AUGURKEN INMAKEN
Afgelopen jaar had ik een augurkenplant van de IKEA in een grote bloempot in de tuin staan. De plant had ik met een touw naar de natuurlijke overkapping geleid.
Augurken overschot
Hierlangs groeide de plant weelderig én zoals de bedoeling was kwam ik binnen ‘no time’ om in de augurken. Geen idee eigenlijk wat ik daarmee moest. Het enige, naar mijn mening is om ze in te maken. En ook dat had ik nog niet eerder gedaan. Een leuke uitdaging dus.
Heb je nou geen augurkenplant in je tuin of op je balkon staan en je wilt ze toch een keer zelf inmaken dan zijn augurken vaak verkrijgbaar bij de Turkse Groenteboer. (heb ik van horen zeggen….)
Vergeten augurken
Tijdens het leeg/opruimen van de koelkast kwam ik vanochtend de potten augurken tegen die ik helemaal vergeten was. Vandaag (¾ jaar later) heb ik ze voor het eerst geproefd. Ik moet zeggen dat ze mij, al aankijkend vanachter glas, een beetje tegen stonden.
Blijkbaar heb ik op dit gebied niet al teveel vertrouwen in mijzelf. Er ging dus een waarschuwing naar de pubers uit, dat als ik met ‘den benen in de lucht’ lag aan het eind van de dag, dit het gevolg was van mijn zelf ingemaakte augurken.
Ik was echter, in positieve zin, zeer verrast door de knapperige bite en smaak van de augurken. Ze waren wel behoorlijk aan de zure kant en dus minder geschikt om zo uit het vuistje te eten. Of je moet het heel charmant vinden om met een vertrokken gezicht de wereld in te kijken…. Maar om door een salade, op een stukje leverworst, in de steak tartare, whatever…. zijn ze perfect!
Ik moest even diep graven in mijn bovenkamer om erachter te komen hoe ik ze destijds ingemaakt heb zodat ik het met jullie kan delen 🙂 Ik ben als volgt te werk gegaan…..
Ingrediënten:
- augurken
- mosterdzaad
- jeneverbessen
- laurierblaadjes
- paar takjes dille
- teentjes knoflook
- peperkorrels
- witte azijn (inmaakazijn)
- rietsuiker
- zout
Verhouding: Op 1 liter azijn gebruik je 125 gram suiker
Aan de slag:
- Was en schrob de augurken goed schoon. Bestrooi ze rijkelijk met zout en laat ze 24 tot 36 uur in een schaal, op een donkere plaats (kelder of in mijn geval gewoon de koelkast) liggen. Het vocht wordt er dan uit onttrokken en de schil wordt daardoor harder.
Als het goed is heb je na de ‘zout intrek tijd’ fraaie, fris ogende augurken. Giet het vocht weg, spoel de augurken af en dep ze droog.
- Breng in een grote pan water aan de kook en doe hier de schone potten en deksels in. Zo worden deze ontsmet. Bij bijvoorbeeld de Xenos of IKEA zijn leuke weckpotten te koop of je gebruikt net als ik ‘oude’ glazen potten.
- Maak de knoflooktenen schoon. Kies schone, mooie takjes dille.
- Warm in een pannetje de azijn met suiker: 1 liter azijn en 125 gram rietsuiker. Roer het tot de suiker is opgelost.
- Haal met een groentetang of lange houten lepel een pot uit het kokende water, snel laten uitlekken. Doe er wat van de ingrediënten in (op gevoel) en vul ‘m met augurken.
- Giet de zoetzure azijn erover. Minstens tot de augurken onder staan, maar zo vol mogelijk is beter, ingeval een augurk gaat drijven.
- Vis het deksel uit het kokende water en draai de pot goed dicht. Zet ze eventueel nog even op z’n kop om goed vacuüm te laten trekken. Minstens drie weken wegzetten op een donkere en koele plek. (Ik had ze gewoon in de koelkast staan)
Je kunt natuurlijk op deze manier van alles en nog wat in (zoet) zuur inmaken. Bijvoorbeeld komkommer, zilveruitjes, leverworst…..
Op zoek naar andere zomerse gerechten of moestuin ideetjes?
♥ Nigella’s Courgette Fritters
Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!