De Indonesische rijsttafel, al je favoriete gerechten verzameld

jan 30, 2020 | Fabulous Food, Food, Recipes

De Indonesische rijsttafel, al je favoriete gerechten verzameld

Deze eerste maand van het jaar heb ik elke week een recept gedeeld uit de Indonesische keuken. Die gerechten bij elkaar maken een feestelijke rijsttafel. Steeds meer word ik fan van de Indonesische keuken. Naast de bekende gerechten als nasi, bami, rendang, saté, probeer ik steeds vaker nieuwe recepten uit. Inmiddels heb ik een toko gevonden waar ik makkelijk alle ingrediënten kan vinden. En als ik geen zin heb in een ritje naar mijn vrienden van de Aziatische supermarkt bij De Bazaar, dan geef ik mijn eigen draai aan gerechten.

Het liefst ga ik voor traditioneel. In de gerechten worden veel boemboe’s gebruikt. Kruidenmengsel die in een vijzel tot een pasta vermalen worden. Geurige specerijen en ui, rode pepers en knoflook worden hiervoor gebruikt. Dit is de basis voor de meeste gerechten.

Het voordeel van het serveren van een rijsttafel aan je gasten, is dat je alles goed kunt voorbereiden. Maak het een dag van te voren. De meeste gerechten worden daar alleen maar lekkerder van. Verpak alles in bakjes, zet ze in de koelkast en je hoeft de gerechten alleen nog op te warmen wanneer je ze wilt gaan eten.

Westerse invloeden

De rijsttafel wordt in Indonesië traditioneel niet geserveerd. Het is iets wat ontstaan is, ten tijden van de Koloniale overheersing. Er werd destijds gevraagd om een feestmaal en dat kregen ze in de vorm van een tafel vol met kleine gerechtjes. In toeristische gebieden staat het wel op de kaart, maar locals bestellen slechts één gerecht.

Indonesische Rendang, smaakvol en simpel | ENJOY! The Good Life  Sambal goreng telor (pittige eieren) | ENJOY! The Good Life

De rijsttafel die ik met jullie deel bestaat uit de volgende gerechten:

Bij deze gerechten serveer ik nasi, bami of witte Pandan rijst.

Voor een feestelijk tintje maak ik ook regelmatig Nasi Kuning. Dit is geurige gele rijst. Heel makkelijk te maken en zoveel lekkerder dan gewone rijst.

Nasi Kuning:

 • 1 cup pandan rijst
 • 1/2 cup kokosmelk
 • 300 ml water
 • 1 tl kurkuma poeder
 • 1 stengel citroengras
 • 2 blaadjes kaffir limoen (verkrijgbaar bij de toko)
 • 1 laurierblad (of salam)
 • flinke snuf zout

Doe alle ingrediënten in een pan en breng aan de kook. Laat 10 tot 15 minuutjes zachtjes koken. Roer halverwege een keer door. Zodra je gaatjes bovenin de rijst ziet vallen, draai je het vuur helemaal zacht. Laat het dan nog 5 minuutjes doorgaren voordat je het vuur helemaal uitdraait. Laat de rijst nog 5 tot 10 minuten staan, met de deksel op de pan, om goed droog te stomen.

Serveer bij de rijsttafel nog wat bijgerechtjes. De meeste koop je kant en klaar.

 • Sambal (Oelek, Badjak of Manis) Het is maar net welke jij lekker vindt.
 • Komkommersalade
 • Kroepoek
 • Atjar Tjampoer
 • Gebakken Uitjes
 • Katjang Pedis (pittige pinda’s)

Het is ook een leuk idee om je gasten allemaal een gerecht mee te laten nemen. Zo heb je een extra uitgebreide rijsttafel en kun je proeven van andermans kookkunsten. En zie je het helemaal niet zo zitten om dit soort gerechten te maken dan kun je altijd nog naar Restaurant Blauw in Amsterdam gaan. Daar serveren ze heel uitgebreide rijsttafels.

ENJOY!

Beeld: ©ENJOY! The Good Life

 

Weg met parttime prinsesjes en fulltime prinsjes!

Weg met parttime prinsesjes en fulltime prinsjes!

Weg met parttime prinsesjes en fulltime prinsen! Van de week keek ik met veel interesse naar het programma 'De Publieke Tribune' met als onderwerp 'Als de liefde voorbij is'. Hierin aandacht voor het feit dat de helft van de Nederlandse vrouwen financieel niet op...

Lees meer
DIY: Botanische wandbordjes

DIY: Botanische wandbordjes

DIY: Botanische wandbordjes Het wandbord in de huiskamer heb ik omgetoverd tot een 'botanisch gebeuren'. En daar hoorde nog een paar leuke items bij. Het moment om zelf te gaan freubelen. De (kringloop) winkels zijn gesloten dus struinen naar originele schatten voor...

Lees meer
SNAPSHOTS week 01/2021

SNAPSHOTS week 01/2021

Ondanks dat ik nergens heen kan en geen fluit meemaak, toch nog een behoorlijk gevuld snapshot overzicht. Kijk je samen met mij nog even terug op afgelopen week? Het is winter en dus het moment om heerlijke hachee te maken. Ik maak altijd een flinke hoeveelheid zodat...

Lees meer

Samenwerken