Vlierbloesem staat momenteel volop in bloei. Laat dit niet ongemerkt aan je voorbij gaan want je maakt er de lekkerste limonadesiroop van voor de zomer. Het enige wat je hoeft te doen, is goed om je heen kijken waar de vlierbloesems groeien. In het park, in bermen of misschien staat het wel in je eigen (moes)tuin. Met een paar handelingen en ingrediënten, maak je zelf makkelijk vlierbloesem siroop.
Knip de vlierbloesem bij voorkeur in de ochtend, als de bloemen droog zijn. Het meeste stuifmeel zit in de bloemen die net open zijn. De smaak van vlierbloesem zit voornamelijk in het stuifmeel. Was de bloesem dan ook niet anders gaat de smaak verloren. Schud de schermen heel voorzichtig zodat eventuele insecten eruit vallen.

Ingrediënten:
- 25 vlierbloesem schermen (verwijder de groene stelen)
- 1 citroen
- 1200 ml water
- 1 kg suiker

Aan de slag:
Schud heel voorzichtig eventuele beestjes uit de bloesem toppen en knip de dikkere groene steeltjes er daarna af. Was de bloesem toppen niet! Doe ze in een schone weckpot en giet daar 1200 ml water op. Sluit de deksel en laat dit 24 uur trekken.
Giet vervolgens het mengsel door een zeef en daarna door een kaasdoek of koffiefilter in een steelpan. Voeg de suiker, de schil van de citroen en schijfjes citroen toe. Probeer zo min mogelijk van het witte deel van de citroen toe te voegen want dat geeft een bittere smaak.
Breng dit zachtjes aan de kook tot de suiker opgelost is. Draai het vuur dan uit, laat de siroop afkoelen en schenk hem in een gesteriliseerde weckfles. De siroop blijft maanden goed. Zet weg op een droge en donkere plek. Na openen in de koelkast bewaren.
De siroop is een heerlijk, verkoelend drankje op zomerse dagen. Leng de siroop aan met plat of bruisend water, een schijfje citroen en wat ijsblokjes. Voeg ook eens een scheutje toe aan een glaasje champagne, gin tonic of in een dressing.
Op zoek naar meer heerlijke, zomerse drankjes? Denk eens aan ijsthee of zelfgemaakte limonade.
ENJOY!
Beeld: @ENJOY! The Good Life
Bewaar voor later op Pinterest
