HOLLANDSE POT – HUTSPOT
Je houdt er van of je gruwelt er van. Als kind vond ik het afschuwelijk en later vond ik het maar een flauwe hap. Maar sinds kort ben ik fan en eet ik het regelmatig in de winter.
Waarom ik het nu wel lekker vind? Allereerst hak ik de groente zelf. Nou ja…. de keukenmachine doet dat voor mij. Als je het vers verwerkt is het zoveel lekkerder. En in plaats van de aardappelen en groente in water te koken, kook ik het nu in bouillon. Het laatste geheim is geen melk gebruiken maar kookvocht om een smeuïge stampot te maken. En natuurlijk een paar draaien aan de pepermolen geven helpt ook.
Nu ben ik eigenlijk niet van de pakjes en zakjes maar een bouillonblokje hier en daar is gewoon noodzaak voor een smakelijke maaltijd. Denk niet langer na over wat je moet eten vandaag. Het is winters weer en dat vraagt om een stamppot.
Aan de slag….
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 kilo aardappels (geschild afgewogen)
- 500 gram winterpeen (geschild afgewogen)
- 500 gram uien (geschild afgewogen)
- 1/4 liter vleesbouillon (of water met een bouillonblokje)
- 1 – 2 eetlepels boter (naar smaak)
- een 1/2 kopje opgevangen kookvocht (bouillon)
- peper en zout naar smaak
- 100 gram biologische spekreepjes
- rookworst
Bereiden:
- Schil de aardappelen, verwijder de pitten, snijd ze in vieren en was de aardappels.
- Snijd de kroontjes van de winterpenen, schil ze met een dunschiller en spoel ze even af zodat er geen zand meekomt.
- Snijd de penen in de lengte in dunne repen (circa 1/2 x 1/2 centimeter) en de repen daarna in stukjes (circa 2 – 3 centimeter).
- Pel de uien, snipper ze grof en doe ze bij de peen en aardappelen in de pan.
- Ik ‘rasp’ de penen en uien met de keukenmachine met een heel grove rasp. Zie hierboven.
- Doe de aardappels, wortelen en uien met de bouillon in een grote pan, breng ze aan de kook en laat ze met een deksel op de pan koken.
- Zet een kookwekker op een 30 minuten.
- Halverwege de tijd leg je de rookworst op de groente in de pan (zonder verpakking) en doet de deksel er weer op.
- Ondertussen bak je de spekreepjes zachtjes.
- Giet – als de aardappelen gaar zijn – overtollig kookvocht af en vang dat op in een glas. Laat de hutspot goed uitlekken anders wordt het soep in plaats van stamppot!
- Roer eventueel de boter door de hutspot (ik gebruik geen boter overigens) en roer er daarna het kookvocht door. Gebruik de stamper totdat de groenten goed door elkaar en klein gestampt zijn en de stamppot lekker smeuïg is.
- Stamp dan ook nog de spekreepjes erdoor en doe de worst zijn jasje uit en snijd hem in plakjes die je nog eens halveert en stamp dat ook nog door de stamppot. Zo krijg je geen ruzie aan tafel om de worst.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Gebruik jus die je bewaard hebt van stoofvlees of gehaktballen en anders uit een zakje.
Aanvallen maar!
Ik hoor ook weleens foodies die nog witte bonen (uit pot) erdoor stampen. Dat zou in dit geval zo’n 200 gram zijn. Maar ik heb mij daar nog niet aan gewaagd omdat ik het zo veel te lekker vind. Ik ben ook heel erg benieuwd naar jouw mening. Probeer het eens misschien ga je hutspot op deze manier ook waarderen.
ENJOY! Dutch Food