DIY: Zelf een kijkkastje maken

jan 23, 2019 | DIY, Interior

DIY: Zelf een kijkkastje maken van een kringloopvondst | ENJOY! The Good Life

DIY: Zelf een kijkkastje maken

Vaak loop ik even bij de kringloopwinkel naar binnen. Als ik iets opgeruimd heb waar een ander nog iets mee kan, dan breng ik het naar één van mijn favoriete kringloopwinkels. Het geeft mij een goed gevoel dat bruikbare spullen niet weggegooid worden, een ander daardoor iets minder nieuw koopt én dat ik zelf even ongegeneerd kan neuzen bij de kringloopwinkel. Eerlijkheid gebied mij te bekennen dat die laatste reden doorslaggevend is.

Kringloopvondst

Omdat ik op zeker moment zoveel van de kringloop vandaan sleepte, heb ik mijzelf de regel opgelegd dat ik alleen nog spullen bij de kringloop mag kopen als ik zelf het nodige ingeleverd heb. En dat helpt om te voorkomen dat ik een hoarder word. Tijdens één van mijn struin tochten stuitte ik op een heel mooi oud sleutelkastje. Gemaakt van massief hout en heel solide. Voor € 5,- mocht ik het kastje mee nemen en daar hoefde ik niet lang over te denken.

 

 

Kijkkastje

Meteen had ik het idee van dit kastje een mooi kijkkastje te maken. Dat is een kastje dat je aan de muur hangt en waar je kleine spulletjes in tentoonstelt. Geen idee wat ik erin zou doen, maar het leek mij een leuk projectje. Al helemaal omdat ik verf ontdekt heb waar je meteen mee aan de slag kunt. Geen gedoe met schuren en gronden. Gewoon hatseflats met de kwast aan de gang.

Projectje

Dit kastje was een ideaal object om de verf uit te proberen. Want hoewel het al heel mooi van zichzelf was, wilde ik het toch liever een eigentijdse, nieuwe look geven. En om te voorkomen dat dit weer zo’n ‘never ending’ project zou worden ben ik maar meteen aan de slag gegaan.

DIY: Zelf een kijkkastje maken van een kringloopvondst | ENJOY! The Good Life

DIY: Zelf een kijkkastje maken van een kringloopvondst | ENJOY! The Good Life

Kalkverf

Eerst haalde ik alle haakjes waar de sleutels aangehangen hadden eraf en maakte ik het kastje met een sopje schoon. Daarna aan de slag met de kalkverf van Rust-Oleum. Om te verven heb ik een kwastje gebruikt en heb de verf direct op het hout aangebracht. Na één laag had het kastje al een prachtige ‘shabby chic’ vintage look. Ik ging voor dekkend resultaat en heb de volgende dag nog een laagje aangebracht en het kastje afgewerkt met een beschermend laagje matte Rust-Oleum meubelvernis.

DIY: Zelf een kijkkastje maken van een kringloopvondst | ENJOY! The Good Life

In het kastje

Het is een prachtig kijkkastje geworden. Tijdens een ander bezoekje aan de kringloopwinkel vond ik een zakje met mooie schelpen en een stukje roodbruin waaier koraal. Het zakje met schelpen was 50 cent en het stukje koraal mocht ik gratis meenemen. Het was niet al te mooi meer en maar een piepklein stukje. Het was precies genoeg voor in mijn kleine kijkkastje.

Bij de Kwantum kocht ik ooit een glazen decoupage schaaltje. Hij was te mooi om niet te kopen, maar kwam eigenlijk nooit goed tot zijn recht. Nu heeft het schaaltje een plekje gekregen in het kijkkastje en past heel goed bij de schelpen en het koraal.

DIY: Zelf een kijkkastje maken van een kringloopvondst | ENJOY! The Good Life

Op het kastje staat een stekje van een pannenkoeken plantje in een beker van Zusss. En nog een stekje van een Chinees Lantaarnplantje in een potje dat ik nog had.

DIY: Zelf een kijkkastje maken van een kringloopvondst | ENJOY! The Good Life

Het spiegeltje is ook een kringloopvondst die ik een nieuwe look gaf met een likje van de kalkverf. Ik ben helemaal in mijn nopjes met dit leuke kastje dat samen met wat andere spulletjes een leuk nieuw hoekje in de kamer vormt.

DIY: Zelf een kijkkastje maken van een kringloopvondst | ENJOY! The Good Life

DIY tips

Wil je zelf ook zo’n leuk kijkkastje maken? Speur dan de kringloop af of Marktplaats (zoeken op sleutelkastje). Lukt het je niet om een geschikt kastje te vinden dan zijn de kijkkastjes van Studio Sab misschien ook nog een leuke optie. In de video die Mariëlle voor DIY Furnlovers maakte, zie je hoe je deze heeft gemaakt.

De Rust-Oleum Chalky Finish verf is verkrijgbaar v.a. € 3,46 bij Karwei. Ik heb de kleuren Grafiet en Krijtwit gebruikt.

Op zoek naar meer DIY ideetjes van ENJOY!?

week 9 dierpotjes

 

 

♥  Beestenboel opbergpotjes

 

DIY: Botanische wandbordjes | ENJOY! The Good Life

 

 

♥  Botanische wandbordjes maken

 

DIY: Eucalyptus krans | ENJOY! The Good Life

 

 

♥ Eucalyptus krans maken

 

Meer artikelen ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!

ENJOY! your DIY project

Foto’s: ©ENJOY! The Good Life
SNAPSHOTS week 01/2021

SNAPSHOTS week 01/2021

Ondanks dat ik nergens heen kan en geen fluit meemaak, toch nog een behoorlijk gevuld snapshot overzicht. Kijk je samen met mij nog even terug op afgelopen week? Het is winter en dus het moment om heerlijke hachee te maken. Ik maak altijd een flinke hoeveelheid zodat...

Lees meer
Wereldleed? Welnee, geniet van je eigen bubbel!

Wereldleed? Welnee, geniet van je eigen bubbel!

Waarom al het wereldleed op je schouders dragen als het al een hele klus is om alles binnen je eigen bubbel een beetje op de rit te houden? Dat is wat ik mij van de week afvroeg. Er zijn tijden geweest dat ik heel bewust het nieuws negeerde. Ik las geen kranten, keek...

Lees meer
Minestronesoep met tortellini en salsiccia balletjes

Minestronesoep met tortellini en salsiccia balletjes

Niets lekkerder dan voor het weekend een grote pan soep maken. Deze minestronesoep met tortellini en salsiccia balletjes is een favoriet. Makkelijk, superlekker, gezond en je kunt hem in allerlei variaties maken. Net wat je voor handen hebt of trek in hebt. De ene...

Lees meer

Samenwerken