Zweden

jun 27, 2019 | Travel and trips

zweden Siljan meer

Zweden

Tot voor kort woonde mijn zus in Särna, Zweden. Heel wat keren heb ik haar daar bezocht. Zij woonde niet op een bepaald makkelijk bereikbare plek. Eerst vliegen naar Oslo. Dan ruim drie uur met de bus naar Trysil, aan de Noors/Zweedse grens. En daar stonden mijn zus en zwager mij op te wachten om naar hun huis te gaan. Ook nog een tocht van anderhalf uur.

zweden huis sarna

Scandinavië is trendy

Nog niet eerder was ik in Scandinavië geweest en het trok mij ook eerlijk gezegd helemaal niet. De laatste jaren is alles wat daar vandaan komt hip and happening, maar toen ik voor het eerst ging vroeg men zich af wat ik daar in vredesnaam te zoeken had.

En om eerlijk te zijn vroeg ik mij datzelfde af toen ik de eerste keer in de bus zat naar Trysil. De eerste tien minuten van de rit verbaasde ik mij over al die bomen en de mooie meren, maar na die tien minuten kwam ik erachter dat deze rit mij niet meer ging bieden dan bomen en meren. Drie uur lang.

zweden sarna strand

Op jezelf terug geworpen

Na die eerste keer ben ik nog vaak en graag terug gegaan. Meestal in de winter. Sprookjesachtig en heel koud was het er. Het prettigst vond ik het daar om echt helemaal tot rust te komen. Geen prikkels want in dit deel van Zweden is er gewoon helemaal niets. Een paar winkels voor de eerste levensbehoeften, geen restaurants, geen bioscoop, geen enkel vertier en dichtstbijzijnde ‘stad’ op twee uur rijden.
zweden rendier

Ik heb eens auto’s geteld tijdens de autorit van Trysil naar Särna. Ik kwam op dertien auto’s tijdens een rit van anderhalf uur. Als je mazzel hebt kom je wel rendieren en elanden tegen.

zweden waterval

Het grote ‘niets’

Voor mij was het de eerste dagen altijd wennen en daarna kon ik mij overgeven aan het ‘niets’. Rustig ontbijten, een wandeling.

zweden wandelen 

En onderweg vuurtje stoken en worstje grillen. Kletsen met mijn zus, lezen, samen koken, film kijken, grillen in de vuurhut in het bos.

zweden grillhut

Wijntje hier en daar. Wel zuinig aan want alcohol is niet makkelijk te krijgen.

Rendieren en meer in Zweeds Dalarna | ENJOY! The Good Life

Idre en Idre Fjäll

Idre en het hoger gelegen bergdorp Idre Fjäll is de toeristische trekpleister in deze streek. Het is het skigebied in de streek. ‘s Winters sprookjesachtig met tal van wintersportmogelijkheden. Maar ook in de zomer is het een prachtige bestemming. Je kunt hier wandelen, mountainbiken en komt er heel veel rendieren tegen.

zweden golf

En als je van golf houdt dan kun je in Idre een balletje slaan. Je hoeft niet bang te zijn dat je iemand zult raken. Het is in niets te vergelijken met de golfbanen in Nederland, die overbevolkt zijn. Hier heb je het rijk alleen. Houdt er wel rekening mee dat er nogal veel bomen in de weg staan.

Zweden | ENJOY! The Good Life

zweden golfen

vastenback

Västanbäck

Eén van de laatste keren dat ik in Särna was, was de zomer dat ik alleen in het huis van mijn zus was om ‘huis te passen’. Mijn broer, die daar destijds ook een huis had, was er gelukkig ook. Het is er ‘s avonds en ‘s nachts zo pikdonker en stil dat ik het in mijn eentje best een beetje spooky vond. Zijn huis, Västanbäck, kon ik gelukkig vanuit mijn slaapkamerraam zien zodat ik mij niet alleen op de wereld voelde.

vastenback keuken vastenback hal boven

Västanbäck is een beeldschoon oud huis. Ik zou het daar best een tijdje uit kunnen houden. Maar dan wel als bed en breakfast. Dat er een beetje reuring in de tent is. Laat de pubers het maar niet horen. Die vinden het leuk voor een vakantie, maar meer dan dat ook niet.

vastenback tuin

En zoals je in Zweden mag verwachten een enorme tuin. Ruimte genoeg voor tuinfeestjes!

