SNESIE WAT?… SNESIE FOUROU

jan 20, 2021 | Fabulous Food, Food, Recipes

 

Van de week maakte ik dit ‘familie’ recept en kwam erachter dat ik dit recept nog niet met jullie gedeeld heb. Snesie Fourou is zo’n ‘all times favourite’ die met regelmaat bij ons en onze gasten op tafel komt. Het is niet alleen heel erg lekker, maar ook nog eens makkelijk te bereiden.

Snesie Fourou is een Surinaams kipgerecht. Wij eten het met witte rijst, komkommersalade en kroepoek. Maar je kunt er ook boontjes, doperwtjes, atjar tjampur of seroengdeng bij eten. En ook bij een rijsttafel is het een prima gerecht.

Zelf koop ik mijn kip en kipproducten bij de poelier. Die kippetjes zijn veel lekkerder. Als je geen poelier in de buurt hebt, probeer dan te kiezen voor biologische kip. Het recept is oorspronkelijk met kipkarbonade, maar ik vind het lekkerder om kippedijtjes te gebruiken. Die zijn nog net even malser. En als je geen zin hebt om te kluiven gebruik je kippedijen filet. Kipfilet is niet geschikt voor dit gerecht want dat wordt veel te droog.

snesie fourou le creuset

Ik gebruik mijn Le Creuset pan voor deze gestoofde kip. Maar natuurlijk kan het in iedere andere braadpan. Als er maar een dikke bodem onder zit en er een deksel op kan.

Ingrediënten

  • 100 gram margarine
  • 8 kipkarbonades, kippendijtjes of kippendijfilets (it’s up to you) zonder vel
  • 1/2 kopje zoute! Ketjap Asin bijv. Conimex
  • 1 theelepel 5-spices poeder
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 3 theelepels suiker
  • 3 teentjes knoflook (uitgeperst)

Bereiden:

Maak een marinade van de ketjap, kruiden, suiker en knoflook en laat de kip daar minimaal 2 uur in staan, dan kan de smaak er goed intrekken. Ik zet de kip vaak ‘s ochtends al in de marinade. Hoe langer de lip in de marinade staat hoe beter.

snesie fourou pruttel 2

Braad de kip kort om-en-om in de margarine en voeg daarna het restant van de marinade erbij samen met een kopje water. Breng weer aan de kook en laat de kip dan ongeveer een uur zachtjes stoven.

Serveren met rijst, komkommersalade (recept hieronder), kroepoek, boontjes, doperwtjes, atjar tjampoer of seroendeng.

Komkommersalade

  • 2 komkommers, schillen en in heel dunne plakjes raspen met de kaasschaaf of keukenmachine
  • 5 el. Sweet Chilli Sauce (bijv. van Conimex)
  • 2 el witte wijn azijn

Ik maak dit terwijl de kip staat te stoven. Het is lekker om in die tijd de komkommer in de saus te laten rusten. Lekker frisse combi bij de kip.

snesie fourou pin 2

Op zoek naar meer makkelijke en snelle gerechten? 

Bulgur met gemarineerde kippendijen | ENJOY! The Good Life Bulgur met gemarineerde kippendijtjes

Orzo met kip, pesto en maangedroogde tomaatjes | ENJOY! The Good Life Orzo met kip en pasta

Griekse moussaka | ENJOY! The Good Life Griekse Moussaka

Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Instagram, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!

ENJOY! your meal

Beeld: ©ENJOY! The Good Life
♥ Bewaar voor later op Pinterest ♥

Snesie Fourou | ENJOY! The Good Life

 

 

Kip met spek, brie, walnoten en honing

Kip met spek, brie, walnoten en honing

Hoewel ik probeer niet heel veel tijd te besteden aan Social Media, vind ik het wel leuk om regelmatig Insta Stories te plaatsen en heb ik een aantal Instagram accounts die ik met veel plezier volg. Eén daarvan is Sosn (Something old & something new) Interieur...

Lees meer
Snapshots augustus 2021

Snapshots augustus 2021

De maand augustus is alweer voorbij en gevoelsmatig lijkt de zomer ook alweer voorbij. De telefoon met kiekjes heb ik weer leeggemaakt en ik kijk, samen met jou, even terug op de afgelopen maand. Kijk je mee? Een aantal lekker happen die hier 's avonds op tafel...

Lees meer
Fête de la Nature – zaterdag 4-9-2021 in Uitgeest

Fête de la Nature – zaterdag 4-9-2021 in Uitgeest

De natuur inspireert, verwondert en maakt je blij! De slogan van het Fête de la Nature. Eéntje die klopt als een bus want als iets mij dit jaar gelukkig heeft gemaakt, is het dat ik mij aangesloten heb bij de collectieve Milieutuin in Uitgeest. Een club...

Lees meer
EROPUIT Favoriet: Villa Augustus in Dordrecht

EROPUIT Favoriet: Villa Augustus in Dordrecht

Wij van ENJOY! gaan er geregeld op uit. Niet vaak komt het voor dat we meerdere malen terugkomen op mooie plekjes. Simpelweg omdat er teveel te ontdekken valt. Een grote uitzondering hierop is Villa Augustus in Dordrecht. Deze plek bezoeken wij elk jaar wel een keer....

Lees meer
ENJOY’s FAVORITES: RICE ovenschalen

ENJOY’s FAVORITES: RICE ovenschalen

Kokkerellen en bakken is aan ons bij ENJOY! wel besteed. We brengen heel wat tijd door in de keuken, maar ook aan tafel. Ik vind het dan ook leuk om aandacht te besteden aan kwalitatief goed kookgerei en aan mooi serviesgoed. Een favoriet die ik graag met jullie wil...

Lees meer
Snapshots juli 2021

Snapshots juli 2021

Zo is er weer een maand omgevlogen en is het weer tijd voor de Snapshots van juli. Heel veel tijd heb ik besteed in de collectieve moestuin en om van de oogst lekker dingen te maken. De foto's heb ik weer van mijn telefoon gehaald en samen met jou kijk ik even terug...

Lees meer
Duifkruid, mooi als tuinplant of als snijbloem

Duifkruid, mooi als tuinplant of als snijbloem

Bloemen, ik zou niet zonder kunnen. Altijd staan er hier bloemen in huis. In de zomer mooie zelf geplukte boeketten en in de winter rij ik regelmatig naar één van mijn favoriete bloemisten om mezelf te verwennen met een mooie bos kleur en fleur. Een bloem die je tot...

Lees meer
Brownie zonder bloem, maar met kersen

Brownie zonder bloem, maar met kersen

Bij ENJOY! in de keuken is het altijd een drukte van belang. Kook ik niet, dan is het wel één van de pubers die in de keuken iets staat te koken of te bakken. Wij zijn alle drie enorme lekkerbekken en proberen graag recepten uit of bedenken zelf nieuwe gerechten. De...

Lees meer
Zelfgemaakte limonade

Zelfgemaakte limonade

Het heerlijke weer van de afgelopen dagen en de dagen in het verschiet, vragen om zelfgemaakte limonade en ijsjes. Natuurlijk kun je naar de winkel rennen en van alles uit het schap trekken, maar veel leuker is het om zelf limonade te maken. Het is niet alleen veel...

Lees meer
Linzensalade met zalm, bietjes en gepocheerd ei

Linzensalade met zalm, bietjes en gepocheerd ei

Als je mij vraagt wat mijn favoriete lunchplek is, dan hoef ik daar nog geen seconde over na te denken. Dat is Buffet van Odette aan de Prinsengracht in Amsterdam. Het sfeertje, het goddelijke eten, de wijn, de gasten, chef Odette. Kortom het "je ne sais quoi"...

Lees meer
Help! In huis gaat ineens alles stuk

Help! In huis gaat ineens alles stuk

Ken je dat? De wasmachine gaat stuk en niet veel later begeeft de stofzuiger het en ook het strijkijzer houdt het voor gezien. Een gevalletje Murphey's law. Als iets fout gaat of stuk gaat, blijft het nooit bij één ding gek genoeg. Het ongeluk komt altijd in meervoud...

Lees meer
FRUITTUIN VAN WEST

FRUITTUIN VAN WEST

FRUITTUIN VAN WEST Toen de pubers nog geen pubers waren gingen wij elk jaar wel een keer appels plukken in een boomgaard. Maar de laatste jaren hoef ik met dat soort uitstapjes niet meer aan te komen. Ze vragen mij met een stalen gezicht of ik gek geworden ben :)...

Lees meer

Samenwerken

%d bloggers liken dit: