Indonesische Sajoer boontjes, snel en simpel

jan 15, 2020 | Food, Recipes

Indonesische Sajoer boontjes, snel en simpel | ENJOY! The Good Life

Indonesische Sajoer boontjes, snel en simpel

Deze maand vind je elke week een recept van een Indonesisch gerecht. Vorige week was dat Rendang. Deze week Sajoer boontjes. Aan het eind van de maand heb je dan de recepten voor een heerlijke rijsttafel. Perfect voor een feestelijke maaltijd met je gezin of gasten.

Meestal maak ik Sajoer boontjes, net als andere oosterse gerechten, niet helemaal traditioneel. Ik geef er een beetje mijn eigen draai aan, maak het niet te ingewikkeld en kijk vooral wat ik in mijn voorraadkasten heb. Omdat ik best veel kook en veel gerechten uitprobeer, puilen mijn keukenkastjes zo langzamerhand uit met ontelbaar veel potjes, flesjes, zakjes en pakjes. Dat is zonde want het meeste gebruik ik maar een enkele keer en na een tijdje raken de producten over de datum en belanden ze in de vuilnisbak.

Indonesische Sajoer boontjes, snel en simpel | ENJOY! The Good Life

Aangezien ik een enorme hekel heb aan eten weggooien, koop ik tegenwoordig geen producten meer die ik zelden zal gebruiken. De meeste gerechten geef ik daarom een eigen twist. Zo ook deze boontjes. Traditioneel gezien moet je deze maken met trassi (½ tl), santen (2 el), palmsuiker (1 el), Indische laurier (2x), verse gember, laos, rode peper en poeroet blaadje. Dat heeft niet iedereen standaard in huis en ik dus ook niet. Hoewel ik tegenwoordig verse gember, rode pepers en poeroet blaadjes standaard in de vriezer heb.

Ingrediënten:

  • 500 gram sperziebonen
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 afgestreken theelepel sambal oelek of meer/minder naar wens
  • peper/zout
  • scheut ketjap manis
  • 3 eetlepels wokolie

Indonesische Sajoer boontjes, snel en simpel | ENJOY! The Good Life

Aan de slag:

Maak de boontjes schoon door de kop en kontjes eraf te snijden. Kook de boontjes 10 minuutjes voor, giet ze af en zet ze apart.

Verhit de olie in een wok. Fruit hierin, op een niet te hoog vuur, de ui en knoflook. Als deze mooi glazig gebakken zijn, voeg je de sambal toe en laat die even meebakken. De boontjes erbij en even wokken op iets hoger vuur. Breng op smaak met peper/zout en voeg de ketjap manis toe. Schud alles goed door elkaar en klaar. Ga je voor de traditionele sajoer boontjes? Voeg dan ingrediënten toe die in de tekst genoemd worden.

Wat is jouw favoriete Indonesische gerecht? En hoe ziet jouw favoriete rijsttafel eruit?

ENJOY! simple and easy cooking

Beeld: ©ENJOY! The Good Life

Op zoek naar meer gerechten?

Gado Gado | ENJOY! The Good Life

 

 

Indonesische Gado Gado soep

 

 

 

Kip noedels met wokgroenten

 

SNESIE FOUROU | ENJOY! The Good Life

 

 

Snesie Fourou

 

Laat vooral weten via InstagramFacebook of Twitter  (ENJOY! taggen) als je deze, of andere recepten van ENJOY! hebt gemaakt. Dat vind ik leuk!

♥ Bewaar voor later op Pinterest ♥

Indonesische Sajoer boontjes, snel en simpel | ENJOY! The Good Life

 

 

 

 

Paringsdrang

Paringsdrang

De zon schijnt ineens tierig, de bloemetjes bloeien en de bijtjes zoemen rond. Het is lente! Mijn favoriete seizoen en het is volop genieten. Toch brengt de lente een bepaalde onrust met zich mee. Ook dit jaar ben ik weer veel te laat op rantsoen gegaan. Dat...

Lees meer
ENJOY’s FAVORITES: MAC lipstick Red Rock

ENJOY’s FAVORITES: MAC lipstick Red Rock

Wie ENJOY! volgt of mij kent, weet dat ik meestal met rood gestifte lippen door het leven ga. De één gruwelt er van, ik hou er van. Rood is mijn favoriete kleur en past bij mij. Als ik 's ochtends opsta en er belabberd uitzie, geloof mij dat gebeurt steeds vaker met...

Lees meer
Mijn Panda en ik. Wat hadden we het fijn!

Mijn Panda en ik. Wat hadden we het fijn!

Met pijn in het hart ruilde ik zeven jaar geleden mijn helderblauwe, kleine, Duitse mobiel met zilveren ster in. Ik hecht veel waarde aan zaken die mij niet in de steek laten. Heel wat jaren was dat deze automobiel, maar helaas liet hij mij steeds vaker in de steek....

Lees meer

Samenwerken

%d bloggers liken dit: