Flespompoen-wortel weekendsoepje
Al ‘eeuwig’ (overdrijven is een vak) ligt er op de fruitschaal een flespompoen. Ik verdenk mijzelf er van dat ik hem meer om zijn decoratieve waarde heb gekocht dan dat ik echt van plan was er iets van te maken. En misschien ook wel als testcase hoe lang zo’n geval goed blijft. Heel, heel lang kan ik je melden.
Gedoe
En na zo’n lang verblijf in mijn keuken zonder ook maar een beetje lelijk te worden of ranzig te gaan ruiken moest hij er dan toch maar aan geloven. De pompoen verdiende een mooi einde. En ineens wist ik weer waarom het ding als een grote uitdaging bleef liggen. Het is altijd een enorme klus om hem een beetje in fatsoenlijke stukken gesneden te krijgen zonder mijn eigen ledematen te moeten missen.
Pompoen snijden
Voordeel van de flespompoen is, dat je de schil gerust kunt laten zitten. Zeker als je de hem gaat roosteren in de oven zoals wij gaan doen. In dit geval heb ik hem toch maar geschild, met de dunschiller, omdat hij al zo’n tijd heeft gelegen. Het handigste is het om de pompoen van zijn kop en kont te ontdoen. Op die manier kun je hem rechtop zetten zonder dat hij alle kanten oprolt. Snijd de hals dan met een scherp mes in twee plakken eraf en het volle gedeelte doormidden zodat je de pompoenzaden makkelijk kunt verwijderen. En snijd dan alles in stukken.
In de vriezer
Het is ook heel erg handig om schoongemaakte pompoenstukken in de vriezer te bewaren. Dan heb je altijd een mooi basis ingredient in huis als je ineens pompoenkoekjes, taart, soep of stoofpot wilt maken.
Ik maakte van mijn pompoen een heerlijk soepje. Die perfect is als maaltijdsoep omdat hij behoorlijk machtig is maar ook lekker om een kommetje bij de lunch te serveren. Wat brood erbij om in de soep te dippen. YUM!
Wat heb je nodig:
- 1 flessenpompoen
- 3 middelgrote wortels
- 1 ui
- 5 tenen knoflook
- 3 eetlepels olijfolie
- 4 takjes tijm
- zout en versgemalen zwarte peper
- 700 ml tuinkruiden- of groentebouillon, zelf of van 2 blokjes (Maggi) gemaakt.
- ½ theelepel kurkuma
- ¼ theelepel gerookte paprika
- Voor de garnering: Geitenkaas of blauwschimmelkaas en Griekse yoghurt
Aan de slag:
Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de pompoen zoals ik hierboven deed, verwijder de zaden en snijd hem in flinke stukken. Was de wortel, even met de dunschiller er langs en snijd de wortel in stukken. Doe hetzelfde met de ui en leg de teentjes knoflook, met schilletje er nog om, tussen de groente. Alle groente op een bakplaat (eventueel met bakpapier eronder), strooi hierover de peper, zout en de tijmtakjes. Sprenkel de olijfolie er overheen en hussel alles goed door elkaar. Zet in de oven voor 40 minuten tot alles mooi bruin geworden is.
Doe alle groente daarna in een pan. Vergeet niet de schilletjes van de knoflook af te halen 🙂 Doe hier de bouillon bij, kurkuma en paprika en roer alles door elkaar. Laat dit een kwartiertje op het vuur pruttelen. Haal dan de staafmixer door de soep of doe alles in de blender zodat er een dikke, gladde soep ontstaat.
Schep de soep in mooie kommen en garneer met de yoghurt, (geiten) kaas, takje tijm, nog wat van de kruiden. Net wat je lekker vindt. Ik gebruikte Gorgonzola. Ik vond het erg lekker maar is nogal een gewaagde combinatie 😉 Met geitenkaas speel je op safe.
Op zoek naar andere soep gerechten? Misschien is dit een idee?
♥ Weekend? Wat dacht je van een heerlijke tomatensoep?
♥ Minestronesoep met salsiccia balletjes
Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!
ENJOY! your weekend with this yummy pumpkin carrot soup.
Foto’s @ENJOY! The Good Life