Van de week maakte ik dit ‘familie’ recept en kwam erachter dat ik dit recept nog niet met jullie gedeeld heb. Snesie Fourou is zo’n ‘all times favourite’ die met regelmaat bij ons en onze gasten op tafel komt. Het is niet alleen heel erg lekker, maar ook nog eens makkelijk te bereiden.
Snesie Fourou is een Surinaams kipgerecht. Wij eten het met witte rijst, komkommersalade en kroepoek. Maar je kunt er ook boontjes, doperwtjes, atjar tjampur of seroengdeng bij eten. En ook bij een rijsttafel is het een prima gerecht.
Zelf koop ik mijn kip en kipproducten bij de poelier. Die kippetjes zijn veel lekkerder. Als je geen poelier in de buurt hebt, probeer dan te kiezen voor biologische kip. Het recept is oorspronkelijk met kipkarbonade, maar ik vind het lekkerder om kippedijtjes te gebruiken. Die zijn nog net even malser. En als je geen zin hebt om te kluiven gebruik je kippedijen filet. Kipfilet is niet geschikt voor dit gerecht want dat wordt veel te droog.
Ik gebruik mijn Le Creuset pan voor deze gestoofde kip. Maar natuurlijk kan het in iedere andere braadpan. Als er maar een dikke bodem onder zit en er een deksel op kan.
Ingrediënten
- 100 gram margarine
- 8 kipkarbonades, kippendijtjes of kippendijfilets (it’s up to you) zonder vel
- 1/2 kopje zoute! Ketjap Asin bijv. Conimex
- 1 theelepel 5-spices poeder
- 1/2 theelepel gemberpoeder
- 3 theelepels suiker
- 3 teentjes knoflook (uitgeperst)
Bereiden:
Maak een marinade van de ketjap, kruiden, suiker en knoflook en laat de kip daar minimaal 2 uur in staan, dan kan de smaak er goed intrekken. Ik zet de kip vaak ’s ochtends al in de marinade. Hoe langer de kip in de marinade staat hoe beter.
Braad de kip kort om-en-om in de margarine en voeg daarna het restant van de marinade erbij samen met een kopje water. Breng weer aan de kook en laat de kip dan ongeveer een uur zachtjes stoven.
Serveren met rijst, komkommersalade (recept hieronder), kroepoek, boontjes, doperwtjes, atjar tjampoer of seroendeng.
Komkommersalade
- 2 komkommers, schillen en in heel dunne plakjes raspen met de kaasschaaf of keukenmachine
- 5 el. Sweet Chilli Sauce (bijv. van Conimex)
- 2 el witte wijn azijn
Ik maak dit terwijl de kip staat te stoven. Het is lekker om in die tijd de komkommer in de saus te laten rusten. Lekker frisse combi bij de kip.
Op zoek naar meer makkelijke en snelle gerechten?
Bulgur met gemarineerde kippendijtjes
Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Instagram, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!