SEMLOR, het klassieke recept voor ‘fat teusday’

feb 16, 2021 | Baking time, Fabulous Food, Food, Recipes

SEMLOR, het klassieke recept voor 'fat teusday' | ENJOY! The Good Life

SEMLOR, het klassieke recept voor ‘fat teusday’

Vandaag is het ‘fettisdagen‘ in Zweden. De dag voordat de christelijke vastenperiode begint. Hoewel het vasten vandaag de dag niet meer zo leeft, houden Zweden wel van tradities. En één heel lekkere is dat er vandaag, op Fat Teusday, volop Semlor gegeten wordt. Als je Scandinavische bloggers en/of Instagrammers volgt, heb je ze vast al voorbij zien komen.

SEMLOR, het klassieke recept voor 'fat teusday' | ENJOY! The Good Life

Elk jaar neem ik mij voor dat eens zelf te gaan maken. Dit jaar ben ik het eindelijk eens niet vergeten. Afgelopen weekend dook ik de keuken in om mijn eigen Semla (meervoud van Semlor) te maken. Een leuk klusje en een goed excuus om hier bij ENJOY! de Fika in te voeren met deze heerlijke lekkernij.

SEMLOR, het klassieke recept voor 'fat teusday' | ENJOY! The Good Life

Waar eet je de lekkerste?

Tegenwoordig wordt de Semlor niet meer alleen traditie getrouw op de ‘Vette Dinsdag’ gegeten. Je vindt ze bij Zweedse bakkerijen tussen Kerst en Pasen. Ben je in deze periode in Stockholm? Volgens chefkok Magnus Nilsson van restaurant Fäviken, eet je de lekkerste Semlor bij Bageri Petrus. In Nederland zijn ook een aantal restaurants en bakkerijen waar je de Semlor kunt eten. Waaronder Selma’s in Amsterdam.

SEMLOR, het klassieke recept voor 'fat teusday' | ENJOY! The Good Life

Ingrediënten: (voor 15 grote of 25 kleine semlor)

Voor het ‘broodje’

  • 100 gram boter
  • 300 ml volle melk
  • 50 gram verse gist
  • 1 tl kardemom
  • ½ tl zout
  • 85 gram suiker
  • 500-550 gram bloem
  • 1 ei, geklopt om te bestrijken

Vulling
200 g amandelspijs kant en klaar of je maakt het simpel zelf
300 ml slagroom

Decoratie
poedersuiker

SEMLOR, het klassieke recept voor 'fat teusday' | ENJOY! The Good Life SEMLOR, het klassieke recept voor 'fat teusday' | ENJOY! The Good Life SEMLOR, het klassieke recept voor 'fat teusday' | ENJOY! The Good Life

Aan de slag:

Smelt de boter en voeg de melk toe. Verwarm tot 37°C. (Dit heb ik een beetje op gevoel gedaan) Verkruimel de gist in een kom en voeg de kardemom toe. Voeg het melk-botermengsel toe en roer tot de gist is opgelost. Roer het zout, de suiker en bloem erdoor (laat wat bloem achterwege en bewaar voor later. Kneed het deeg 15 minuten, met de hand of met een mixer met deeghaken. Laat 40 minuten onder een theedoek rijzen.

Snijd het deeg in stukken, rol er bolletjes van (15 grote, 25 kleine) en leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Laat de deegbolletjes nog een uur rijzen onder een theedoek.

Verwarm de oven voor op 225°C. Bestrijk de deegbolletjes met het losgeklopte ei en bak ze (afhankelijk van je oven) 8-10 minuten als je grote bollen hebt gemaakt en 5-7 minuten als je kleine bolletjes hebt gemaakt. Laat afkoelen.

Ik vond de Semlor nog wat bleek en heb ze wat langer in de oven gezet. Helaas niet goed opgelet en daardoor zijn mijn Semlor ietwat donker gekleurd. Ze smaakten er niet minder om overigens.

Klop de slagroom (met naar smaak een eetlepel suiker). Snijd het bovenste topje van de gebakken ‘broodjes’. Spuit met een spuitzak een laagje amandelspijs op de onderste helft van het broodje. Spuit hierboven op een flinke dot slagroom, leg het kapje erop en bestrooi met wat poedersuiker.

♥ Bewaar voor later op Pinterest ♥

SEMLOR, HET KLASSIEKE RECEPT VOOR ‘FAT TEUSDAY’ | ENJOY! The Good Life

Op zoek naar meer recepten uit Zweden? 

Kanelbullar - Zweedse kaneelbroodjes | ENJOY! The Good Life

 

Kanelbullar – Zweedse kaneelbroodjes

 

 

De lekkerste Zweedse gehaktballetjes | ENJOY! The Good Life

 

Zweedse balletjes

 

 

KLADDKAKA, een Zweedse lekkernij

 

 

Kladdkaka, een Zweedse lekkernij

 

Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Instagram, TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!

ENJOY! your Fat Teusday.

