Perenjam met koek- en speculaaskruiden
Wat doe je als je jouw favoriete smaak jam niet kunt vinden? Dan maak je die gewoon zelf! En het kost veel minder moeite dan je denkt. Meestal eten wij in het weekend jam tijdens ons zondagse gezinsontbijt. Niets lekkerder dan een vers gebakken kaiserbroodje met roomboter en jam. Dat doet mij altijd aan de wintersport denken. Dat was vaste prik tijdens ons verblijf in een Oostenrijks Gasthof.
Jampotten
Mijn favoriete jam uit de winkel is de abrikozenjam van Bonne Maman. Als ik mijn keukenkastje opentrek zie ik schrikbarend veel lege potten staan en besef ik mij hoeveel jam er hier al doorheen gegaan is. Ik kan het echt niet over mijn hart verkrijgen die leuke lege potten weg te gooien en heb er dus een hele verzameling van. Ze komen goed van pas als bloempotjes, dressingshakers, voorraadpotjes, cadeauverpakking en om mijn eigen gemaakte jam in te bewaren. Je kunt natuurlijk ook weckpotten en alles wat je voor inmaken nodig hebt kopen, bijvoorbeeld bij Dille & Kamille.
Perenjam
Gek genoeg is perenjam heel lastig te vinden. Ik snap niet waarom want het is superlekker! In de supermarkt kom ik het niet meer tegen. Een heel enkele keer heeft een biologische winkel het. Meestal aten wij deze jam als wij op vakantie waren bij mijn zus in Zweden. Gek genoeg hebben ze het daar wel en dan ook nog eens gewoon geïmporteerd uit Frankrijk 😉
Zelf jam maken
Maar ik hoef niet verder te zoeken want nu ik heb ondervonden hoe simpel het is om jam te maken, maak ik het gewoon zelf. En dan vooral van fruit dat ik heel erg lekker vind zoals appel, blauwe bessen, kersen, perzik, nectarine etc. Ik maakte overigens al eens eerder zelf jam, deze druivenjam met port en rozenbotteljam, maar dat vond ik toen nog best een klusje. Een heel gepiel met pitjes en schilletjes.
De perenjam die ik maakte heb ik overigens vrij ‘grof’ gehouden. Ik heb de peer in stukjes gesneden en na het koken met een stampot stamper een beetje klein gestampt. Ik vind het namelijk lekker als er stukjes in mijn jam zitten én ik kan de jam dan ook nog gebruiken bij een kaasplankje. Dat staat nét even ambachtelijker dan zo’n gladde gelei. Maar houd je daar nu niet van? Dan haal je gewoon de staafmixer door de jam.
Ingrediënten voor 3 flinke potten jam:
- 1250 gram peren (Ik gebruikte Doyenné du Comice maar Conference kan ook)
- 500 gram geleisuiker
- 1 theelepel koek- en speculaaskruiden
- citroen
Aan de slag:
- Schil de peren, verwijder de klokhuizen en snijd de peren in kleine stukjes.
- Doe de stukjes peer in een pan en sprenkel het sap van een halve citroen over de stukjes. Giet een half kopje water bij de peren.
- Voeg de geleisuiker en de koek- en speculaaskruiden toe. Breng dit alles aan de kook en laat 5 minuutjes zachtjes doorkoken en laat de jam nog 5 minuutjes met het gas uit staan.
- Maak de stukjes peer wat kleiner met een stampotstamper of als je helemaal geen stukjes wilt pureer je de jam met de staafmixer.
- Vul de gesteriliseerde jampotten helemaal tot de rand met de warme jam.
- Sluit de jampotten en zet ze op z’n kop neer zodat ze vacuüm kunnen trekken. Laat de jam op z’n kop wat afkoelen zodat de stukjes peer zich mooi door de jam verdelen. Draai ze dan terug en laat ze verder afkoelen.
- Bewaar de jam op een koele en donkere plaats. De jam is zo ongeveer een jaar houdbaar. Na openen in de koelkast bewaren.
Op zoek naar meer recepten?
♥ Citroencake met blauwe bessen
Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY! Je vindt deze aan de rechterzijde van de homepage.
ENJOY! your homemade jam.
Pictures: ©ENJOY! The Good Life