Hoe ik die mooie kringloopschatten vind?

jan 14, 2020 | Interior, Things I love, Uitstapjes, Useful

Hoe ik die mooie kringloopschatten vind? | ENJOY! The Good Life

Hoe ik die mooie kringloopschatten vind?

Had je mij tien jaar geleden gezegd dat ik een fan van de kringloopwinkel zou worden? Dan had ik je heel hard uitgelachen. Destijds vond ik het allemaal rommel wat daar te koop was, het stonk er en het was in mijn ogen maar een onhygiënische bedoening. En om eerlijk te zijn vond ik het ook een beetje voor paupers.

Niets veranderlijker dan een mens. Sinds een aantal jaar ben ik vaste bezoeker van kringloopwinkels. Eerst ging ik af en toe eens bij zo’n winkel naar binnen, maar inmiddels ben ik behoorlijk verslaafd aan mijn bezoekjes. Als het even lukt dan loop ik elke week wel even naar binnen bij mijn favoriete adresjes.

Populair

Momenteel is de kringloopwinkel mateloos populair. Bij jong, oud, rijk en arm. Je vindt de oude spulletjes bij veel interieur- en vintage liefhebbers terug. Ook in tijdschriften, op televisie en op internet, is het een favoriet onderwerp. De afgelopen twee jaar was er zelfs een dagelijkse docu op televisie, over het reilen en zeilen in een aantal kringloop winkels. Recyclen is hot en terecht. We leven in een wereld van overconsumptie en als alle afdankertjes weggegooid worden, komen we om in al het afval.

Hoe mooi is het, dat een ander nog plezier beleeft aan spullen die ik niet meer gebruik. En andersom ook. Zelden nog koop ik iets nieuw in de winkel. Meestal kijk ik eerst of ik het kan vinden in de kringloopwinkel of op Marktplaats. Het scheelt een hoop geld en het is duurzaam. Toch zal ik niet snel kleding, sieraden, bedden, beklede stoelen o.i.d kopen in de kringloopwinkel. Dat gaat mij te ver. Van serviesgoed, kleine meubeltjes, apparatuur, kunst etc. gaat mijn hart sneller kloppen.

Thuisbezorgd

Het gebeurt maar zelden dat ik met lege handen thuiskom van één van mijn bezoekjes. Ik vind er altijd wel iets. Al is het maar een mooi magazine of een boek. Inmiddels ben ik wel strenger geworden met wat ik mee naar huis sleep. Er zijn tijden geweest dat mijn buit met de vrachtwagen naar huis gebracht moest worden. Dat doe ik niet meer want ik dreigde de hoarder van de buurt te worden. Overigens wel handig om te weten dat de kringloop meubels voor een prikkie bij je thuis bezorgd worden.

Zelf inleveren

Als ik nu naar een kringloopwinkel ga, mag ik alleen naar binnen als ik minimaal een tasje oude meuk van mijzelf inlever. Dat is niet moeilijk want ik trek een kast open en er liggen altijd wel afgedankte spulletjes in. Het grappige is dat ik regelmatig mijn eigen ingebrachte spullen weer in de schappen terug zie. Soms zelfs in het mandje van iemand anders of zie ik iemand mijn afgedankte jurk of blouse passen. Daar word ik heel blij van. Mijn spulletjes krijgen een nieuw leven.

De beste kringloopwinkel

Toch is het wel even puzzelen waar je nu het beste terecht kunt voor mooie spulletjes. Overal vind je tegenwoordig kringloopwinkels. Niet in alle winkels zul je kringloopvondsten vinden omdat die er van te voren al door het personeel uitgepikt zijn om te verkopen via andere kanalen. Of je betaald een stevige prijs voor oude, afgedankte meuk. Het is de kunst om goede kringloopwinkels te vinden, die een redelijke prijs vragen. Zo zijn er bij mij in de buurt behoorlijk wat kringloopwinkels, maar ik kom er maar in een paar. Als ik daarheen ga, dan weet ik zeker dat ik met iets leuks thuiskom. Ga ook als je een citytripje maakt of ergens op bezoek bent in een andere stad, op zoek naar kringloopwinkels. Vooral buiten de grote steden vind je de beste kringloopvondsten.

Als je net als ik leuke spulletjes voor weinig wilt scoren?

Ga, als je een goede kringloopwinkel hebt gevonden, regelmatig even naar binnen. In de meeste winkels worden de schappen de hele dag door gevuld, met nieuwe spullen die binnengebracht zijn.

Neem als je binnenkomt gelijk een mandje, verzamel hierin alles wat je leuk vindt, nodig hebt of handig lijkt. Ga, voor dat je naar de kassa gaat, nog even kritisch door de inhoud ervan. Stel jezelf bij elk item de vraag: Heb ik dit echt nodig? Is het echt wel zo goedkoop? Is het wel heel en/of werkt het nog? En, heel belangrijk: word ik er blij van? Is het antwoord nee? Dan kun je het met een gerust hart terug zetten

Twijfel niet als je iets leuks ziet. Stop het in je mandje want als je je omdraait gaat een ander ermee vandoor. Ik heb zo vaak gehad dat ik twijfelde over iets en later terug ging. Dan zag ik het onderweg al bij een ander in een mandje liggen. Dat is echt balen.

Loop de winkel binnen zonder dat je naar iets specifieks op zoek bent. Mijn ervaring is dat het nooit lukt om iets te vinden, wat ik van te voren in mijn hoofd had. Het is het dan altijd net niet of je vindt het helemaal niet. Ga gewoon naar binnen en struin een beetje rond.

Neem vooral de tijd. Laat alles goed op je inwerken en bekijk elke centimeter van het schap nauwkeurig of er iets leuks voor je tussen zit. Nog beter is het om met z’n tweeën te gaan. Twee zien er altijd meer dan één. Zeker als je goed van elkaar weet wat de ander mooi vindt.

Laat je niet afschrikken door de staat van een item. Is het een beetje smoezelig of vies. Je stopt het in de vaatwasser of haalt er een sopje over en er komt een juweeltje tevoorschijn. Zit er een pootje van een tafeltje een beetje los. Vaak is het alleen een kwestie van een schroefje aandraaien. Is het je kleur niet? Een likje verf doet wonderen.

Als je, net als ik, een beetje last hebt van smetvrees bij de kringloopwinkel? Stop dan in je tas en/of dashboardkastje een flesje desinfecterende handgel.

Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt. Of misschien ben jij wel een kringloopkoningin en heb je nog een paar goede tips of adresjes voor mij. Leuk als je ze wilt delen hieronder in de comments.

 

 

Op zoek naar artikelen over vintage? 

persoonlijke column | ENJOY! The Good Life

 

 

Ik heb teveel spullen. Ben ik een hoarder?

 

 

 

Het geheim van de kringloopwinkel

 

SNAPSHOTS WEEK 4/2019 | ENJOY! The Good Life

 

DIY: Zelf een kijkkastje maken

 

Meer interieurtips ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY! Je vindt deze aan de rechterzijde van de homepage.

Bewaar dit artikel voor later op Pinterest ♥

 

ENJOY! vintage living

Pictures: ©ENJOY! The Good Life

 

 

SNAPSHOTS week 01/2021

SNAPSHOTS week 01/2021

Ondanks dat ik nergens heen kan en geen fluit meemaak, toch nog een behoorlijk gevuld snapshot overzicht. Kijk je samen met mij nog even terug op afgelopen week? Het is winter en dus het moment om heerlijke hachee te maken. Ik maak altijd een flinke hoeveelheid zodat...

Lees meer
Wereldleed? Welnee, geniet van je eigen bubbel!

Wereldleed? Welnee, geniet van je eigen bubbel!

Waarom al het wereldleed op je schouders dragen als het al een hele klus is om alles binnen je eigen bubbel een beetje op de rit te houden? Dat is wat ik mij van de week afvroeg. Er zijn tijden geweest dat ik heel bewust het nieuws negeerde. Ik las geen kranten, keek...

Lees meer
Minestronesoep met tortellini en salsiccia balletjes

Minestronesoep met tortellini en salsiccia balletjes

Niets lekkerder dan voor het weekend een grote pan soep maken. Deze minestronesoep met tortellini en salsiccia balletjes is een favoriet. Makkelijk, superlekker, gezond en je kunt hem in allerlei variaties maken. Net wat je voor handen hebt of trek in hebt. De ene...

Lees meer

Samenwerken