Een Kiplekkere salade
Stop! Voordat je weg klikt omdat het niet het moment is voor een gezonde salade…. Dit ziet er uit als een veel te gezonde salade. Dat klopt, maar dan wel een heul, heul, heuuul lekkere salade. Zelfs de pubers hier in huize ENJOY! vechten om de laatste restjes. En dat wil wat zeggen, want pubers vechten normaal gesproken alleen om junkfood. Het geheim zit hem in de kip, waar deze salade rijkelijk mee gevuld is. In ons geval komt de kip van de Kiplekker Foodtruck. Als je in, of in de omgeving van Uitgeest woont en je hebt deze kip nog niet geproefd, dan mis je écht iets.
Kiplekker Foodtruck
Sinds de Foodtruck bij ons in het dorp staat (wo en vr) eten wij standaard op woensdag een kippetje. En bij gegrilde kip hoort natuurlijk de hele sh’bam van patat, die hier overigens ook superlekker is, appelmoes en mayo. Maar na de nodige weken van hetzelfde voelde het toch niet zo goed om elke week zo’n vette hap te eten. De kip en de patat valt nog mee maar de appelmoes en de sauzen doen de inwendige mens geen goed. Maar het kippetje skippen? Daarvan is geen sprake en dus maakte ik voor de verandering deze heerlijke salade.
Zonder schuldgevoel lekker smikkelen op een doordeweekse dag. Met deze maaltijdsalade heb je gelijk de nodige hoeveelheid gezonde voedingsstoffen binnen. En vooruit…. schenk jezelf er een lekker glaasje wijn bij. Gewoon omdat het kan! Het overgrote deel van de lezers kan niet even een kippetje bij dit lekkere adresje komen halen, maar dan gebruik je natuurlijk andere kip. Het lekkerste is wel om gegrilde kip te gebruiken.
Je kunt door deze salade van alles doen wat je lekker vindt en wat je toevallig in huis hebt. Ook een perfect recept om ‘leftovers’ op te maken. Wij voegen regelmatig verse mais toe. Die kook ik dan even en snijd ze van de kolf af. Spekjes erdoor is ook superlekker. De ingrediënten hieronder is het standaard recept.
Ingrediënten voor 4-personen:
- Kropsla of een flinke zak gemengde jonge sla
- 3 tomaten in stukjes gesneden of flink wat kleine snoeptomaatjes
- 3 hardgekookte eieren in stukken
- 3 bosuitjes in dunne ringetjes of een half rood uitje gesnipperd
- roosjes van broccoli, 10 minuutjes gekookt
- 2 avocado’s in stukjes
- hele gegrilde kip geplukt en in flinke stukken gesneden
voor de vinaigrette:
- 5 flinke eetlepels goede olijfolie
- 2 eetlepels balsamico azijn
- versgemalen zwarte peper
- Maldon zoutvlokken of wat je in huis hebt aan zout
- theelepel Franse mosterd
- eetlepel honing
- half teentje knoflook geperst
Aan de slag:
Maak de vinaigrette zodat alle smaken vast kunnen samensmelten. Alle ingrediënten hiervoor in een potje doen. Deksel erop en schudden maar. Schud nog even door terwijl je de salade maakt. Ik maak altijd ietsje meer dressing omdat wij het lekker vinden als de dressing royaal aanwezig is in onze salade. Voeg dan simpelweg iets meer olijfolie toe.
Was de kropsla en droog die goed. Scheur de bladeren in stukken. Of gebruik een zak gemengde jonge bladsla 😉 Voeg hierbij alle andere ingrediënten en giet als laatste de vinaigrette erover. Schep de salade goed door elkaar zodat de vinaigrette zich goed vermengd door de salade.
Op zoek naar meer kipgerechten?
♥ Citroenkip met kaas en champignons
Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!
ENJOY! a juicy chicken salad.
Foto’s: @ENJOY! The Good Life