GEVULD SPECULAAS MET PEER

nov 29, 2015 | Baking time, Food, Recipes

GEVULD SPECULAAS MET PEER |ENJOY! The Good Life

Gevuld speculaas met peer.

Als je dan het amandelspijs gemaakt hebt wil je er natuurlijk ook iets lekkers mee maken. Dat kan van alles zijn maar omdat het Sinterklaastijd is maak ik natuurlijk iets passend bij het feest.

GEVULD SPECULAAS MET PEER | ENJOY! The Good Life  GEVULD SPECULAAS MET PEER | ENJOY! The Good Life

De damespuber drukte mij op het hart vooral ‘gewoon’ te doen en niet weer allemaal ‘gore’ dingen toe te voegen. Tsja… dat had ze beter niet kunnen zeggen. Gore dingen in haar ogen, is alles wat er niet standaard in hoort. Ze vindt dat geëxperimenteer van mij maar niks. Maar ze heeft nog nooit iets laten staan en geeft meestal schoorvoetend toe dat het toch wel lekker is. Als je even niet oplet is alles tot de laatste kruimel foetsie.

GEVULD SPECULAAS MET PEER | ENJOY! The Good Life

Anyway…. Gevuld speculaas is het geworden. En aangezien er een paar knotsen van Doyenne de Comice peren mij vanaf de fruitschaal toelachen, ga ik die sappige jongens in de speculaas verwerken.

Ingredienten:

  • 160 g lichtbruine basterdsuiker
  • 140 g roomboter
  • 20 g water
  • 3 g zout
  • 275 g bloem
  • 20 g speculaaskruiden
  • 5 g bakpoeder
  • 1 ei
  • amandelen (ter decoratie)

Voor de vulling:

  • 300 gram amandelspijs (kant en klaar of zelfgemaakt)
  • 1 grote rijpe peer (bijv. Doyenne)
  • 25 gram roomboter

Aan de slag:

Verwarm de over op 180º C.

Meng de basterdsuiker met de roomboter, water en zout romig. Vervolgens het droge mengsel van: bloem, speculaaskruiden en bakpoeder toevoegen. Ik heb alles in die volgorde in de keukenmachine gekieperd maar je kunt het natuurlijk ook gewoon op de hand verwerken of met een mixer.

Daarna het deeg kort doorkneden en eigenlijk voor de smaak, het deeg 2 dagen in koelkast laten rijpen. (heb ik niet gedaan, maar 1 uur wegleggen in de koelkast is wel handig voor een makkelijkere verwerking)

AMANDELSPIJS ZELF MAKEN | ENJOY! The Good Life

Vet de bakvorm goed in met boter of bekleed met bakpapier. De helft van het deeg uitrollen en de bodem en zijkanten van een springvorm hiermee bekleden. Of een langwerpige bakvorm, zoals ik die gebruikt heb (Ikea 26×20)

GEVULD SPECULAAS MET PEER |ENJOY! The Good Life

Bedek het deeg met 300 g amandelspijs. Let op! Als je kant en klare amandelspijs gebruikt, van bijvoorbeeld Baukje, vergeet dan niet een half geklutst eitje erdoor te roeren zodat het amandelspijs lekker smeuïg wordt. Maar natuurlijk gebruik jij jouw zelfgemaakte amandelspijs. Smeer de bovenkant van het spijs in met de gesmolten boter. En leg hierop, dakpansgewijs, de in de lengte gesneden repen peer. (natuurlijk geschild en van klokhuis ontdaan, duh)

GEVULD SPECULAAS MET PEER |ENJOY! The Good Life

Rol de andere helft van het deeg uit en dek de vulling hiermee af. Bestrijk de bovenkant met wat geklutst ei. Leg hierop naar eigen inzicht de amandelen en bestrijk de bovenkant nogmaals met ei.

Bak het gevulde speculaas in 30 minuten af in een voorverwarmde oven. Als je het speculaas uit de oven haalt, moet hij mooi bruin zijn en als je hem indrukt zachtjes terug veren. Enne… deze heerlijke combi is goed bevonden door het gilde van pubers 🙂

GEVULD SPECULAAS MET PEER |ENJOY! The Good Life

ENJOY! your home made yammies!

Foto’s: ©ENJOY! The Good Life

 

Mamma Peppino, knus restaurant in Alkmaar

Mamma Peppino, knus restaurant in Alkmaar

Als fervent snavelaar, laat ik mij graag verrassen. Een vriendin nam mij mee op sleep naar een restaurant waar ik nog niet eerder van gehoord had, laat staan geweest ben. Blijer kun je mij niet maken! Ik wentel mij graag in een nieuwe culinaire aangelegenheid. Op naar...

Lees meer
Favoriete geuren van Yodeyma

Favoriete geuren van Yodeyma

Tot voor kort bestonden er voor mij maar twee lievelingsgeuren. De Eau de Toilette van Chanel, Coco Mademoiselle en Chloé. Ik heb weleens een uitstapje gemaakt naar een andere geur, maar dat was altijd een teleurstelling en dan zit je met zo'n dure fles die je dan...

Lees meer
Mosterdsoep met avocado, champignon toast

Mosterdsoep met avocado, champignon toast

Het is herfst, de bladeren verkleuren in prachtige warme- en diepe tinten en binnenkort laten alle bomen hun blad vallen. Dat is ook de tijd dat ik weer verlang naar stoofschotels, stamppotten, suddervlees en soepen. Heerlijk als lunch, tussendoortje of lichte...

Lees meer

Samenwerken

%d bloggers liken dit: