AMANDELSPIJS ZELF MAKEN

nov 28, 2015 | Baking time, Food, Recipes

AMANDELSPIJS ZELF MAKEN | ENJOY! The Good Life

Amandelspijs…

Als ik iets verrukkelijk vind dan is het appeltaart, gevulde koeken, banketletters, gevuld speculaas en bladerdeeghapjes die gevuld zijn met écht amandelspijs. En zeker in deze tijd kan ik daar niet genoeg van krijgen. En om al die heerlijkheden voor het Sinterklaasfeest te maken begin ik met het maken van een flinke portie amandelspijs.

Wist je?… Dat amandelspijs heel makkelijk zelf te maken is? En het ook nog eens veel lekkerder is dan de kant en klare pakjes die in de supermarkt verkocht worden.

Als je het spijs zelf gaat maken, maak dan gelijk een flinke hoeveelheid. Je kunt het spijs namelijk lang bewaren in de koelkast en het is ook handig in te vriezen. Doe dit in kleine hoeveelheden van 100 gram zodat je altijd wat op voorraad hebt.

Hoe je die heerlijke smeuïge amandelspijs zelf maakt? Ik maak twee varianten: een traditionele en één voor de health freaks onder ons.

Ingrediënten voor 1 kg traditioneel amandelspijs:

  • 500 gram blanke amandelen (te koop bij de notenkraam op de markt of in mijn geval Oosterse Bazaar in Beverwijk)
  • Geraspte schil van ½ citroen
  • 500 gram kristalsuiker
  • 1 à 2 eieren (losgeklopt)

Doe de amandelen in de keukenmachine en maal ze fijn. Voeg daarna suiker en citroenschil toe en maal nog even mee, totdat het een grof mengsel is. Voeg dan het ei toe. Als het te droog is, voeg dan beetje bij beetje ei toe. Laat het spijs een aantal dagen rusten in de koelkast (als het je lukt) zodat de smaken erin kunnen trekken. Daarna kun je het gebruiken of in porties invriezen.

Ingrediënten voor ‘healthy’ amandelspijs:

  • 100 gram blanke amandelen
  • 75 gram honing
  • mespuntje vanillepoeder
  • 1/3 à ½ ei

Doe de amandelen in de keukenmachine en maal ze fijn. Voeg daarna de honing en de vanillepoeder toe en maal nog even mee, totdat het een grof mengsel is. Voeg dan 1/3 deel ei toe. Mij lukt dat nooit want er glibbert altijd meer in dan de bedoeling was. Dus als het de helft wordt is het ook geen ramp. Dat heb je nóg smeuïger amandelspijs.

Voor beide geldt: Als je het spijs in de koelkast wilt bewaren dan kun je het ei beter toevoegen wanneer je het spijs gaat gebruiken. Dan blijft het langer houdbaar. Het amandelspijs wordt veel lekkerder als je het minimaal een aantal dagen van te voren maakt zodat alle smaken goed in kunnen trekken. Dat lukt mij nooit want als ik spijs maak wil ik het gelijk gebruiken. En dat kan ook maar het schijnt nog lekkerder te zijn als je dus even wacht. Geen ervaring mee 🙂

Heb je geen keukenmachine?…. geen nood. Dan koop je gemalen amandelen (wel reteduur) en meng en kneed je alles met de hand door elkaar.

De Banketbakker | ENJOY! The Good LifeHet recept voor de traditionele amandelspijs komt uit mijn favoriete bakboek “De Banketbakker” van Cees Holtkamp. Dat bakboek heb ik al jaren en bak er met regelmaat lekkers uit. Alles wat je in de vitrine van de banketbakker kunt vinden (en meer) vind je terug in dit handige boek. Ook een leuke cadeautip voor de feestdagen. Hier is deze geweldige bakbijbel te bestellen (35,-)

ENJOY! baking

Pictures: @ENJOY! The Good Life

 

 

Kip met spek, brie, walnoten en honing

Kip met spek, brie, walnoten en honing

Hoewel ik probeer niet heel veel tijd te besteden aan Social Media, vind ik het wel leuk om regelmatig Insta Stories te plaatsen en heb ik een aantal Instagram accounts die ik met veel plezier volg. Eén daarvan is Sosn (Something old & something new) Interieur...

Lees meer
Snapshots augustus 2021

Snapshots augustus 2021

De maand augustus is alweer voorbij en gevoelsmatig lijkt de zomer ook alweer voorbij. De telefoon met kiekjes heb ik weer leeggemaakt en ik kijk, samen met jou, even terug op de afgelopen maand. Kijk je mee? Een aantal lekker happen die hier 's avonds op tafel...

Lees meer
Fête de la Nature – zaterdag 4-9-2021 in Uitgeest

Fête de la Nature – zaterdag 4-9-2021 in Uitgeest

De natuur inspireert, verwondert en maakt je blij! De slogan van het Fête de la Nature. Eéntje die klopt als een bus want als iets mij dit jaar gelukkig heeft gemaakt, is het dat ik mij aangesloten heb bij de collectieve Milieutuin in Uitgeest. Een club...

Lees meer
EROPUIT Favoriet: Villa Augustus in Dordrecht

EROPUIT Favoriet: Villa Augustus in Dordrecht

Wij van ENJOY! gaan er geregeld op uit. Niet vaak komt het voor dat we meerdere malen terugkomen op mooie plekjes. Simpelweg omdat er teveel te ontdekken valt. Een grote uitzondering hierop is Villa Augustus in Dordrecht. Deze plek bezoeken wij elk jaar wel een keer....

Lees meer
ENJOY’s FAVORITES: RICE ovenschalen

ENJOY’s FAVORITES: RICE ovenschalen

Kokkerellen en bakken is aan ons bij ENJOY! wel besteed. We brengen heel wat tijd door in de keuken, maar ook aan tafel. Ik vind het dan ook leuk om aandacht te besteden aan kwalitatief goed kookgerei en aan mooi serviesgoed. Een favoriet die ik graag met jullie wil...

Lees meer
Snapshots juli 2021

Snapshots juli 2021

Zo is er weer een maand omgevlogen en is het weer tijd voor de Snapshots van juli. Heel veel tijd heb ik besteed in de collectieve moestuin en om van de oogst lekker dingen te maken. De foto's heb ik weer van mijn telefoon gehaald en samen met jou kijk ik even terug...

Lees meer
Duifkruid, mooi als tuinplant of als snijbloem

Duifkruid, mooi als tuinplant of als snijbloem

Bloemen, ik zou niet zonder kunnen. Altijd staan er hier bloemen in huis. In de zomer mooie zelf geplukte boeketten en in de winter rij ik regelmatig naar één van mijn favoriete bloemisten om mezelf te verwennen met een mooie bos kleur en fleur. Een bloem die je tot...

Lees meer
Brownie zonder bloem, maar met kersen

Brownie zonder bloem, maar met kersen

Bij ENJOY! in de keuken is het altijd een drukte van belang. Kook ik niet, dan is het wel één van de pubers die in de keuken iets staat te koken of te bakken. Wij zijn alle drie enorme lekkerbekken en proberen graag recepten uit of bedenken zelf nieuwe gerechten. De...

Lees meer
Zelfgemaakte limonade

Zelfgemaakte limonade

Het heerlijke weer van de afgelopen dagen en de dagen in het verschiet, vragen om zelfgemaakte limonade en ijsjes. Natuurlijk kun je naar de winkel rennen en van alles uit het schap trekken, maar veel leuker is het om zelf limonade te maken. Het is niet alleen veel...

Lees meer
Linzensalade met zalm, bietjes en gepocheerd ei

Linzensalade met zalm, bietjes en gepocheerd ei

Als je mij vraagt wat mijn favoriete lunchplek is, dan hoef ik daar nog geen seconde over na te denken. Dat is Buffet van Odette aan de Prinsengracht in Amsterdam. Het sfeertje, het goddelijke eten, de wijn, de gasten, chef Odette. Kortom het "je ne sais quoi"...

Lees meer
Help! In huis gaat ineens alles stuk

Help! In huis gaat ineens alles stuk

Ken je dat? De wasmachine gaat stuk en niet veel later begeeft de stofzuiger het en ook het strijkijzer houdt het voor gezien. Een gevalletje Murphey's law. Als iets fout gaat of stuk gaat, blijft het nooit bij één ding gek genoeg. Het ongeluk komt altijd in meervoud...

Lees meer
FRUITTUIN VAN WEST

FRUITTUIN VAN WEST

FRUITTUIN VAN WEST Toen de pubers nog geen pubers waren gingen wij elk jaar wel een keer appels plukken in een boomgaard. Maar de laatste jaren hoef ik met dat soort uitstapjes niet meer aan te komen. Ze vragen mij met een stalen gezicht of ik gek geworden ben :)...

Lees meer

Samenwerken

%d bloggers liken dit: