Mag het gewoon ‘snert’ zijn…
Vanaf mijn ‘werk’ plek kijk ik naar buiten…. Het is snertweer. Letterlijk en figuurlijk. Dat vind ik niet erg want ik heb een hoop dingen te doen. Ik ben net terug van pilates en heb mijzelf voor de rest van de dag huisarrest gegeven. En treft het… Ik heb het weekend erwtensoep gemaakt oftewel snert. Daar ga ik straks, als vier uur tussendoortje, lekker een klein kommetje van oppeuzelen.
Dit weer vraagt om ouderwets lekker en bourgondisch eten. Erwtensoep, hachee met rode kool, stampot zuurkool of hutspot. Appeltaart en warme choco. Hoewel ik ook erg kan genieten van bijzonder en culinair eten word ik erg blij van ‘oma’s hap’. Doe maar lekker gewoon en dus eet ik in de winter regelmatig traditionele winterkost. Meestal in de weekenden dat ik kindloos ben. De kids maak ik, op de appeltaart met warme chocolademelk én slagroom na, niet blij met die ‘meuk’ De damespuber is wel erg gek op snert maar zal dat niet publiekelijk toegeven want dat is natuurlijk niet ‘cool’ en erg onsmakelijk. Hierbij dus…. 🙂
Zelf erwtensoep maken vind ik best een intensief werkje. Veel snij werk en eindeloos geduld. Sinds een tijdje zijn er, bij de LIDL en ook de Appie, Snertpakketten (erwtensoep pakket) te koop. Dit vind ik echt ideaal. Alles afgepast voor een flinke pan soep. Het pakket bevat:
- een zakje spliterwten,
- een ui,
- een prei,
- een winterwortel,
- selderij,
- kwart knolselderij en
- een laurierblad.
Zelf moet je dan nog het vlees, rookworst en eventueel een bouillonblokje toevoegen.
Natuurlijk kun je alle ingrediënten ook los kopen en zelf toevoegen. Probleem vind ik daarvan vaak dat je dan veel groente overhoudt waar je niets meer mee doet. En het erwtensoeppakket kost 2,39 euro dus prijs technisch gunstiger dan alles los kopen.
Voorheen voegde ik altijd krabbetjes, hamlappen of schouderkarbonade toe maar omdat ik dan botsplinters in mijn soep terugvind gebruik ik de laatste tijd speklapjes die ik in fijne blokjes snijd en met de erwten mee laat stoven. Bij het pakket heb je aan 400 gram speklapjes genoeg. En natuurlijk een lekkere rookworst die ik bij mijn slager koop.
De bereiding staat ook duidelijk op het pakket aangegeven maar ik heb met name de kooktijd flink aangepast.
Aan de slag….
Breng 2 liter water in een pan aan de kook. Voeg daarbij het zakje spliterwten, een bouillonblokje (tuinkruiden), de fijngesneden speklappen en het laurierblad toe en breng het weer aan de kook. Schep regelmatig het schuim van de bouillon af. Doe de deksel op de pan en laat de soep op een heel laag vuurtje zeker twee uur trekken. Zorg ervoor dat je de bouillon regelmatig doorroert. Snijd ondertussen de ui, prei, wortel, selderij en knolselderij in kleine blokjes en voeg die nadat de soep getrokken is ook toe. Laat de soep nu zo lang mogelijk opstaan zodat de spliterwten en de groenten helemaal gaargekookt zijn en er een redelijk gladde en vooral dikke soep is ontstaan. In mijn geval heeft de soep een groot deel van de middag opgestaan. Goed blijven roeren! Kook op het laatst de rookworst mee en snijd deze later in gehalveerde plakjes en voeg dat weer bij de soep.
Erwtensoep is het aller, allerlekkerst als je de soep een dag van tevoren maak. De soep wordt dan nog dikker en smaakvoller. De lepel moet er rechtop in blijven staan. 🙂
Serveer bij de snert plakken roggebrood met katenspek. Wil je jouw snert een beetje culinair maken serveer dan bij de kom soep reepjes paling die als topping op de soep kunnen. Dat is een verrassend lekkere combi.
ENJOY! deze heerlijke snert….
Op zoek naar andere soep gerechten? Misschien is dit een idee?
♥ Weekend? Wat dacht je van een heerlijke tomatensoep?
♥ Minestronesoep met salsiccia balletjes
Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!
ENJOY! a winter favorite.
Pictures: @ENJOY! The Good Life