Gevuld speculaas met peer.
Als je dan het amandelspijs gemaakt hebt wil je er natuurlijk ook iets lekkers mee maken. Dat kan van alles zijn maar omdat het Sinterklaastijd is maak ik natuurlijk iets passend bij het feest.
De damespuber drukte mij op het hart vooral ‘gewoon’ te doen en niet weer allemaal ‘gore’ dingen toe te voegen. Tsja… dat had ze beter niet kunnen zeggen. Gore dingen in haar ogen, is alles wat er niet standaard in hoort. Ze vindt dat geëxperimenteer van mij maar niks. Maar ze heeft nog nooit iets laten staan en geeft meestal schoorvoetend toe dat het toch wel lekker is. Als je even niet oplet is alles tot de laatste kruimel foetsie.
Anyway…. Gevuld speculaas is het geworden. En aangezien er een paar knotsen van Doyenne de Comice peren mij vanaf de fruitschaal toelachen, ga ik die sappige jongens in de speculaas verwerken.
Ingredienten:
- 160 g lichtbruine basterdsuiker
- 140 g roomboter
- 20 g water
- 3 g zout
- 275 g bloem
- 20 g speculaaskruiden
- 5 g bakpoeder
- 1 ei
- amandelen (ter decoratie)
Voor de vulling:
- 300 gram amandelspijs (kant en klaar of zelfgemaakt)
- 1 grote rijpe peer (bijv. Doyenne)
- 25 gram roomboter
Aan de slag:
Verwarm de over op 180º C.
Meng de basterdsuiker met de roomboter, water en zout romig. Vervolgens het droge mengsel van: bloem, speculaaskruiden en bakpoeder toevoegen. Ik heb alles in die volgorde in de keukenmachine gekieperd maar je kunt het natuurlijk ook gewoon op de hand verwerken of met een mixer.
Daarna het deeg kort doorkneden en eigenlijk voor de smaak, het deeg 2 dagen in koelkast laten rijpen. (heb ik niet gedaan, maar 1 uur wegleggen in de koelkast is wel handig voor een makkelijkere verwerking)
Vet de bakvorm goed in met boter of bekleed met bakpapier. De helft van het deeg uitrollen en de bodem en zijkanten van een springvorm hiermee bekleden. Of een langwerpige bakvorm, zoals ik die gebruikt heb (Ikea 26×20)
Bedek het deeg met 300 g amandelspijs. Let op! Als je kant en klare amandelspijs gebruikt, van bijvoorbeeld Baukje, vergeet dan niet een half geklutst eitje erdoor te roeren zodat het amandelspijs lekker smeuïg wordt. Maar natuurlijk gebruik jij jouw zelfgemaakte amandelspijs. Smeer de bovenkant van het spijs in met de gesmolten boter. En leg hierop, dakpansgewijs, de in de lengte gesneden repen peer. (natuurlijk geschild en van klokhuis ontdaan, duh)
Rol de andere helft van het deeg uit en dek de vulling hiermee af. Bestrijk de bovenkant met wat geklutst ei. Leg hierop naar eigen inzicht de amandelen en bestrijk de bovenkant nogmaals met ei.
Bak het gevulde speculaas in 30 minuten af in een voorverwarmde oven. Als je het speculaas uit de oven haalt, moet hij mooi bruin zijn en als je hem indrukt zachtjes terug veren. Enne… deze heerlijke combi is goed bevonden door het gilde van pubers 🙂
ENJOY! your home made yammies!
Foto’s: ©ENJOY! The Good Life