TUINVERMAAK #Eetbare tuin

jun 5, 2016 | Gardenlife, Healthy life

TUINVERMAAK #Eetbare tuin | ENJOY! The Good Life

TUINVERMAAK #Eetbare tuin

Eindelijk lijkt mijn dakmoestuin een beetje uit de verf te komen. Van alles komt boven de aarde uitpiepen en de binnenkweeksels kunnen eindelijk naar buiten. De truttigheid ten top maar als ik ergens blij van word dan is het wel van de groente en fruit die ik zelf kweek. Of wat ervan terecht komt….. Want niet alleen ík vind het lekker om groente en fruit uit eigen tuin te eten…. Ik heb ook behoorlijk wat concurrentie, die mijn met liefde opgekweekte goed, ook niet te versmaden vind.

TUINVERMAAK #De eetbare tuin | ENJOY! The Good Life

Go Tomato

Hoewel het weer vergelijkbaar is met mijn moodswings, heb ik toch maar de gok gewaagd om de kweeksels naar buiten te verplaatsen. En natuurlijk doe ik dat dan net weer op een moment dat we van de week in een herfstdepressie in juni belanden.

TUINVERMAAK #De eetbare tuin | ENJOY! The Good LifeDe tomaten hebben mij deze actie niet in dank afgenomen. Maanden hebben zij mij het zicht ontnomen en mijn vensterbank ontsiert en nu staan ze heel nuffig buiten en laten heel duidelijk blijken dat ze niet blij zijn met deze actie. Ik neem aan dat ze wel weer bijtrekken…. toch?

Dit jaar hoop ik het gevecht met de bamboestokjes ontlopen door touwtjes als leidraad te gebruiken. Ben benieuwd hoe dat uit gaat pakken. Ziet er behoorlijk profi uit 🙂

TUINVERMAAK #De eetbare tuin | ENJOY! The Good Life

Allemaal bessen

Ik ben gek op bessen. Het liefst zwarte bessen, bramen, frambozen. En dit jaar heb ik al mijn lievelingen op de daktuin gezet. De eerste frambozen dienen zich al aan en de braam showt zijn indrukwekkende bloesem.

TUINVERMAAK #De eetbare tuin | ENJOY! The Good LifeHeel benieuwd ben ik wat dit allemaal gaat opleveren. Hoe leuk is het om ’s ochtends een rondje over het dak te maken en je verse besjes voor je ontbijtje te verzamelen.

TUINVERMAAK #De eetbare tuin | ENJOY! The Good Life

An apple a day….

Vorig jaar kreeg ik voor mijn verjaardag dit appelboompje. Het is een boompje waar diverse soorten appelsoorten op geënt zijn. Ik gaf het boompje weinig hoop en hij is dan ook vruchtloos gebleven. Maar dit jaar heeft hij bloesem én er zitten appeltjes aan! Liefde en water doen veel goeds 🙂

TUINVERMAAK #De eetbare tuin | ENJOY! The Good Life

Ook in de ‘gewone’ tuin staan her en der wat potten met groente. De plant op zich is heel mooi en de bloemen en vruchten prachtig zoals deze mini komkommerplant. We hebben er al een paar prachtige groene rakkers vanaf kunnen halen. En nu begint hij prachtig langs de draad omhoog te klimmen.

TUINVERMAAK #De eetbare tuin | ENJOY! The Good Life

Zulke prachtige kroppen kropsla als vorig jaar gaat het dit jaar niet worden vrees ik. Want ik heb mee eters in mijn slabak. Dagelijks haal ik een dikke slak uit de zijnaden van de bak. Van vorig jaar heb ik geleerd om niet alles tegelijk te planten maar met een paar weken ertussen. Anders heb je namelijk een overschot aan sla die je zo snel niet weggegeten krijgt. En ik geef weleens wat weg maar vraag mij dan altijd stiekem af of het niet in de groene kliko beland want ik hoor of zie er nooit meer iets van 🙂 Nu heb ik dus een regeltje met tussenpozen van een aantal weken in verschillende bakken gezaaid.

SNAPSHOTS week 20/2016 | ENJOY! The Good Life

Mee-eters.

Dit zijn de dikke glibbers die ik dagelijks uit de moesbakken haal. Blijkbaar is mijn groente zo lekker dat ze de hele barre tocht naar boven daar voor over hebben. Ik raap dagelijks diverse slakken in de tuin en die krijgen een tweede leven in de groene bak. Iedereen blij.

TUINVERMAAK #De eetbare tuin | ENJOY! The Good Life

Leftovers.

Dit is ook een bijzonder tafereeltje. Vorig jaar had ik nog laat in het seizoen geprobeerd om bonen te zaaien. Dat is niet meer gelukt en heb het in de compost emmer gegooid. Nu groeien de tuinbonen alsnog vrolijk vanuit de emmer.

En de venkel was ook niet echt een succes vorig jaar. In het najaar had ik geen zin om de bak leeg te halen en nu doen ze het geweldig. Ik ga maar eens kijken wat voor lekkers ik daar van kan gaan maken.

TUINVERMAAK #De eetbare tuin | ENJOY! The Good Life

Staat er gekleurd op.

Hoewel heel veel groente mooie bloemen geven zijn deze twee vrienden dankbaar goed. Elk jaar laten zij zich van hun mooiste kant zien. Daar komt geen gedoe van tevoren aan te pas. De bieslook geeft deze prachtige paarse bloemetjes en de bieslook zelf gebruik ik met grote regelmaat in de keuken door salades of omeletjes.

En ook de zomerkoninkjes zijn altijd een succes. De bloempjes zijn mijn favoriet. Soms vind ik het bijna zonde dat ze transformeren in vruchtjes. Waarna ik dan weer heel snel vrolijk word van de knalrode zoete aardbeitjes die ik dan heerlijk kan snoepen.

TUINVERMAAK #De eetbare tuin | ENJOY! The Good Life

De bonen van… ENJOY!

Bonen, je houdt ervan of je gruwelt ervan. Ik het eerste, de pubers het laatste. En dat komt mooi uit want de opbrengst van mijn bonen is altijd uiterst schaars. Alles voor bassie:)

TUINVERMAAK #De eetbare tuin | ENJOY! The Good Life

Dit jaar heb ik weer tuinbonen, kapucijners, doperwten en snijbonen gezaaid. Dit is wat mij betreft goddelijk goed. Want zo vers uit je tuintje is op geen enkele manier te vergelijken met de bonen die je in de winkel koopt. Ik verheug mij dan ook weer enorm op de oogsttijd. En wist je dat bonen prachtige bloemen geven? Ik kan de foto even niet vinden die houden jullie nog van mij tegoed….

TUINVERMAAK #De eetbare tuin | ENJOY! The Good Life

Meloenen.

Dit jaar nieuw in mijn assortiment…. Watermeloenen. Ik ben daar echt gek op. Zo lekker met feta of mozzarella, zie recept hier…. Dit wordt een uitdagend projectje want het schijnt niet zo makkelijk te zijn om dit te telen. Keep you posted.

En rucola. Dat is net onkruid. Daar hoef je echt niet naar om te kijken. En een dankbaar goedje in de keuken door salades, op pizza, pasta of wat dacht je hiervan?

Dit was wel zo’n beetje wat mij momenteel in de moestuin bezighoud. Ik zal zo af en toe wat uitlichten. Wie weet heb je er wat aan of word je ook geïnspireerd om je eigen groeten en fruit te telen. Het is namelijk heul erg leuk 🙂

Of misschien heb jij al een moestuintje of wat potten op je terras met lekkers. Heb jij nog tips of suggesties? Laat het weten dat vind ik heel leuk. En als er iemand is die nog een tomatenplant wil? Laat het weten. Ik heb er nog een paar over. Die mag je zo afhalen. Niet allemaal tegelijk graag 🙂

ENJOY! your day in the garden.

 

 

 

 

 

 

John Derian Picture Book

John Derian Picture Book

Laatst deelde ik op Instagram een eigenaardige tic van mij. Die niet zo eigenaardig bleek, er zijn meer types zoals ik. Interieur magazines, Pinterest en Instagram zijn mijn grote inspiratiebronnen op allerlei gebied, maar zeker als het gaat om interieur styling. Zo...

Lees meer
Risotto met venkel en geitenkaas

Risotto met venkel en geitenkaas

De oogst van de venkel is op de collectieve moestuin, waar ik voor mijn plezier een beetje meeschoffel, gigantisch. Venkel vind ik een prachtige groente om te zien. De mooie witte knol, die zo sierlijk gevormd is en dan dat frisgroene loof. Een lust voor het oog....

Lees meer
Kledingkast opruimen en kleding toevoegen

Kledingkast opruimen en kleding toevoegen

De laatste warme dagen hebben we net achter ons gelaten. Tijd om de kast op te ruimen en de warme kleding weer tevoorschijn te halen. Zwierige zomerjurken, topjes, korte rokjes en broeken zijn de komende tijd niet meer nodig, die mogen achter in de kast of in een...

Lees meer
Landgoed Koningshof, avontuurlijk wandelen in de herfst

Landgoed Koningshof, avontuurlijk wandelen in de herfst

De herfst is in volle gang, de bladeren aan de bomen laten hun mooiste kleuren zien, voordat ze hun bladerdek laten vallen. Hét moment om een mooie herfstwandeling te maken. Een mooie plek om avontuurlijk te wandelen in de herfst, is het sprookjesachtige Landgoed...

Lees meer
3x vega smeersels voor bij de borrel of op brood

3x vega smeersels voor bij de borrel of op brood

In huize ENJOY! verzetten, de jong volwassenen, zich steeds meer tegen het eten van vlees. Moest eerst de kippendij, in de roerbak maaltijden, vervangen worden voor vega varianten. Nu zijn we zelfs zover gekomen dat ook broodbeleg van de slager niet meer geblieft...

Lees meer
Snapshots september 2021

Snapshots september 2021

De zomer is alweer voorbij. Voor mijn gevoel heb ik gisteren de tuinspullen buiten gezet en kan ik ze nu weer opbergen. Bizar! Gelukkig zijn wij afgelopen maand ook nog een paar dagen naar Mallorca geweest. Heerlijk om er even uit te zijn. Daar moeten we het voorlopig...

Lees meer
Kip met spek, brie, walnoten en honing

Kip met spek, brie, walnoten en honing

Hoewel ik probeer niet heel veel tijd te besteden aan Social Media, vind ik het wel leuk om regelmatig Insta Stories te plaatsen en heb ik een aantal Instagram accounts die ik met veel plezier volg. Eén daarvan is Sosn (Something old & something new) Interieur...

Lees meer
Snapshots augustus 2021

Snapshots augustus 2021

De maand augustus is alweer voorbij en gevoelsmatig lijkt de zomer ook alweer voorbij. De telefoon met kiekjes heb ik weer leeggemaakt en ik kijk, samen met jou, even terug op de afgelopen maand. Kijk je mee? Een aantal lekker happen die hier 's avonds op tafel...

Lees meer
Fête de la Nature – zaterdag 4-9-2021 in Uitgeest

Fête de la Nature – zaterdag 4-9-2021 in Uitgeest

De natuur inspireert, verwondert en maakt je blij! De slogan van het Fête de la Nature. Eéntje die klopt als een bus want als iets mij dit jaar gelukkig heeft gemaakt, is het dat ik mij aangesloten heb bij de collectieve Milieutuin in Uitgeest. Een club...

Lees meer
EROPUIT Favoriet: Villa Augustus in Dordrecht

EROPUIT Favoriet: Villa Augustus in Dordrecht

Wij van ENJOY! gaan er geregeld op uit. Niet vaak komt het voor dat we meerdere malen terugkomen op mooie plekjes. Simpelweg omdat er teveel te ontdekken valt. Een grote uitzondering hierop is Villa Augustus in Dordrecht. Deze plek bezoeken wij elk jaar wel een keer....

Lees meer
ENJOY’s FAVORITES: RICE ovenschalen

ENJOY’s FAVORITES: RICE ovenschalen

Kokkerellen en bakken is aan ons bij ENJOY! wel besteed. We brengen heel wat tijd door in de keuken, maar ook aan tafel. Ik vind het dan ook leuk om aandacht te besteden aan kwalitatief goed kookgerei en aan mooi serviesgoed. Een favoriet die ik graag met jullie wil...

Lees meer
Snapshots juli 2021

Snapshots juli 2021

Zo is er weer een maand omgevlogen en is het weer tijd voor de Snapshots van juli. Heel veel tijd heb ik besteed in de collectieve moestuin en om van de oogst lekker dingen te maken. De foto's heb ik weer van mijn telefoon gehaald en samen met jou kijk ik even terug...

Lees meer
Duifkruid, mooi als tuinplant of als snijbloem

Duifkruid, mooi als tuinplant of als snijbloem

Bloemen, ik zou niet zonder kunnen. Altijd staan er hier bloemen in huis. In de zomer mooie zelf geplukte boeketten en in de winter rij ik regelmatig naar één van mijn favoriete bloemisten om mezelf te verwennen met een mooie bos kleur en fleur. Een bloem die je tot...

Lees meer
Brownie zonder bloem, maar met kersen

Brownie zonder bloem, maar met kersen

Bij ENJOY! in de keuken is het altijd een drukte van belang. Kook ik niet, dan is het wel één van de pubers die in de keuken iets staat te koken of te bakken. Wij zijn alle drie enorme lekkerbekken en proberen graag recepten uit of bedenken zelf nieuwe gerechten. De...

Lees meer
Zelfgemaakte limonade

Zelfgemaakte limonade

Het heerlijke weer van de afgelopen dagen en de dagen in het verschiet, vragen om zelfgemaakte limonade en ijsjes. Natuurlijk kun je naar de winkel rennen en van alles uit het schap trekken, maar veel leuker is het om zelf limonade te maken. Het is niet alleen veel...

Lees meer
Linzensalade met zalm, bietjes en gepocheerd ei

Linzensalade met zalm, bietjes en gepocheerd ei

Als je mij vraagt wat mijn favoriete lunchplek is, dan hoef ik daar nog geen seconde over na te denken. Dat is Buffet van Odette aan de Prinsengracht in Amsterdam. Het sfeertje, het goddelijke eten, de wijn, de gasten, chef Odette. Kortom het "je ne sais quoi"...

Lees meer
Help! In huis gaat ineens alles stuk

Help! In huis gaat ineens alles stuk

Ken je dat? De wasmachine gaat stuk en niet veel later begeeft de stofzuiger het en ook het strijkijzer houdt het voor gezien. Een gevalletje Murphey's law. Als iets fout gaat of stuk gaat, blijft het nooit bij één ding gek genoeg. Het ongeluk komt altijd in meervoud...

Lees meer
FRUITTUIN VAN WEST

FRUITTUIN VAN WEST

FRUITTUIN VAN WEST Toen de pubers nog geen pubers waren gingen wij elk jaar wel een keer appels plukken in een boomgaard. Maar de laatste jaren hoef ik met dat soort uitstapjes niet meer aan te komen. Ze vragen mij met een stalen gezicht of ik gek geworden ben :)...

Lees meer

Samenwerken

%d bloggers liken dit: