KIP IN ‘T PANNETJE
Nu de temperatuur begint te dalen krijg ik weer trek in stoofpotjes en stamppotten. Maar dat kan ik de andere helft van mijn gezin nog niet aandoen want die vinden al die zomerse maaltijden het lekkerst. Dit is dan een mooie compromis.
Mini pannetjes
Ooit kreeg ik deze leuke mini stoofpannetjes van een vriendin die aan het opruimen was geslagen en de ‘cuties’ nooit gebruikte. Ik was er heel blij mee maar langzaam aan verdwenen ze steeds dieper in de kast om ook hier in vergetelheid te raken. Zo gaat dat met kookspullen die weinig gebruikt worden. Dus toen ik (eindelijk) mijn keukenkastjes ging uitmesten kwamen ze weer tevoorschijn en was ik vast besloten ze te gaan gebruiken voor comforting stoofpotjes en soepjes. Zie hier 🙂
Voordat je nu meteen naar de winkel vliegt om ze te kopen check even je keukenkastjes 😉 Als je de pannetjes (cocottes) wel wilt aanschaffen kun je als foodie natuurlijk gaan voor de ‘echte’ van Le Creuset. Die zijn in diverse vrolijke kleurtjes verkrijgbaar. Hier kun je ze online kopen.
Dit soort pannetjes zijn ook gewoon verkrijgbaar bij de Action of Xenos. Deze die ik gebruikte zijn overigens ook niet van het bekende Franse merk en werken prima. Je kunt het gerecht natuurlijk ook in z’n geheel in een overschaal maken.
Wat heb je nodig voor 4 personen:
- 600 gram kippendijenfilet
- 3 el (room)boter
- 2 el olijfolie
- 3 teentjes knoflook
- wat gedroogde chilipepervlokken naar smaak
- 1 glas witte wijn
- 200 gram crème fraîche
- 80 gram fijngesneden uitgelekte zongedroogde tomaatjes in olijfolie (ik gebruikte de moonblushed tomaatjes)
- 1 tl (verse) tijm
- 25 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 1 tl (verse) oregano
- 1 tl. (verse) rozemarijn
- basilicumblaadjes
- zout en peper naar smaak
- Verwarm de oven voor op 180º C.
- Wrijf de kip in met peper en zout naar smaak. Smelt 2 eetlepels boter, 1 el olijfolie in een braadpan op middelhoog vuur. Voeg kip toe en schroei beide kanten goudbruin, ongeveer 2-3 minuten per kant. Haal de kip uit de pan en leg op een bord.
- Smelt de resterende eetlepel boter in een braadpan. Voeg knoflook, kruiden en rode chilipeper toe en bak ongeveer 1-2 minuten. Roer de wijn, crème fraîche, zongedroogde tomaten en Parmezaanse kaas erdoor. Breng aan de kook en zet het vuur lager en laat sudderen totdat de saus dikker wordt.
- Doe de kip en de saus in een ovenschaal en zet ongeveer 25-30 minuten in de oven.
- Serveer met pasta en garneer met verse basilicum. Ik serveerde er een simpele verse salade bij. Het recept vind je hieronder.
Voor de salade:
- sla naar keuze
- 2 tomaten in stukjes
- ½ komkommer
- ½ rode peper zonder zaadlijsten en zaadjes fijngehakt
- 5 takjes peterselie fijngehakt
- ½ teentje knoflook
- 1 augurkje
- eetlepel kappertjes
- halve citroen uitgeperst
- 100 ml goede olijfolie
- 6 el witte wijn azijn
- 1 el suiker
- peper en zout
- Meng de azijn en suiker in een kom tot de suiker is opgelost. Schaaf de komkommer erboven met een dunschiller of kaasschaaf in plakken en laat minimaal 30 min. marineren in de koelkast.
- Meng de rode peper en peterselie in een kom met de knoflook, augurk, kappertjes, citroensap en 100 ml olie tot een saus.
- Was de sla en snijd de bladeren wat fijn. Leg dit op een schaal, verdeel hierover de tomaten en de uitgelekte gemarineerde komkommerplakjes. Daarover schenk je de kruidendressing.
Op zoek naar andere kipgerechten? Misschien is dit een idee?
Snesie Fourou, Surinaams kipgerecht met rijst.
Citroenkip met kaas en champignons
Met de familie aan tafel? Ga dan voor het kippetje uit de oven.
Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!
ENJOY! this delicious meal.
Pictures: @ENJOY! The Good Life