zweden sightseeing

Uitstapjes in de omgeving van Särna

Samen met mijn familie hebben we vaak uitstapjes gemaakt in de omgeving. Soms zelfs meerdaagse tripjes omdat de afstanden te groot zijn.

zweden relax

Zoals een roadtripje van een paar dagen naar het Siljan meer. Rond dit enorme meer vind je de leukste plekjes om te wandelen, picknicken, te zwemmen of om gewoon even een tukje te doen in de schaduw van de bomen. Afgewisseld met leuke dorpjes, die schattige rode huisjes en prachtige natuur. Plekken die de moeite waard zijn: Leksand, Tällberg, Rättvik en Mora.

zweden meer

Zweden akerblads

Wij hebben overnacht in het Akerblads Hotel in Tällberg. Een prachtig authentiek Zweeds hotel waar je kunt eten van heerlijke buffetten met heel veel zalm en andere verse vis.

Loppis

Als je net als ik houd van rommelmarkten, kringloopwinkels etc., dan kun je hier in Zweden zomers je hart ophalen. Overal vind je bordjes ‘Loppis’ langs de weg, die je bij mensen op het erf brengt. In hun schuur of garage kun je ‘sneupen’ naar mooie spulletjes voor een prikkie.

Ook de inboedel veilingen zijn geweldig. In Zweden is het heel gebruikelijk als je gaat verhuizen of als iemand overleden is, om de hele inboedel te laten veilen. Zo’n veiling duurt de hele dag. Het is een ware belevenis en heel gezellig. Mensen komen van heinde en verre en hier kun je prachtige antieke Zweedse meubels, klokken, linnengoed etc. scoren. Werkelijk alles wat de mensen in huis hebben wordt geveild. Tot spijkers, tandenborstels, klosjes garen aan toe. Deze veilingen worden vooral in de zomer gehouden.

zweden stuga

Stuga

Veel Zweden hebben een gastenverblijf/zomerhuisje (Stuga) bij hun huis dat ze verhuren. Stuga bordjes vind je dus ook overal. Tijdens mijn verblijf in het huis van mijn zus waren er gasten in haar stuga. Gelukkig voor langere tijd want ik zag het niet zo zitten dat er ‘s avonds laat volk zou komen op zoek naar een slaapplek voor de nacht.

zweden koffie met

Inmiddels hebben, zowel mijn zus als mijn broer, hun huizen in Zweden verkocht. Als ik er op terugkijk mis ik het. Het waren altijd bijzondere weken. Fijn samen met de familie. Eindeloos lange Fika’s (bijkletsen onder het genot van koffie met iets lekkers) en meer had je niet nodig. Mooi om op terug te kijken. Als je nog nooit in Zweden geweest bent? Zet een vakantie naar dit bijzondere land zeker op je ‘reislijstje‘. Op Visit Sweden vind je genoeg inspiratie over Dalarna.

zweden Dalapaard

ENJOY! Dalarna

Beeld: ENJOY! The Good Life, Idre Fjäll: Sietze Groenenwold
Snapshots week 10 t/m 14/2021

Snapshots week 10 t/m 14/2021

Sinds kort ben ik fan van de website De Smaakmunitie. Er staan hier zoveel heerlijke recepten online dat het water mij in de mond loopt als ik daar aan het rondscrollen ben. Zo maakte ik deze Zuid-Afrikaanse Bobotie. Deze ovenschotel is goddelijk! De koelkast lag nog...

Lees meer
Wil je van je overwaarde genieten?

Wil je van je overwaarde genieten?

Misschien ken je de term 'opeet-hypotheek' nog wel. Voor 2007 boden diverse banken deze vorm nog aan. Je kon, als je overwaarde had in je huis, maandelijks een deel opnemen voor een aanvulling op je inkomen of een bedrag in eens opnemen om leuke dingen te doen. Toen...

Lees meer
Pasen? Zonder paasstol geen feest!

Pasen? Zonder paasstol geen feest!

Eén van de bezigheden tijdens deze crisis is het sorteren van foto's. Ook ik ging wat oude bestanden door en kwam tot mijn verbazing heel veel fotomateriaal tegen waar ik nog niets mee gedaan had. Onder andere de foto's van deze heerlijke zelfgemaakte paasstol. Een...

Lees meer

Samenwerken

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly