MAANGEDROOGDE TOMAATJES
Dit recept is al jaren een grote favoriet in huize ENJOY! Vrijwel elke week bestel ik een paar pakjes kleine trostomaatjes (Amorosa) of honingtomaatjes mee met mijn boodschappen. Ik vind het ideaal. Je zet ze in een handomdraai in de oven en terwijl je ’s nachts een paar bomen aan het omzagen bent, transformeren die tomaatjes in smaakbommetjes.
Met zo’n schaal vol heerlijk gedroogde tomaatjes heb je heel veel variatie mogelijkheden. Als bijgerecht met buffelmozzarella of geitenkaas met basilicum. Als lunchgerecht op een boterham belegd met rucola en kaas. Of bij de barbecue, picknick of een buffet. En je kunt ze perfect in allerlei pastagerechten gebruiken.
Nigella Express
Dit recept komt uit het kookboek Nigella Express van Nigella Lawson. Ik heb het echter een klein beetje aangepast zodat ze nóg lekkerder zijn. Zo gebruik ik een pietsie meer suiker, maar een nog te verwaarlozen hoeveelheid op zo’n grote schaal. Verder zet ik de tomaatjes een kwartier in de hete oven voordat ik de oven uitschakel. De tomaatjes worden daardoor iets zachter. Zorg dat je de oven niet opent vanaf het moment dat je de schaal in de oven zet. Daarom is het handig om dit gerecht ’s avonds te maken. De tomaatjes kunnen dan ongestoord de hele nacht in de oven blijven.
Als ik ze overdag maak moet ik echt een briefje op de oven hangen om te voorkomen dat de één of andere puber de oven opentrekt. Niet dat het helpt want als ik een briefje erop plak, trekken ze de oven juist open omdat ze willen weten wat ik gemaakt heb 😉
Maldonzout
Het liefst gebruik ik Maldonzout voor dit gerecht. Als je dat niet in huis hebt, of niet speciaal voor dit recept wilt kopen, gebruik je grof zeezout. Maldonzout is een niet voor de hand liggend ingrediënt in de meeste Nederlandse keukens, maar als je er éénmaal mee gewerkt hebt wil je voor dit soort gerechten niet anders meer. Het zijn prachtige flinterdunne zoutvlokken. De smaak is veel milder en fijner dan normaal zeezout. Je knispert de vlokken over de tomaatjes. Gewoon met je handen want het is niet geschikt voor in de zoutmolen. Maldonzout kun je overigens gewoon bij Jumbo of Appie kopen.
Ingrediënten:
- 500 gram kleine tomaatjes
- 2 tl. Maldonzout of 1 tl grof gemalen zeezout
- versgemalen peper
- 1/2 tl. suiker
- 1 tl. gedroogde tijm
- 2 eetlepels olijfolie
Maak dit gerecht de avond van te voren en laat de tomaatjes de hele nacht in een gesloten oven. Het gerecht draagt niet voor niets de naam ‘maangedroogd’ 😉
Verwarm de oven voor op 220 graden (hetelucht). Halveer de tomaatjes en als ze wat groter zijn in kwarten. Leg ze met de snijkant naar boven in een ovenvaste schaal. Bestrooi ze met zout, peper, suiker en tijm en sprenkel de olie erover. Zet ze in de hete oven voor 15 min. en zet de oven daarna uit. Laat de deur dicht en laat de tomaten tot de volgende ochtend (of een hele dag als je ze overdag maakt) in de oven staan, zonder dat je de oven deur opendoet.
Benieuwd hoe je de tomaatjes kunt gebruiken?
♥ Zalm met feta kruidenkorstje
Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!