DIY – Druivenjam met port

okt 8, 2015 | Food, Recipes

DIY - Druivenjam met port | ENJOY! The Good Life

DIY – Druivenjam met port

In één van de weekoverzichten schreef ik dat ik niet zo goed wist wat ik met de druiven aan moest die zo weelderig in mijn tuin groeien. Het zijn dit jaar ontelbare trossen prachtige diepblauw druiven. Ze zijn alleen niet te eten. Ze zijn klein, één en al pit en zo zuur dat je hoofd tot een Mona-toetje trekt.

JAM DIY - Druivenjam met port | ENJOY! The Good Life

Kookpunt.nl

Ik zat daar nog op te broeden toen Kookpunt met een leuk idee kwam. Waarom maakte ik er geen jam of sap van? Om mij een handje te helpen stuurde ze mij een waanzinnig pakket met wekpotjes, trechter, glastang, passeerdoek en compote receptenboek van o.a. KILNER. Geen ontkomen meer aan. Ik was nog net de vogels te snel af want die hadden hun zinnen ook op die schattige druifjes van mij gezet.

JAM DIY - Druivenjam met port | ENJOY! The Good Life

Allereerst natuurlijk de druiven plukken. Beetje eng werkje voor iemand die nogal bang is voor beestjes. Er zitten behoorlijk wat spinnen, orenkruipers en ander gespuis in de trosjes maar ik hield mij sterk en plukte een vergiet vol.

JAM DIY - Druivenjam met port | ENJOY! The Good Life

Beestjes

Die heb ik eerst een tijdje buiten laten staan zodat alles wat pootjes heeft nog een kans te geven te vluchten en daarna heb ik de vergiet een tijdje in het water gezet om de druiven goed schoon te maken. En plukken maar. De kleur van de druiven inspireert mij enorm! Wat een prachtige diepblauwe kleur. Daar moet ik van de winter iets mee…

JAM DIY - Druivenjam met port | ENJOY! The Good Life

Sapcentrifuge

Nadat de druifjes gewassen en geplukt zijn kieper ik ze in de sapcentrifuge. Achteraf gezien was dat niet zo’n handige beslissing want mijn jam werd daardoor vrees ik wat te dun. Handiger is toch om ze even te koken tot de druifjes open knappen en dan door een zeef heen te drukken.

Zorg dat je de weckpotjes of glazen potten en alle andere spullen waar je mee werkt goed schoon zijn. Ik doe alles voor gebruik op een heet programma in de vaatwasser. En leg als het uit de vaatwasser komt op z’n kop op een schone theedoek.

Ingrediënten voor 2-3 potten

  • 600 gram druiven
  • 500 gram  geleisuiker
  • sap van een halve citroen
  • kaneelstokje
  • flinke scheut rode port

JAM DIY - Druivenjam met port | ENJOY! The Good Life

Het druivensap in een pan, met de suiker, citroen, het kaneelstokje en de port en breng het aan de kook. Laat het een klein half uurtje pruttelen en een beetje indikken.

JAM DIY - Druivenjam met port | ENJOY! The Good Life

Giet de hete jam in de (weck)potten, zo vol mogelijk, draai of klik de deksel dicht en laat de schroefdoppotten 5 minuten op z’n kop staan. Keer ze daarna om en laat de jam afkoelen.

JAM DIY - Druivenjam met port | ENJOY! The Good Life

De weckpotjes die ik gebruikte was een ander verhaal… Die moeten, naar ik begreep, nog even in een pan met kokend water zo’n 15 min. vacuüm trekken. Ik liet ze in een pasta zeef in het water zakken. Zorg ervoor dat de potten elkaar niet raken anders kunnen ze knappen. Met een glastang haalde ik ze er weer uit en liet ze daarna afkoelen op een theedoek. Als iemand hier een andere werkwijze voor heeft hoor ik het graag want ik vond het nogal een gedoetje.

DIY - Druivenjam met port | ENJOY! The Good Life

Mijn jam is behoorlijk dun gebleven. Waarschijnlijk door het gebruik van de sapcentrifuge. Maar desalniettemin zeker niet minder lekker. Ook de pubers vinden de jam heerlijk.

JAM DIY - Druivenjam met port | ENJOY! The Good Life

Bewaar de potten jam op een donkere, koele plek. Heerlijk op een broodje, beschuitje, door de yoghurt of bij een kaasplankje en natuurlijk voor gebak en taart.

JAM DIY - Druivenjam met port | ENJOY! The Good Life

ENJOY! homemade jam…


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Kookpunt, Noordplein te Rotterdam.

Waarvoor heel hartelijk dank 🙂


 

 

SNAPSHOTS week 01/2021

SNAPSHOTS week 01/2021

Ondanks dat ik nergens heen kan en geen fluit meemaak, toch nog een behoorlijk gevuld snapshot overzicht. Kijk je samen met mij nog even terug op afgelopen week? Het is winter en dus het moment om heerlijke hachee te maken. Ik maak altijd een flinke hoeveelheid zodat...

Lees meer
Wereldleed? Welnee, geniet van je eigen bubbel!

Wereldleed? Welnee, geniet van je eigen bubbel!

Waarom al het wereldleed op je schouders dragen als het al een hele klus is om alles binnen je eigen bubbel een beetje op de rit te houden? Dat is wat ik mij van de week afvroeg. Er zijn tijden geweest dat ik heel bewust het nieuws negeerde. Ik las geen kranten, keek...

Lees meer
Minestronesoep met tortellini en salsiccia balletjes

Minestronesoep met tortellini en salsiccia balletjes

Niets lekkerder dan voor het weekend een grote pan soep maken. Deze minestronesoep met tortellini en salsiccia balletjes is een favoriet. Makkelijk, superlekker, gezond en je kunt hem in allerlei variaties maken. Net wat je voor handen hebt of trek in hebt. De ene...

Lees meer

Samenwerken