Beeld: ©ENJOY! The Good Life

 

Kip met spek, brie, walnoten en honing

Kip met spek, brie, walnoten en honing

Hoewel ik probeer niet heel veel tijd te besteden aan Social Media, vind ik het wel leuk om regelmatig Insta Stories te plaatsen en heb ik een aantal Instagram accounts die ik met veel plezier volg. Eén daarvan is Sosn (Something old & something new) Interieur...

Lees meer
Snapshots augustus 2021

Snapshots augustus 2021

De maand augustus is alweer voorbij en gevoelsmatig lijkt de zomer ook alweer voorbij. De telefoon met kiekjes heb ik weer leeggemaakt en ik kijk, samen met jou, even terug op de afgelopen maand. Kijk je mee? Een aantal lekker happen die hier 's avonds op tafel...

Lees meer
Fête de la Nature – zaterdag 4-9-2021 in Uitgeest

Fête de la Nature – zaterdag 4-9-2021 in Uitgeest

De natuur inspireert, verwondert en maakt je blij! De slogan van het Fête de la Nature. Eéntje die klopt als een bus want als iets mij dit jaar gelukkig heeft gemaakt, is het dat ik mij aangesloten heb bij de collectieve Milieutuin in Uitgeest. Een club...

Lees meer
EROPUIT Favoriet: Villa Augustus in Dordrecht

EROPUIT Favoriet: Villa Augustus in Dordrecht

Wij van ENJOY! gaan er geregeld op uit. Niet vaak komt het voor dat we meerdere malen terugkomen op mooie plekjes. Simpelweg omdat er teveel te ontdekken valt. Een grote uitzondering hierop is Villa Augustus in Dordrecht. Deze plek bezoeken wij elk jaar wel een keer....

Lees meer
ENJOY’s FAVORITES: RICE ovenschalen

ENJOY’s FAVORITES: RICE ovenschalen

Kokkerellen en bakken is aan ons bij ENJOY! wel besteed. We brengen heel wat tijd door in de keuken, maar ook aan tafel. Ik vind het dan ook leuk om aandacht te besteden aan kwalitatief goed kookgerei en aan mooi serviesgoed. Een favoriet die ik graag met jullie wil...

Lees meer
Snapshots juli 2021

Snapshots juli 2021

Zo is er weer een maand omgevlogen en is het weer tijd voor de Snapshots van juli. Heel veel tijd heb ik besteed in de collectieve moestuin en om van de oogst lekker dingen te maken. De foto's heb ik weer van mijn telefoon gehaald en samen met jou kijk ik even terug...

Lees meer
Duifkruid, mooi als tuinplant of als snijbloem

Duifkruid, mooi als tuinplant of als snijbloem

Bloemen, ik zou niet zonder kunnen. Altijd staan er hier bloemen in huis. In de zomer mooie zelf geplukte boeketten en in de winter rij ik regelmatig naar één van mijn favoriete bloemisten om mezelf te verwennen met een mooie bos kleur en fleur. Een bloem die je tot...

Lees meer
Brownie zonder bloem, maar met kersen

Brownie zonder bloem, maar met kersen

Bij ENJOY! in de keuken is het altijd een drukte van belang. Kook ik niet, dan is het wel één van de pubers die in de keuken iets staat te koken of te bakken. Wij zijn alle drie enorme lekkerbekken en proberen graag recepten uit of bedenken zelf nieuwe gerechten. De...

Lees meer
Zelfgemaakte limonade

Zelfgemaakte limonade

Het heerlijke weer van de afgelopen dagen en de dagen in het verschiet, vragen om zelfgemaakte limonade en ijsjes. Natuurlijk kun je naar de winkel rennen en van alles uit het schap trekken, maar veel leuker is het om zelf limonade te maken. Het is niet alleen veel...

Lees meer
Linzensalade met zalm, bietjes en gepocheerd ei

Linzensalade met zalm, bietjes en gepocheerd ei

Als je mij vraagt wat mijn favoriete lunchplek is, dan hoef ik daar nog geen seconde over na te denken. Dat is Buffet van Odette aan de Prinsengracht in Amsterdam. Het sfeertje, het goddelijke eten, de wijn, de gasten, chef Odette. Kortom het "je ne sais quoi"...

Lees meer
Help! In huis gaat ineens alles stuk

Help! In huis gaat ineens alles stuk

Ken je dat? De wasmachine gaat stuk en niet veel later begeeft de stofzuiger het en ook het strijkijzer houdt het voor gezien. Een gevalletje Murphey's law. Als iets fout gaat of stuk gaat, blijft het nooit bij één ding gek genoeg. Het ongeluk komt altijd in meervoud...

Lees meer
FRUITTUIN VAN WEST

FRUITTUIN VAN WEST

FRUITTUIN VAN WEST Toen de pubers nog geen pubers waren gingen wij elk jaar wel een keer appels plukken in een boomgaard. Maar de laatste jaren hoef ik met dat soort uitstapjes niet meer aan te komen. Ze vragen mij met een stalen gezicht of ik gek geworden ben :)...

Lees meer

Samenwerken

%d bloggers liken dit: