Kersttulband van Cees Holtkamp
Dit jaar ga ik eindelijk de kerstcake van Cees Holtkamp maken. Ik heb hem een kersttulband genoemd. Elk jaar neem ik het mij voor maar vergeet steeds dat het een paar dagen voorbereiding nodig heeft. Niet dat het veel werk is maar het gedroogde fruit moet twee dagen rusten zodat alle smaken op elkaar inwerken.
‘De Banketbakker’ van Cees Holtkamp
Het recept komt uit het geweldige bakboek ‘De banketbakker’ van Cees Holtkamp. Patisserie Holtkamp is een begrip in Amsterdam. Hun garnalenkroket is geroemd tot aan het Koninklijk Huis. Het is een prachtig clean boek. Heel weinig foto’s maar wel heel duidelijke recepten van heel gangbare baksels die je bij je banketbakker kunt vinden.
Dit bakboek is trouwens, gek genoeg, erg in trek bij mannen. Of dat nou komt door de sobere layout? Geen idee, maar er zijn aardig wat mannen om mij heen die het boek in de kast hebben en er ook dingen uit maken. Dus nog een cadeau-tip voor je broer of zwager op de valreep…..
Doe je mee?
Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat dit boek al geruime tijd bij mij op de plank staat en ik er nog niets uit gemaakt heb, hoewel mijn handen jeuken. Deze kersttulband heb ik eens gegeten, ook door een man gemaakt overigens…., tijdens een gezellig samenzijn. Hij smaakte (de tulband) echt goddelijk dus ik ben dan ook heel benieuwd hoe die van mij gaat worden. Doe je mee? Dan eet jij ook op kerstavond deze bijzondere kerstcake met een glaasje glühwein.
Fruit, drank en geduld.
Inmiddels heb ik al het fruit afgewogen, gesneden en bij elkaar gevoegd in de drank en specerijen. Het staat klaar om te rusten. Jammer dat jullie niet de geur hier in huis kunnen ruiken. Die is nog intenser dan wanneer er een appeltaart in de oven staat. Ik ben benieuwd….
Ingrediënten:
Voor de vulling:
- 1 dl cognac of brandy
- 1 dl rum
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 tl kaneel
- 1/2 tl nootmuskaat
- 1/2 tl kardemom (ik heb de zaadjes uit de peultjes gepeuterd en deze gemalen)
- 75 gram dadels, ontpit en fijngehakt
- 75 gram gedroogde abrikozen, fijngehakt
- 200 gram rozijnen
- 200 gram sultana’s
- 200 gram krenten
- 75 gram amarenekersen (kon ik niet vinden heb gedroogde bosbessen genomen)
- 75 gram gekonfijte sinaasappelschil (zelf maken of bij de banketbakker)
- 75 gram hazelnoten
Voor de cake:
- 250 gram roomboter
- 250 gram bruine basterdsuiker
- 5 eieren
- 250 gram bloem
- 10 gram bakpoeder
- snufje zout
Bereiding:
Breng de cognac, rum, vanillesuiker en de specerijen aan de kook. Doe alle noten en vruchten erbij en laat dit 15 minuten pruttelen. Laat het mengsel afkoelen en 2 dagen afgedekt rusten om de smaken op elkaar te laten inwerken.
Na 2 dagen verwarm je de oven voor op 150 graden. Klop de boter en de basterdsuiker luchtig en klop 1 voor 1 de eieren erdoor. Spatel de bloem, het bakpoeder en het zout erdoor, en daarna het vruchten-notenmengsel. Schep dit in een hoge ingevette tulbandvorm van 22-25 cm doorsnede. Zet de cake minstens 75 minuten in de voorverwarmde oven. Dek af met aluminiumfolie wanneer de cake te donker wordt. LET OP! Test met een scherp mes of satéprikker of de cake gaar is; het mes/prikker moet er droog uitkomen. Bestrooi eventueel met poedersuiker en wat decoratie.
Bijna was ik helemaal vergeten dat ik de Kersttulband nog moest bakken. Maar nadat de laatste boodschapjes gedaan waren en de hoofdbrekens over cadeautjes achter de rug kon dan eindelijk de cake de oven in.
Bakken maar.
Het cakebeslag is heel snel en simpel te maken. Je roert er de vruchten doorheen. Ik heb niet al het fruit erdoor gedaan want het werd anders echt veel te veel. Ook heb ik maar de helft van het mengsel gebruikt voor de tulband. Mijn tulband was namelijk nogal petite. En daarna heeft hij bijna 90 minuten in de oven gezeten en het huis geurde heerlijk. De cake heeft uiteindelijk 15 minuten langer in de oven gezeten dan in het recept stond.
Goed af laten koelen.
Het grootste probleem is om hem uit de tulbandvorm te krijgen. Ik was weer te ongeduldig. Had hem wel goed ingevet maar ik denk dat de cake echt een tijdje in de bakvorm moet afkoelen. De bovenkant van mijn tulband kwam er dus een beetje als een maanlandschap uitzetten. Echt jammer maar hij smaakt er niet minder om. Hij is echt heerlijk!
Als je nu niet meegebakken hebt is het een leuk idee voor een andere keer. Ik heb de andere helft van het beslag in een cakevorm gedaan. En die zit nu in de oven. Als hij klaar is kan ik hem invriezen en maken we er een eindejaars lekkernij van.
Wij gaan hem opsmikkelen met een heerlijk glaasje glühwein erbij. Geniet van de kerstdagen!
Het geweldige bakboek ‘De Banketbakker’ van Cees Holtkamp is verkrijgbaar bij de boekhandel of hier online te bestellen voor € 35,-
Op zoek naar meer recepten van o.a. Cees Holtkamp?
♥ Boterkoek met citroen en rozemarijn
D
Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!
ENJOY! Christmas bakery 🙂