de dagen in het verschiet, vragen om zelfgemaakte limonade en ijsjes. Natuurlijk kun je naar de winkel rennen en van alles uit het schap trekken, maar veel leuker is het om zelf limonade te maken. Het is niet alleen veel...

Lees meer
Help! In huis gaat ineens alles stuk

Help! In huis gaat ineens alles stuk

Ken je dat? De wasmachine gaat stuk en niet veel later begeeft de stofzuiger het en ook het strijkijzer houdt het voor gezien. Een gevalletje Murphey's law. Als iets fout gaat of stuk gaat, blijft het nooit bij één ding gek genoeg. Het ongeluk komt altijd in meervoud...

Lees meer
FRUITTUIN VAN WEST

FRUITTUIN VAN WEST

FRUITTUIN VAN WEST Toen de pubers nog geen pubers waren gingen wij elk jaar wel een keer appels plukken in een boomgaard. Maar de laatste jaren hoef ik met dat soort uitstapjes niet meer aan te komen. Ze vragen mij met een stalen gezicht of ik gek geworden ben :)...

Lees meer

Samenwerken

%d bloggers liken dit: