Chili con carne
In de herfst en de winter is niets lekkerder dan rijkgevulde stoofpotten en stampotten te eten. Eén van mijn favorieten is chili con carne. Deze maak ik elke keer weer anders, het is maar net wat ik voor handen heb. Maar deze at ik een tijdje terug op een verjaardag bij een vriendin van mij. Hij is van Jamie en superlekker. Gelukkig had zij pannen vol met dit lekkers klaargemaakt, want het was een af en aan lopen van gasten die hun bordje nog eens vol schepten. Het recept deel ik ik graag met jullie. Ik heb het een klein beetje aangepast.
Wat ik ook zo fijn vind aan dit soort gerechten is dat je ze van te voren klaar kunt maken. Sterker nog, daar worden ze nog veel lekkerder van want alle kruiden en smaken kunnen dan goed intrekken. En natuurlijk is het handig om een enorme pan vol te maken en wat je over hebt in te vriezen.
Wij maken ook wel een Tortillachips schotel van chili con carne. Het gehakt, bonen mengsel stort je dan in een ovenschaal, leg daarboven op een laag tortillachips (naturel) en dan een flinke laag geraspte kaas. Even in de oven en je hebt een verrukkelijke ovenschotel. Wij serveren daar nog guacamole en zure room bij.
Ingrediënten:
- 2 middelgrote uien
- 1 teentje knoflook
- olijfolie
- 1 theelepeltjes chilipoeder
- 1 vers rode peper of een half theelepeltje sambal
- 1 theelepel djinten
- 1 theelepel kurkuma of kerriepoeder
- (zee)zout (naar smaak)
- vers gemalen zwarte peper (naar smaak)
- 500 gram rundergehakt
- blikje tomatenpuree
- 2 blikken tomatenblokjes
- 1 bouillonblokje
- 2 theelepels worcestersaus
- half stokje kaneel
- 2 blikken uitgelekte rode kidney bonen
- optioneel rode paprika, champignons, geraspte kaas, guacamole, zure room, maïs, ketchup of BBQ saus
Aan de slag:
1. Hak de uien en de knoflook fijn.
2. Fruit de uien en de knoflook in een pan met olijfolie.
3. Voeg hierbij het rundergehakt en bak het gehakt rul.
4. Voeg de tomatenpuree toe en bak die even mee.
5. Voeg de tomatenblokjes en het kaneelstokje toe en laat het lekker pruttelen.
6. Voeg 1 deciliter water toe indien het wat te droog is.
7. Voeg de gesneden peper of sambal, bouillonblokje, worcestersaus en andere kruiden toe en laat alles een half uurtje sudderen op het vuur.
8. Indien nodig kan je zwarte peper en zeezout als extra smaak toevoegen.
9. Vijf minuten voor het einde voeg je de kidney bonen toe en roer je alles goed door elkaar.
Hoewel de chili heerlijk is zoals hij is en volgens het recept hierboven, eten wij bij de chili con carne vaak nog met wat witte rijst en eventueel met guacomole, zure room, maïs, wat tortillachips, ketchup, BBQ saus of geraspte kaas erbij. Net waar we trek in hebben.
Op zoek naar meer winterse comfortfood recepten?
♥ Hachee, ouderwetse winterstoof
Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!
ENJOY! this comforting dish.
Foto’s: ©ENJOY! The Good Life