Kersttulband van Cees Holtkamp

dec 21, 2014 | Baking time, Fabulous Food, Food, Recipes

Kersttulband van Cees Holtkamp | ENJOY! The Good Life

Kersttulband van Cees Holtkamp 

Dit jaar ga ik eindelijk de kerstcake van Cees Holtkamp maken. Ik heb hem een kersttulband genoemd. Elk jaar neem ik het mij voor maar vergeet steeds dat het een paar dagen voorbereiding nodig heeft. Niet dat het veel werk is maar het gedroogde fruit moet twee dagen rusten zodat alle smaken op elkaar inwerken.

kookboek de banketbakker

‘De Banketbakker’ van Cees Holtkamp

Het recept komt uit het geweldige bakboek ‘De banketbakker’ van Cees Holtkamp. Patisserie Holtkamp is een begrip in Amsterdam. Hun garnalenkroket is geroemd tot aan het Koninklijk Huis. Het is een prachtig clean boek. Heel weinig foto’s maar wel heel duidelijke recepten van heel gangbare baksels die je bij je banketbakker kunt vinden.

Dit bakboek is trouwens, gek genoeg, erg in trek bij mannen. Of dat nou komt door de sobere layout? Geen idee, maar er zijn aardig wat mannen om mij heen die het boek in de kast hebben en er ook dingen uit maken. Dus nog een cadeau-tip voor je broer of zwager op de valreep…..

Kersttulband van Cees Holtkamp | ENJOY! The Good Life

Doe je mee?

Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat dit boek al geruime tijd bij mij op de plank staat en ik er nog niets uit gemaakt heb, hoewel mijn handen jeuken. Deze kersttulband heb ik eens gegeten, ook door een man gemaakt overigens…., tijdens een gezellig samenzijn. Hij smaakte (de tulband) echt goddelijk dus ik ben dan ook heel benieuwd hoe die van mij gaat worden. Doe je mee? Dan eet jij ook op kerstavond deze bijzondere kerstcake met een glaasje glühwein.

Kersttulband van Cees Holtkamp | ENJOY! The Good Life

Fruit, drank en geduld.

Inmiddels heb ik al het fruit afgewogen, gesneden en bij elkaar gevoegd in de drank en specerijen. Het staat klaar om te rusten. Jammer dat jullie niet de  geur hier in huis kunnen ruiken. Die is nog intenser dan wanneer er een appeltaart in de oven staat. Ik ben benieuwd….

Kersttulband van Cees Holtkamp | ENJOY! The Good Life

Ingrediënten:

Voor de vulling:

 • 1 dl cognac of brandy
 • 1 dl rum
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 1 tl kaneel
 • 1/2 tl nootmuskaat
 • 1/2 tl kardemom (ik heb de zaadjes uit de peultjes gepeuterd en deze gemalen)
 • 75 gram dadels, ontpit en fijngehakt
 • 75 gram gedroogde abrikozen, fijngehakt
 • 200 gram rozijnen
 • 200 gram sultana’s
 • 200 gram krenten
 • 75 gram amarenekersen (kon ik niet vinden heb gedroogde bosbessen genomen)
 • 75 gram gekonfijte sinaasappelschil (zelf maken of bij de banketbakker)
 • 75 gram hazelnoten

Voor de cake:

 • 250 gram roomboter
 • 250 gram bruine basterdsuiker
 • 5 eieren
 • 250 gram bloem
 • 10 gram bakpoeder
 • snufje zout

Bereiding:

Breng de cognac, rum, vanillesuiker en de specerijen aan de kook. Doe alle noten en vruchten erbij en laat dit 15 minuten pruttelen. Laat het mengsel afkoelen en 2 dagen afgedekt rusten om de smaken op elkaar te laten inwerken.

Na 2 dagen verwarm je de oven voor op 150 graden. Klop de boter en de basterdsuiker luchtig en klop 1 voor 1 de eieren erdoor. Spatel de bloem, het bakpoeder en het zout erdoor, en daarna het vruchten-notenmengsel. Schep dit in een hoge ingevette tulbandvorm van 22-25 cm doorsnede. Zet de cake minstens 75 minuten in de voorverwarmde oven. Dek af met aluminiumfolie wanneer de cake te donker wordt. LET OP! Test met een scherp mes of satéprikker of de cake gaar is; het mes/prikker moet er droog uitkomen. Bestrooi eventueel met poedersuiker en wat decoratie.

Bijna was ik helemaal vergeten dat ik de Kersttulband nog moest bakken. Maar nadat de laatste boodschapjes gedaan waren en de hoofdbrekens over cadeautjes achter de rug kon dan eindelijk de cake de oven in.

kersttulband inside

Bakken maar.

Het cakebeslag is heel snel en simpel te maken. Je roert er de vruchten doorheen. Ik heb niet al het fruit erdoor gedaan want het werd anders echt veel te veel. Ook heb ik maar de helft van het mengsel gebruikt voor de tulband. Mijn tulband was namelijk nogal petite. En daarna heeft hij bijna 90 minuten in de oven gezeten en het huis geurde heerlijk. De cake heeft uiteindelijk 15 minuten langer in de oven gezeten dan in het recept stond.

KERSTTULBAND van CEES HOLTKAMP #GELUKT!

Goed af laten koelen.

Het grootste probleem is om hem uit de tulbandvorm te krijgen. Ik was weer te ongeduldig. Had hem wel goed ingevet maar ik denk dat de cake echt een tijdje in de bakvorm moet afkoelen. De bovenkant van mijn tulband kwam er dus een beetje als een maanlandschap uitzetten. Echt jammer maar hij smaakt er niet minder om. Hij is echt heerlijk!

Als je nu niet meegebakken hebt is het een leuk idee voor een andere keer. Ik heb de andere helft van het beslag in een cakevorm gedaan. En die zit nu in de oven. Als hij klaar is kan ik hem invriezen en maken we er een eindejaars lekkernij van.

Wij gaan hem opsmikkelen met een heerlijk glaasje glühwein erbij. Geniet van de kerstdagen!

Het geweldige bakboek ‘De Banketbakker’ van Cees Holtkamp is verkrijgbaar bij de boekhandel of hier online te bestellen voor € 35,-

Op zoek naar meer recepten van o.a. Cees Holtkamp?

BOTERKOEK MET CITROEN EN ROZEMARIJN | ENJOY! The Good Life

 

 

♥  Boterkoek met citroen en rozemarijn

D

AMANDELSPIJS ZELF MAKEN | ENJOY! The Good Life

 

 

♥  Amandelspijs zelf maken

 

GEVULD SPECULAAS MET PEER |ENJOY! The Good Life

 

 

♥  Gevuld speculaas met peer

 

Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!

 

ENJOY! Christmas bakery 🙂

 

 

 

Parelcouscous met gegrilde groenten

Parelcouscous met gegrilde groenten

Op ENJOY! staan al diverse couscous recepten. Het is één van onze favoriete gerechten. Makkelijk, zomers en als je een flinke hoeveelheid maakt, kun je het ook nog de volgende dag voor de lunch eten of er nog een makkelijke maaltijd van maken. Parelcouscous is een...

Lees meer
Hoe ook jij een jurkentype kunt worden

Hoe ook jij een jurkentype kunt worden

Je ziet ze steeds meer in het straatbeeld: jurkjes. Steeds meer vrouwen dragen ze met veel plezier, nadat ze in de vorige eeuw een tijdje een stuk minder geliefd waren. De emancipatie leerde ons dat we gewoon dezelfde kleding als mannen konden dragen, zodat we massaal...

Lees meer
Gent, even Belgisch genieten

Gent, even Belgisch genieten

Ik zal het maar bekennen, Gent stond niet persé op mijn lijstje van plekken die ik nog eens graag wilde bezoeken. Heel wat maanden terug kocht ik via Instagram weer eens iets heel moois bij een winkel in Gent. Helaas werd mijn schat niet verzonden. Mijn hebberigheid...

Lees meer
Collectorswall, je mooiste schatten aan de muur

Collectorswall, je mooiste schatten aan de muur

De collectorswall, oftewel al je verzamelde schatten aan de muur. Ik weet niet of het een bestaande term is, maar ik gebruik hem voor een stukje muur in mijn huiskamer. Daar waar ik al mijn mooie spulletjes ophang. Wat ooit begon met twee tegeltjes van een vis en een...

Lees meer
Dwalen op Landgoed Het Hof en door het knusse Bergen (NH)

Dwalen op Landgoed Het Hof en door het knusse Bergen (NH)

Wandelen door de natuur, in combinatie met het slenteren door een leuk dorp is een perfecte combinatie voor een dagje weg. Als kers op de taart pak je wat leuke winkeltjes mee, bekijk je kunst en strijk je neer op een gezellig terras om het flanerende publiek te...

Lees meer
Molton Brown luxe bad- en douchegel

Molton Brown luxe bad- en douchegel

Voor dit product ben ik zwaar geïnfluenced tijdens het programma Linda's zomer- of winterweek. Mijn favoriete douchegel met eucalyptus geur was altijd die van de AC-tion. Helaas is deze, zoals zoveel producten van deze budget grossier, na een tijdje uit de schappen...

Lees meer
KOEKMAKERIJ VAN STAPELE, Amsterdam

KOEKMAKERIJ VAN STAPELE, Amsterdam

KOEKMAKERIJ VAN STAPELE, Amsterdam In een verborgen steegje, tussen Café Hoppe en Café de Zwart aan het Spui, zit de piepkleine koek makerij Van Stapele. Als je het steegje inloopt, komt de geur van chocolade en versgebakken koekjes je al tegemoet. Én de lange rij...

Lees meer
Zuurdesembrood bakken? Ook jij kunt het!

Zuurdesembrood bakken? Ook jij kunt het!

Als er iets onder genieten van het goede leven valt, dan is het wel een vers gebakken zuurdesembrood uit eigen keuken. Zo'n mooi knapperig broodje, dat je verlangend in plakken snijdt en bij de eerste hap al doet 'hummen' van geluk. Dat is wat ik iedereen gun!...

Lees meer
VAN DIJK & KO, Vintage en meer….

VAN DIJK & KO, Vintage en meer….

Hou je van vintage, brocante, oude bouwmaterialen of gewoon van allerhande 'oude meuk'? Ga dan zeker eens naar Van Dijk & Ko in Amsterdam-Noord. Die ene kast waar je al zo lang naar op zoek bent? Die geleefde eettafel voor in je nieuwe huis? Of gewoon lekker...

Lees meer
Café de Klepel, Amsterdam (Jordaan)

Café de Klepel, Amsterdam (Jordaan)

Lunchen in Amsterdam? Dan heb ik een behoorlijk lang lijstje restaurants waar ik graag nog eens wil snavelen. Bovenaan dat lijstje stond Café de Klepel, waar ik eens tijdens een wandeling door Amsterdam tegenaan liep. Het zag er zo knus uit! Dus toen een vriendin...

Lees meer
Bijzonder wonen: Droomhuis in Zweden

Bijzonder wonen: Droomhuis in Zweden

Speuren naar mooie huizen is iets wat ik graag doe in verloren uurtjes. En dan niet peperdure villa's die voorzien zijn van alle luxe en laatste snufjes, maar authentieke huizen met potentie. En nog leuker als die huizen dan ook nog eens te koop zijn voor heel...

Lees meer
Savooiekool rolletjes met gehakt en tomatensaus

Savooiekool rolletjes met gehakt en tomatensaus

Sinds ik mij heb aangesloten bij De Milieutuin, leer ik de meest uiteenlopende (vergeten) groenten kennen. Natuurlijk wil ik al die verse groenten uitproberen. Dit keer de savooiekool. Dit is één van de oudste koolrassen. Visueel gezien was het al een favoriet....

Lees meer
Wat je eigenlijk allemaal niet meer zeggen mag en kan….

Wat je eigenlijk allemaal niet meer zeggen mag en kan….

Gisteren had ik weer een heerlijk dagje voor mezelf. Geen werk, geen afspraken, geen visite, geen kinderen in huis, alleen een kleine pluizige viervoeter waar de tuindeur zo af en toe open en dicht voor moet omdat mevrouw graag in- en uitloopt. En zelfs zij nam mijn...

Lees meer
Cadeaus, het hoeft niet altijd nieuw te zijn!

Cadeaus, het hoeft niet altijd nieuw te zijn!

We zitten midden in de ratrace voor kerst. Iedereen is als een malle in de weer om de mooiste cadeaus te scoren voor hun geliefden. De pakketbezorgers rijden af en aan en het is maar helemaal de vraag of je cadeau dit jaar op tijd onder de kerstboom zal liggen. Ik doe...

Lees meer
Le Creuset braadpan. Die mag niet ontbreken in je keuken!

Le Creuset braadpan. Die mag niet ontbreken in je keuken!

Als je mij vraagt wat niet mag ontbreken in de keuken, dan hoef ik daar geen nano seconde over na te denken. Dat is mijn geliefde pan van Le Creuset. Natuurlijk al het noodzakelijk keukengerei daar gelaten. Als je alles hebt wat je nodig hebt in de keuken en koken is...

Lees meer
Zuurdesemstarter

Zuurdesemstarter

Zuurdesembrood bakken stond al lange tijd op mijn lijstje om eens uit te proberen. Steeds voor mij uitgeschoven want het leek mij een heel ingewikkeld proces. Tientallen filmpjes heb ik gekeken, die de stap om te beginnen alleen maar groter maakte. Elke thuisbakker...

Lees meer
John Derian Picture Book

John Derian Picture Book

Laatst deelde ik op Instagram een eigenaardige tic van mij. Die niet zo eigenaardig bleek, er zijn meer types zoals ik. Interieur magazines, Pinterest en Instagram zijn mijn grote inspiratiebronnen op allerlei gebied, maar zeker als het gaat om interieur styling. Zo...

Lees meer
Risotto met venkel en geitenkaas

Risotto met venkel en geitenkaas

De oogst van de venkel is op de collectieve moestuin, waar ik voor mijn plezier een beetje meeschoffel, gigantisch. Venkel vind ik een prachtige groente om te zien. De mooie witte knol, die zo sierlijk gevormd is en dan dat frisgroene loof. Een lust voor het oog....

Lees meer
Kledingkast opruimen en kleding toevoegen

Kledingkast opruimen en kleding toevoegen

De laatste warme dagen hebben we net achter ons gelaten. Tijd om de kast op te ruimen en de warme kleding weer tevoorschijn te halen. Zwierige zomerjurken, topjes, korte rokjes en broeken zijn de komende tijd niet meer nodig, die mogen achter in de kast of in een...

Lees meer
Landgoed Koningshof, avontuurlijk wandelen in de herfst

Landgoed Koningshof, avontuurlijk wandelen in de herfst

De herfst is in volle gang, de bladeren aan de bomen laten hun mooiste kleuren zien, voordat ze hun bladerdek laten vallen. Hét moment om een mooie herfstwandeling te maken. Een mooie plek om avontuurlijk te wandelen in de herfst, is het sprookjesachtige Landgoed...

Lees meer
3x vega smeersels voor bij de borrel of op brood

3x vega smeersels voor bij de borrel of op brood

In huize ENJOY! verzetten, de jong volwassenen, zich steeds meer tegen het eten van vlees. Moest eerst de kippendij, in de roerbak maaltijden, vervangen worden voor vega varianten. Nu zijn we zelfs zover gekomen dat ook broodbeleg van de slager niet meer geblieft...

Lees meer
Snapshots september 2021

Snapshots september 2021

De zomer is alweer voorbij. Voor mijn gevoel heb ik gisteren de tuinspullen buiten gezet en kan ik ze nu weer opbergen. Bizar! Gelukkig zijn wij afgelopen maand ook nog een paar dagen naar Mallorca geweest. Heerlijk om er even uit te zijn. Daar moeten we het voorlopig...

Lees meer
Kip met spek, brie, walnoten en honing

Kip met spek, brie, walnoten en honing

Hoewel ik probeer niet heel veel tijd te besteden aan Social Media, vind ik het wel leuk om regelmatig Insta Stories te plaatsen en heb ik een aantal Instagram accounts die ik met veel plezier volg. Eén daarvan is Sosn (Something old & something new) Interieur...

Lees meer
Snapshots augustus 2021

Snapshots augustus 2021

De maand augustus is alweer voorbij en gevoelsmatig lijkt de zomer ook alweer voorbij. De telefoon met kiekjes heb ik weer leeggemaakt en ik kijk, samen met jou, even terug op de afgelopen maand. Kijk je mee? Een aantal lekker happen die hier 's avonds op tafel...

Lees meer
Fête de la Nature – zaterdag 4-9-2021 in Uitgeest

Fête de la Nature – zaterdag 4-9-2021 in Uitgeest

De natuur inspireert, verwondert en maakt je blij! De slogan van het Fête de la Nature. Eéntje die klopt als een bus want als iets mij dit jaar gelukkig heeft gemaakt, is het dat ik mij aangesloten heb bij de collectieve Milieutuin in Uitgeest. Een club...

Lees meer
EROPUIT Favoriet: Villa Augustus in Dordrecht

EROPUIT Favoriet: Villa Augustus in Dordrecht

Wij van ENJOY! gaan er geregeld op uit. Niet vaak komt het voor dat we meerdere malen terugkomen op mooie plekjes. Simpelweg omdat er teveel te ontdekken valt. Een grote uitzondering hierop is Villa Augustus in Dordrecht. Deze plek bezoeken wij elk jaar wel een keer....

Lees meer
ENJOY’s FAVORITES: RICE ovenschalen

ENJOY’s FAVORITES: RICE ovenschalen

Kokkerellen en bakken is aan ons bij ENJOY! wel besteed. We brengen heel wat tijd door in de keuken, maar ook aan tafel. Ik vind het dan ook leuk om aandacht te besteden aan kwalitatief goed kookgerei en aan mooi serviesgoed. Een favoriet die ik graag met jullie wil...

Lees meer
Snapshots juli 2021

Snapshots juli 2021

Zo is er weer een maand omgevlogen en is het weer tijd voor de Snapshots van juli. Heel veel tijd heb ik besteed in de collectieve moestuin en om van de oogst lekker dingen te maken. De foto's heb ik weer van mijn telefoon gehaald en samen met jou kijk ik even terug...

Lees meer
Duifkruid, mooi als tuinplant of als snijbloem

Duifkruid, mooi als tuinplant of als snijbloem

Bloemen, ik zou niet zonder kunnen. Altijd staan er hier bloemen in huis. In de zomer mooie zelf geplukte boeketten en in de winter rij ik regelmatig naar één van mijn favoriete bloemisten om mezelf te verwennen met een mooie bos kleur en fleur. Een bloem die je tot...

Lees meer
Brownie zonder bloem, maar met kersen

Brownie zonder bloem, maar met kersen

Bij ENJOY! in de keuken is het altijd een drukte van belang. Kook ik niet, dan is het wel één van de pubers die in de keuken iets staat te koken of te bakken. Wij zijn alle drie enorme lekkerbekken en proberen graag recepten uit of bedenken zelf nieuwe gerechten. De...

Lees meer
Zelfgemaakte limonade

Zelfgemaakte limonade

Het heerlijke weer van de afgelopen dagen en de dagen in het verschiet, vragen om zelfgemaakte limonade en ijsjes. Natuurlijk kun je naar de winkel rennen en van alles uit het schap trekken, maar veel leuker is het om zelf limonade te maken. Het is niet alleen veel...

Lees meer
Linzensalade met zalm, bietjes en gepocheerd ei

Linzensalade met zalm, bietjes en gepocheerd ei

Als je mij vraagt wat mijn favoriete lunchplek is, dan hoef ik daar nog geen seconde over na te denken. Dat is Buffet van Odette aan de Prinsengracht in Amsterdam. Het sfeertje, het goddelijke eten, de wijn, de gasten, chef Odette. Kortom het "je ne sais quoi"...

Lees meer
Help! In huis gaat ineens alles stuk

Help! In huis gaat ineens alles stuk

Ken je dat? De wasmachine gaat stuk en niet veel later begeeft de stofzuiger het en ook het strijkijzer houdt het voor gezien. Een gevalletje Murphey's law. Als iets fout gaat of stuk gaat, blijft het nooit bij één ding gek genoeg. Het ongeluk komt altijd in meervoud...

Lees meer
FRUITTUIN VAN WEST

FRUITTUIN VAN WEST

FRUITTUIN VAN WEST Toen de pubers nog geen pubers waren gingen wij elk jaar wel een keer appels plukken in een boomgaard. Maar de laatste jaren hoef ik met dat soort uitstapjes niet meer aan te komen. Ze vragen mij met een stalen gezicht of ik gek geworden ben :)...

Lees meer

Samenwerken

%d bloggers liken dit: