Nutella spiraal koekjes
De kleine man is vroeg uit school en wil graag koekjes bakken. Altijd leuk en ik kan het alleen maar toejuichen als ze even niet met hun giechel achter een beeldscherm zitten. Hij had op de website van Laura Kieft, Laura’s Bakery, leuke koekjes gezien die hij graag met mij wilde maken. Zonder morren werden de ontbrekende ingrediënten gehaald in de supermarkt. De Nutella potten bleken namelijk weer eens de bodem te laten zien.
Vreedzaam
Nu lijkt dit een heel vreedzaam tafereeltje te worden. Ware het niet dat er van alles misging. De mixer van de keukenmachine draaide helemaal naar de filistijnen en de kleine man en ik kregen een enorme woordenwisseling want we zijn allebei zo dwars als een snijboon. Bonje in de keuken van ENJOY! dus.
Koekjesdeeg
Maar als we het deeg uit de keukenmachine hebben weten te peuteren en de afgebroken onderdelen in de vuilnisbak gemieterd hebben kunnen we weer verder. Lekker ‘old school’ met de mixer een koekjesdeeg maken en daarna op het handje kneden. En natuurlijk verdwijnt er veel in de snavel van de kleine man. Niets lekkerder dan koekjesdeeg proeven!
Wat zijn ze lekker
We zijn lekker bezig en hebben samen veel lol in dit bakprojectje. Ondertussen komt de damespuber regelmatig even om de hoek spieken of de koekjes al klaar zijn. Geen grotere koekjesmonsters denkbaar dan pubers. Hoewel deze koekjes best makkelijk te maken zijn wordt ons geduld aardig op de proef gesteld omdat het deeg tussendoor in de koelkast moet rusten. Maar als ze dan eenmaal klaar zijn duiken we er met z’n allen bovenop en YUM! wat zijn ze lekker!
Wil jij ook deze prachtige en vooral heerlijk koekjes maken? Hier volgt het recept van Laura. Veel plezier met bakken!
INGREDIËNTEN:
Voor ongeveer 50 (kleine) koekjes.
- 225 gram boter
- 150 gram witte basterdsuiker
- 8 gram vanillesuiker
- 1 eidooier
- 280 gram bloem
- snufje zout
- ± 8 el Nutella
Aan de slag:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Maak het deeg. Hiervoor doe je de boter, basterdsuiker en vanillesuiker in een kom, mix tot een romig mengsel. Voeg dan het eidooier toe en mix tot deze volledig is opgenomen. Je kunt bloem en zout tegelijk toevoegen, kneed tot een mooi koekdeeg.
Verdeel het deeg in 2 delen, het is makkelijker om 2 rollen te maken dan 1 hele lange. Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 35×28 cm die 2-3 mm dik is (snijd eventueel bij voor een rechte lap deeg). Doe dit op een stuk keukenfolie. Dat maakt het oprollen straks een stuk makkelijker. Je kunt ook de hele hoeveelheid deeg dikker (5 mm) uitrollen tot hetzelfde formaat, dan krijg je grotere koekjes. Wij maakten twee verschillende koekjes per rol. De kleine man ging voor grote dikkerds en ik voor mooie, kleine koekjes van ongeveer 5 cm doorsnee.
Smeer de Nutella gelijkmatig uit over het deeg, laat het randje van een van de lange zijdes vrij. Rol het deeg op vanaf de lange zijde die wel ingesmeerd is. Het beginnetje kun je voorzichtig met de hand oprollen, daarna gebruik je het folie. Je zult zien dat dat heel makkelijk gaat.
Wanneer het deeg helemaal is opgerold vouw je het folie er stevig omheen. Rol het deeg nog een paar keer heen en weer over je werkblad zodat de naden goed dicht zijn. Leg de rol deeg minimaal een uur in de koelkast. Doe hetzelfde met het tweede deel deeg.
Verwijder het folie en snij de rollen deeg in plakjes van ongeveer 1 cm dik. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak de koekjes in 12-14 minuten.
Op zoek naar meer recepten?
♥ Cakerol met nutella en framboos
♥ Mini cheesecake met amerena kersen
Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY! Je vindt deze aan de rechterzijde van de homepage.