Sambal goreng telor (pittige eieren)

jan 22, 2020 | Food, Recipes

Sambal goreng telor (pittige eieren) | ENJOY! The Good Life

Sambal goreng telor (pittige eieren)

Eén van de Indonesische gerechten die ik ook erg lekker vind, zijn de pittige eieren, oftewel Sambal Goreng Telor. Wat mij betreft mag dit gerecht niet bij een rijsttafel ontbreken. Een heerlijke variatie op vleesgerechten, groenten en rijst. En ook nog eens heel makkelijk te maken.

Lang geleden werden eieren ook wel vlees voor de armen genoemd. Een gerecht wat oorspronkelijk uit midden Java komt. Meestal wordt het gegeten met witte rijst en sperziebonen. Zelf vind ik het ook lekker met Rendang of een paar stokjes saté.

Boemboe

Ook voor dit gerecht is de boemboe (kruidenpasta) weer de basis. Traditioneel worden de ingrediënten voor de boemboe in de vijzel fijngemalen. Zelf gebruik ik de keukenmachine. Niet te moeilijk doen als het makkelijk kan. Het lekkerste is het om verse ingrediënten te gebruiken. Het meeste kun je vers bij de supermarkt halen. Maar neem gerust ook wat extra van de toko mee als je daar langs gaat want het meeste kan ingevroren worden en zo grijp je nooit mis.

Deze Telor maakt samen met het recept voor de rendang, die ik een paar weken geleden deelde, en de sajoer boontjes die vorige week online kwamen een feestelijke rijsttafel.

Indonesische Rendang, smaakvol en simpel | ENJOY! The Good Life

Ingrediënten:

 • 8 eieren, hardgekookt
 • 2 sjalotten, of 1 ui
 • 1 teen knoflook
 • ½ theelepel sambal oelek of meer naar smaak
 • 1 theelepel gemalen verse laos
 • 1 theelepel palmsuiker, kokosbloesemsuiker of rietsuiker
 • 2 poeroet blaadjes (limoenblad)
 • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
 • 100 ml kokosmelk
 • 1 klein bouillonblokje
 • ½ theelepel trassi (garnalenpasta, verkrijgbaar in de supermarkt)
 • scheutje ketjap manis
 • wokolie

Aan de slag:

Kook de eieren in 8 a 10 minuten hard en pel ze.

Doe de sjalotten, knoflook, sambal, laos, palmsuiker en trassi in de keukenmachine en maal alles tot een kruidenpasta. Verwarm de wokolie in een pan met een dikke bodem en bak heel even de boemboe (kruidenpasta) aan. Hierdoor komen de geuren en smaken nog meer tot hun recht. Voeg dan de tomatenblokjes, ketjap, kokosmelk en poeroetblaadjes toe. Laat dit een half uurtje op een heel laag vuur pruttelen. Als de saus te dun is, laat de deksel dan van de pan om het een beetje te laten indikken. Als de saus te dik is naar je smaak, voeg dan een beetje water toe.

Voeg de eieren toe en laat nog een kwartiertje op laag vuur doorwarmen. Serveer hier sperziebonen, komkommer en/of rendang bij. En natuurlijk witte rijst. Ook is de telor een prima gerecht bij de rijsttafel.

Wat is jouw favoriete Indonesische gerecht? En hoe ziet jouw favoriete rijsttafel eruit?

ENJOY! simple and easy cooking

Beeld: ©ENJOY! The Good Life

Op zoek naar meer gerechten?

Gado Gado | ENJOY! The Good Life

 

 

Indonesische Gado Gado soep

 

 

 

Kip noedels met wokgroenten

 

SNESIE FOUROU | ENJOY! The Good Life

 

 

Snesie Fourou

 

Laat vooral weten via InstagramFacebook of Twitter  (ENJOY! taggen) als je deze, of andere recepten van ENJOY! hebt gemaakt. Dat vind ik leuk!

♥ Bewaar voor later op Pinterest ♥

Sambal goreng telor (pittige eieren) | ENJOY! The Good Life

Paringsdrang

Paringsdrang

De zon schijnt ineens tierig, de bloemetjes bloeien en de bijtjes zoemen rond. Het is lente! Mijn favoriete seizoen en het is volop genieten. Toch brengt de lente een bepaalde onrust met zich mee. Ook dit jaar ben ik weer veel te laat op rantsoen gegaan. Dat...

Lees meer
ENJOY’s FAVORITES: MAC lipstick Red Rock

ENJOY’s FAVORITES: MAC lipstick Red Rock

Wie ENJOY! volgt of mij kent, weet dat ik meestal met rood gestifte lippen door het leven ga. De één gruwelt er van, ik hou er van. Rood is mijn favoriete kleur en past bij mij. Als ik 's ochtends opsta en er belabberd uitzie, geloof mij dat gebeurt steeds vaker met...

Lees meer
Mijn Panda en ik. Wat hadden we het fijn!

Mijn Panda en ik. Wat hadden we het fijn!

Met pijn in het hart ruilde ik zeven jaar geleden mijn helderblauwe, kleine, Duitse mobiel met zilveren ster in. Ik hecht veel waarde aan zaken die mij niet in de steek laten. Heel wat jaren was dat deze automobiel, maar helaas liet hij mij steeds vaker in de steek....

Lees meer

Samenwerken

%d bloggers liken dit: