Minestrone met salsiccia balletjes
Als iemand dan heerlijk aan het vertellen is over de verrukkelijke Italiaanse soep die zij afgelopen weekend had gemaakt… Dan gaat mijn visualisatie mechanisme draaien en zie ik helemaal voor mij hoe mijn vriendin in de pannen roert met een kleurig geblokt schort voor. Manlief onderwijl de krant aan het lezen is aan de eettafel en zoonlief onderuit met iets van een vierkant scherm voor zijn snuffie.
Alles kan erin, nou ja…. bijna alles.
En hoewel ik helemaal niets om soep geef en het niet snel in mij op komt om een soepje te gaan maken wil ik niets liever dan NU de soep van mijn half Italiaanse vriendin S. maken. Als ik de ingrediëntenlijst al luisterend en visualiserend probeer op te slaan in mijn grijze brein, bedenk ik ‘en passant’, nog diverse ingrediënten die er ook verrukkelijk in zouden kunnen zijn. S. verzekerd mij dat het nooit mislukt en dat je er van alles en nog wat in kunt kieperen. Nu denk ik niet dat ze daarbij de mobiele aanhangsels van de pubers in gedachten had waar ik meteen wel aan denk als ik even later thuis kom.
Comfort food
Maar ik laat mijn eetlust niet verprutsen door het stelletje dat hier op ‘apegapen’ ligt en eigenlijk het liefst alleen maar junkfood eet. Ik maak een boodschappenlijstje en zorg dat ik alles in huis heb voor een ‘belly warming’ soepje voor het weekend. Bij de slager haal ik verse saucijsjes waar ik een plannetje mee heb bedacht. Ik wilde eigenlijk echte Italiaanse salsiccia worstjes maar die kan ik niet krijgen. Dit is een goed alternatief.
Als de volgende dag iedereen vertrokken is besluit ik alvast met de soep te beginnen. Want niets lekkerder dan een soep die een paar dagen eerder al gemaakt is. De smaken kunnen dan in de ‘rusttijd’ goed intrekken. Het vlees in de saucijsjes druk ik uit het velletje en vermeng daar een klein teentje knoflook, peper en karwei zaadjes doorheen. Dan draai ik er balletjes van en voeg die als laatste bij de soep. Mijn ‘niet meer’ geheime ingrediënt…. Ondertussen trek ik ook van alles uit de koelkast dat ik nog over heb aan groenten. Zo vind ik nog een half pakje asperge-tips die ik er ook in kieper. Het zou ook een prima leftover soep kunnen zijn.
Verspreid over het weekend zijn er heel wat kopjes soep uitgeschonken en ik kan wel zeggen dat het een succes was! Bedankt S. voor het delen van dit heerlijke recept.
Ingrediënten:
- 1 ui gesnipperd
- 400 gram Italiaanse wokgroente
- 2 liter water
- 3 runderbouillon tabletten
- 2 blikken tomaten in blokjes
- 2 handjes pasta (Barilla, Casarecce)
- peper, zout
- 4 kleine saucijzenworstjes
- theelepel kwarweizaadjes
- klein teentje knoflook
- olijfolie
Voordat je begint….
Je kunt met deze soep eindeloos variëren. Ik gebruikte wokgroente maar nog lekkerder is het als je alle groenten vers snijdt. Bijvoorbeeld ui, worteltjes, prei, tomaat, aardappel, spinazie, bonen, etc. En je kunt er ook hamblokjes, omeletreepjes of spekblokjes in doen. Verse kruiden als peterselie, basilicum. Bedenk het…. Alles wat jij lekker vindt is prima.
Aan de slag:
Gebruik een flinke pan met een dikke bodem. Ik gebruikte mijn geliefde Le Creuset pan. Verhit de olijfolie en fruit de gesnipperde ui aan. Voeg hierbij de wokgroente. Schenk als die even meegebakken zijn de 2 liter water erbij, de bouillonblokjes, de tomatenblokjes, peper en zout en roer dit alles goed door. Laat dit een kwartiertje tot halfuur pruttelen.
Ondertussen druk je het vlees uit de vel van de saucijsjes en kruid het vlees met de knoflook, peper, evt. wat zout en de karweizaadjes. Meng dit alles goed door elkaar en draai er kleine gehaktballetjes van. Doe deze bij de soep en twee handjes pasta (ong. 150 gram) en laat de soep nog een kwartiertje (af en toe roeren) doorsudderen en klaar! Maak de soep een dag van te voren dan smaakt hij nog lekkerder.
Op zoek naar andere soepen? Misschien is dit een idee?
Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!
ENJOY! a belly warming soup