Aubergine rolletjes met spinazie en mozzarella
Aubergine, het kon mij tot voor kort niet echt bekoren. Nu ik echter weet hoe je het lekker klaar kunt maken, komt deze groente zeker wel één keer per week bij ons op tafel. Het is heerlijk in de ratatouille, melanzane alla Parmigiana, lasagne met gegrilde groenten en dit heerlijke gerecht dat ik vandaag met jullie deel.
Deze aubergine rolletjes zijn superlekker als je eens een dagje vlees of vis wilt skippen. Als maaltijd serveer je er pasta, rijst of (parel)couscous bij. Het is ook een leuk gerechtje voor een buffet of een shared dinner waarbij je diverse gerechtjes op tafel zet met lekker knapperig brood. Drie of vier rolletjes kun je met gemak op.
Dit gerecht kun je ook van te voren klaarmaken en voor je aan tafel gaat alleen even in de oven afbakken of opwarmen. Als je wat over hebt is het ook makkelijk in te vriezen.
Ingrediënten:
- 2 aubergines
- 2 blikken tomatenblokjes à 400 gram
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 theelepel provençaalse kruiden
- 500 gram verse bladspinazie
- 125 gram ricotta
- 50 gram geraspte Parmezaan of oude kaas
- 1 ei
- 1 bolletje mozzarella
- olijfolie
Aan de slag:
Je begint met de tomatensaus. Verwarm een scheutje olijfolie in een pan en fruit hierin de gesnipperde ui en één fijngehakte knoflookteen zachtjes. Voeg peper en zout toe, de tomatenblokjes en de Provençaalse kruiden. Laat het een half uurtje pruttelen en voeg daarna eventueel nog een beetje zout en peper toe.
Snijd ondertussen de aubergines in de lengte in plakken van ongeveer een centimeter dik. Bestrijk de plakken met een kwastje met olijfolie en grill de plakken aan beide kanten in de grillpan. Kruid ze met peper en zout. Je kunt de aubergine plakken ook in de oven grillen voor een half uur in een voorverwarmde oven van 200 graden. Halverwege even keren.
Verwarm een scheutje olijfolie in een wok en bak hierin de spinazie. Laat de spinazie in een zeef heel goed uitlekken. Druk eventueel het vocht uit de spinazie. Hak de spinazie grof. Meng de spinazie met het ei, de ricotta, parmezaanse of oude kaas, de fijngehakte knoflookteen, peper en zout.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Verdeel de saus over de bodem van een ovenschaal. Leg de aubergine plakken op een snijplank en leg in het midden van een plak een lepel van de spinazievulling en rol het op. Leg de rolletjes in de saus. Scheur de mozzarella in stukjes en verdeel die over de rolletjes. Rasp hier nog wat extra Parmezaan of oude kaas over en bak het een half uur in de hete oven.
Hou jij van aubergine? Heb jij nog een lekker recept wat ik absoluut moet proberen of is dat iets wat op jouw boodschappenlijstje niet voor komt?
Op zoek naar meer recepten?
♥ Nigella’s Courgette fritters
Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!
ENJOY! this delicious dish.
Foto’s: @ENJOY! The Good Life