SEMLOR, het klassieke recept voor ‘fat teusday’

feb 16, 2021 | Baking time, Fabulous Food, Food, Recipes

SEMLOR, het klassieke recept voor 'fat teusday' | ENJOY! The Good Life

SEMLOR, het klassieke recept voor ‘fat teusday’

Vandaag is het ‘fettisdagen‘ in Zweden. De dag voordat de christelijke vastenperiode begint. Hoewel het vasten vandaag de dag niet meer zo leeft, houden Zweden wel van tradities. En één heel lekkere is dat er vandaag, op Fat Teusday, volop Semlor gegeten wordt. Als je Scandinavische bloggers en/of Instagrammers volgt, heb je ze vast al voorbij zien komen.

SEMLOR, het klassieke recept voor 'fat teusday' | ENJOY! The Good Life

Elk jaar neem ik mij voor dat eens zelf te gaan maken. Dit jaar ben ik het eindelijk eens niet vergeten. Afgelopen weekend dook ik de keuken in om mijn eigen Semla (meervoud van Semlor) te maken. Een leuk klusje en een goed excuus om hier bij ENJOY! de Fika in te voeren met deze heerlijke lekkernij.

SEMLOR, het klassieke recept voor 'fat teusday' | ENJOY! The Good Life

Waar eet je de lekkerste?

Tegenwoordig wordt de Semlor niet meer alleen traditie getrouw op de ‘Vette Dinsdag’ gegeten. Je vindt ze bij Zweedse bakkerijen tussen Kerst en Pasen. Ben je in deze periode in Stockholm? Volgens chefkok Magnus Nilsson van restaurant Fäviken, eet je de lekkerste Semlor bij Bageri Petrus. In Nederland zijn ook een aantal restaurants en bakkerijen waar je de Semlor kunt eten. Waaronder Selma’s in Amsterdam.

SEMLOR, het klassieke recept voor 'fat teusday' | ENJOY! The Good Life

Ingrediënten: (voor 15 grote of 25 kleine semlor)

Voor het ‘broodje’

  • 100 gram boter
  • 300 ml volle melk
  • 50 gram verse gist
  • 1 tl kardemom
  • ½ tl zout
  • 85 gram suiker
  • 500-550 gram bloem
  • 1 ei, geklopt om te bestrijken

Vulling
200 g amandelspijs kant en klaar of je maakt het simpel zelf
300 ml slagroom

Decoratie
poedersuiker

SEMLOR, het klassieke recept voor 'fat teusday' | ENJOY! The Good Life SEMLOR, het klassieke recept voor 'fat teusday' | ENJOY! The Good Life SEMLOR, het klassieke recept voor 'fat teusday' | ENJOY! The Good Life

Aan de slag:

Smelt de boter en voeg de melk toe. Verwarm tot 37°C. (Dit heb ik een beetje op gevoel gedaan) Verkruimel de gist in een kom en voeg de kardemom toe. Voeg het melk-botermengsel toe en roer tot de gist is opgelost. Roer het zout, de suiker en bloem erdoor (laat wat bloem achterwege en bewaar voor later. Kneed het deeg 15 minuten, met de hand of met een mixer met deeghaken. Laat 40 minuten onder een theedoek rijzen.

Snijd het deeg in stukken, rol er bolletjes van (15 grote, 25 kleine) en leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Laat de deegbolletjes nog een uur rijzen onder een theedoek.

Verwarm de oven voor op 225°C. Bestrijk de deegbolletjes met het losgeklopte ei en bak ze (afhankelijk van je oven) 8-10 minuten als je grote bollen hebt gemaakt en 5-7 minuten als je kleine bolletjes hebt gemaakt. Laat afkoelen.

Ik vond de Semlor nog wat bleek en heb ze wat langer in de oven gezet. Helaas niet goed opgelet en daardoor zijn mijn Semlor ietwat donker gekleurd. Ze smaakten er niet minder om overigens.

Klop de slagroom (met naar smaak een eetlepel suiker). Snijd het bovenste topje van de gebakken ‘broodjes’. Spuit met een spuitzak een laagje amandelspijs op de onderste helft van het broodje. Spuit hierboven op een flinke dot slagroom, leg het kapje erop en bestrooi met wat poedersuiker.

♥ Bewaar voor later op Pinterest ♥

SEMLOR, HET KLASSIEKE RECEPT VOOR ‘FAT TEUSDAY’ | ENJOY! The Good Life

Op zoek naar meer recepten uit Zweden? 

Kanelbullar - Zweedse kaneelbroodjes | ENJOY! The Good Life

 

Kanelbullar – Zweedse kaneelbroodjes

 

 

De lekkerste Zweedse gehaktballetjes | ENJOY! The Good Life

 

Zweedse balletjes

 

 

KLADDKAKA, een Zweedse lekkernij

 

 

Kladdkaka, een Zweedse lekkernij

 

Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Instagram, TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!

ENJOY! your Fat Teusday.

Beeld: ©ENJOY! The Good Life

 

Paringsdrang

Paringsdrang

De zon schijnt ineens tierig, de bloemetjes bloeien en de bijtjes zoemen rond. Het is lente! Mijn favoriete seizoen en het is volop genieten. Toch brengt de lente een bepaalde onrust met zich mee. Ook dit jaar ben ik weer veel te laat op rantsoen gegaan. Dat...

Lees meer
ENJOY’s FAVORITES: MAC lipstick Red Rock

ENJOY’s FAVORITES: MAC lipstick Red Rock

Wie ENJOY! volgt of mij kent, weet dat ik meestal met rood gestifte lippen door het leven ga. De één gruwelt er van, ik hou er van. Rood is mijn favoriete kleur en past bij mij. Als ik 's ochtends opsta en er belabberd uitzie, geloof mij dat gebeurt steeds vaker met...

Lees meer
Mijn Panda en ik. Wat hadden we het fijn!

Mijn Panda en ik. Wat hadden we het fijn!

Met pijn in het hart ruilde ik zeven jaar geleden mijn helderblauwe, kleine, Duitse mobiel met zilveren ster in. Ik hecht veel waarde aan zaken die mij niet in de steek laten. Heel wat jaren was dat deze automobiel, maar helaas liet hij mij steeds vaker in de steek....

Lees meer

Samenwerken

%d bloggers liken dit: