WAAROM EEN VOLKSTUINTJE?

sep 14, 2016 | Gardenlife, Lifestyle

WAAROM EEN VOLKSTUINTJE? | ENJOY! The Good Life

WAAROM EEN VOLKSTUINTJE?

Al een aantal jaar ben ik aan het moestuinieren op mijn dakterras en in potten en bakken verspreid in de tuin. Met wisselend succes overigens. Ik doe altijd maar wat en leer steeds een beetje bij omdat ik eens wat lees of hoor.

Dit jaar is er best veel mislukt. De courgettes bleven van het formaat Madorudam, verschrompelde en ineens was het hele plantje opgelost. De oogst van de bonen ging aan mijn neus voorbij want de kraaien waren mij voor en ook het bietenzaad liet verstek gaan.

Maar ik laat mij niet zomaar uit het veld slaan en het bleek dat je zo’n vierkante meter tuintje ook flink moet bemesten. Tja…. als damesachtige met fobie voor zwarte randen onder de nagels én een serieuze angst voor beestjes denk ik al snel dat een paar instant koemest korreltjes voldoende zijn. ‘Nee, er moet het liefst een dikke laag stront op en moet je dan eens opletten hoe goed dat tuintje van jou weer gaat groeien’, beet een oud boertje mij toe toen ik het zaaigoed voor gezien hield en bij hem plantjes ging kopen.

Die stront heb ik maar even gelaten maar ik ben wel kwistig met de korrels aan de slag gegaan. Week ze voor en besproei zo nu en dan mijn bakken met dit groen, bruine drek. Met succes!

Ik heb prachtige kroppen sla, volop tomaten, dikke bieten, rucola, bessen, aardbeien etc. Dat smaakt naar meer. Veel meer! Maar om te voorkomen dat mijn hele moesdak straks op de beneden verdieping ligt omdat het dak het gewicht van mijn weelderig groeiende moestuin niet meer draagt…. Wil ik een echte moestuin!

WAAROM EEN VOLKSTUINTJE? | ENJOY! The Good Life

Tuintje afraden

De meeste mensen raden het mij af. Het is veel werk, een verplichting, gedoe, rommel, niks voor mij, beestjes, vieze handen, kaplaarzen, geen sophisticated tuinkleding etc…. En ik kan ze geen ongelijk geven. Ik heb het dan ook al heel lang uit mijn gedachten gezet. Tot ik op een zaterdag een kijkje ging nemen op de volkstuin van een bevriende tuinman. De tuin bleek bij mij aan het einde van de straat! Zodra ik het kleine complex op liep was ik meteen overstag. Al die keurige tuintjes vol met lekker eten, prachtige bloemen en blozend fruit.

Ik wil een moestuin!

En ook het enthousiasme van de tuinman werkte aanstekelijk. Eigenlijk was hij één en al lof. En toen ik het complex verliet met een tas vol met verse groente en mooie bloemen wist ik het zeker. IK WIL EEN MOESTUIN!!

WAAROM EEN VOLKSTUINTJE? | ENJOY! The Good Life

Wat komt er bij kijken?

Overweeg jij ook al een tijdje om een moestuin te nemen? Ik zet wat belangrijke voor- en nadelen voor je op een rijtje. En natuurlijk wat belangrijke info om je keuze weloverwogen te kunnen nemen.

Ik ben van plan om een volkstuintje te gaan nemen. Een lapje grond van zo’n 100 m2 voor de eigen teelt van groente, fruit, kruiden en bloemen. Deze grond huur je voor een klein prijsje. Hierop mag je alleen in de grond wroeten en geen luxe huisjes plaatsen waar je tuinfeestjes kunt geven (hoewel dat ook wel aantrekkelijk klinkt…) Dat mag wel op de vaak veel duurdere tuinverenigingen, waar je ook tussen je teelt kunt slapen als je dat zou willen.

Het laatste restje twijfel werd bij mij weggenomen omdat je het tuintje per jaar huurt. Als ik er na een jaar toch tot drie hoog onkruid in heb laten groeien en ineens een andere hobby toch leuker blijkt dan kan ik de tuin na een jaar weer opzeggen. Probleempje in dat geval is dan wel dat hij weer (schoon) opgeleverd moet worden. Dus een beetje schoffelen en harken is wel aan te raden. Een jaar is een mooie periode om te bepalen of het echt iets voor je is. En bij twijfel zeg ik… gewoon doen want nooit geschoten is altijd mis 🙂

Geld is bij mij ook altijd wel een belangrijke factor maar ook daarvoor hoef je het niet te laten. Het tuintje wat ik op het oog heb kost €0,20 per vierkante meter per jaar. Voor een jaar wroeten in de aarde ben je € 20 kwijt. Daar komt dan nog wel € 15,- contributie bij. Dus voor € 2,90 per maand heb je een hoop extra plezier. Nu woon ik in een dorp en zal een moestuin in de stad een stuk duurder zijn.

WAAROM EEN VOLKSTUINTJE? | ENJOY! The Good Life

De voordelen.

Het maakt je blij. Niet alleen door het tuinieren maar ook door de mensen van de aangrenzende tuintjes. Wat je vaak ziet op een volkstuin is dat mensen makkelijk contact met elkaar leggen omdat iedereen tijdens het harken en schoffelen wel zin heeft in een gezellig praatje. En natuurlijk kun je dan gelijk even ervaringen uitwisselen maar ook zaden, planten en recepten etc. En als je hulp nodig hebt, wat in mijn geval best nogal eens zal voorkomen (blond… ) kun je altijd iemand om hulp vragen.

Op sommige volkstuintjes is het een dolle boel en wordt er koffie geschonken met lekkers en in de middag gaat er een flesje wijn open. Nu weet ik niet helemaal zeker of dat hier ook het geval is maar ik vermoed dat als ik een beetje ingeburgerd ben……  Ik wacht nog even met het opperen van een Vrijmibo en BBQ avondjes totdat ik door de ballotage ben.

Op de moestuin komt volgens mij niemand met tegenzin anders moet je je schoffel aan de wilgen hangen. Ik neem dus voor het gemak maar even aan dat we hier op de volkstuin te maken hebben met allemaal blije mensen. Hoewel ik zelf de laatste tijd met regelmaat een donderwolk boven mijn hoofd heb meedrijven hoop ik dat deze ‘tuin’ mensen en het feit dat ik lekker in de buitenlucht ben wonderen zal doen voor mijn eigen gemoedstoestand.

Op het complex ontmoet je een uiteenlopend pluimage dat hier met de handen in de aarde zit…. Een dame gevlucht uit Syrië, een directiesecretaresse, een gepensioneerde ondernemer, een leraar, een interimmanager, een huisvrouw, een bouwvakker, een struise Surinaamse dame, stoffige types en mensen zoals jij en ik. Leuk om te ervaren dat mensen van alle leeftijden, rangen, standen en achtergronden heel relaxt met elkaar overweg kunnen en elkaar beter leren kennen en helpen.

WAAROM EEN VOLKSTUINTJE? | ENJOY! The Good Life

Een moestuin is dus niet meer zoals vroeger alleen een hobby voor mannen die met pensioen zijn gegaan en niet weten wat ze met hun tijd moeten doen. Mensen gaan steeds bewuster eten en willen ook steeds meer weten waar hun eten vandaan komt. Maar ook mensen, zoals bijvoorbeeld alleenstaande vrouwen of mensen met een bijstands uitkering, die graag biologisch eten maar niet elke maand helemaal krom willen liggen om deze juweeltjes bij de groentejuwelier te bemachtigen. Ieder heeft zo zijn eigen redenen om een tuintje te huren.

Een moestuin maakt mij persoonlijk heel erg blij. Als ik ergens tuintjes zie dan grijp ik altijd de kans om daar even doorheen te lopen en alles in mij op te nemen én foto’s te maken. Want in de tuin heb je niet alleen prachtig decoratieve groente en bloemen maar ook insecten en vogels. Eerder was ik al te vinden in de tuinen van Villa Augustus, de prachtige kasteeltuin en moestuin van Slot Assemburg en De Berkeley in Bergen.

Voor mij is de overweging “Weet wat je eet” wel groot. Het verschil in smaak is enorm tussen ‘gewone groente’ en biologisch geteelde groente. Dat was voor mij ook de reden om een moestuintje op mijn dakterras te beginnen. Ik hoop alleen niet dat er radicale fans van bestrijdingsmiddelen op ‘mijn’ tuincomplex zijn, die stiekem de buurtuinen ook meenemen met hun verdelgingsmiddelen. Dat puntje moet ik nog even nalopen in het contract.

WAAROM EEN VOLKSTUINTJE? | ENJOY! The Good Life

Als aspirant tuinder is een moestuin van 100 m2 ietwat ambitieus voor mij. Niet alleen qua werk maar ook wat betreft enorme oogst die dat opbrengt. Wij zijn maar met z’n tweetjes en de damespuber lust meer niet dan wel. Mocht het allemaal een succes blijken dan kan ik volgend jaar altijd uitbreiden en investeren in een vriezer. Voor komend jaar had ik een leuk plannetje beraamd om de moestuin samen met een leuke ‘medemoestuinder’ te gaan doen. Zo kunnen we elkaar een beetje helpen. Binnenkort gaan we bekijken of het een optie is. Mocht het niet het geval zijn dan ga ik solo voor een halve tuin. Met een beetje onderhandelen is dat misschien wel mogelijk.

Als je het goed aanpakt kun je voor wat betreft groente en fruit zelfvoorzienend worden. Het hele jaar eet je uit je eigen tuintje. Dat is niet alleen goedkoop maar vooral ook heel erg lekker en gezond. Alhoewel ik denk dat het de eerste jaren nog best zoeken zal zijn naar de fijne kneepjes van het moestuinvak.

WAAROM EEN VOLKSTUINTJE? | ENJOY! The Good Life

Nog een reden waarom ik graag een tuintje wil is dat ik daardoor wat extra beweging krijg en lekker in de buitenlucht bezig ben. Dat is niet alleen lichamelijk heel goed maar werkt ook stimulerend voor de geest. Als blogger zit ik heel veel achter mijn toetsenbord en kom soms dagen niet buiten als ik niet oplet. Dit leek mij een fantastische motivatie om uit mijn stoel te komen. Want de plantjes roepen mij. Tuinieren is dan ook een heel gezonde hobby die tot op hoge leeftijd uitgevoerd kan worden.

In mijn geval ben ik niet in staat om zwaar fysiek werk te verrichten maar ik denk dat er altijd wel mensen zullen zijn die willen helpen en anders is er ook materieel aanwezig die je kunt gebruiken om het allemaal wat makkelijker te maken. En zelfs de compost en mest worden op het complex geleverd en is voor iedereen vrij te gebruiken. Het lichte werk als schoffelen, zaaien, voorzaaien, onkruid wieden en oogsten zijn dingen die ik prima zou kunnen doen.

Ik ben een echte foodie en gek op koken. Steeds leuker vind ik het om te experimenteren met ingrediënten die uit mijn eigen tuin komen. Dat is nu allemaal zeer beperkt maar het lijkt mij geweldig als ik straks met al die verse producten heerlijke nieuwe gerechten kan bedenken en maken.

Hoewel ik twee ongeïnteresseerde pubers thuis heb is het wel zo dat ze door mij kleine fijnproevers geworden zijn. Ook zij proeven duidelijk verschil tussen groente en fruit die met aandacht geteeld is of dat wat ‘en masse’ geproduceerd is. Ik heb een ijdele hoop dat ze het misschien wel leuk zullen vinden om af en toe te kijken waar dat lekkers vandaan komt. Hoewel ik vrees dat ze daarvoor net in een heel lastig leeftijd zitten. Ze vinden het alleen maar heel stom dat ik dit ga doen. En dat snap ik want dat vond ik destijds en zelfs tot voor kort kort ook.

WAAROM EEN VOLKSTUINTJE? | ENJOY! The Good Life

Zijn er ook nog nadelen?

Je zou bijna denken dat er geen nadelen zijn? Als ik de enthousiaste verhalen van de tuinder zo hoor zijn die er ook nauwelijks maar zelf wil ik graag een goede overweging maken en bekijk ook de nadelen.

Daar gaan we dan. Onkruid wieden tot je erbij neervalt. En aangezien ik zeer beperkt zit in mijn energie niveau is dat wel een puntje. Hoewel… als je regelmatig je tuintje bezoekt zal het leed wel te overzien zijn. Doe je een paar weken niets in de tuin dan ben je natuurlijk wel het ‘haasje’ en ben je uren bezig om je tuintje weer schoon te krijgen.

Tijd is voor de meeste mensen schaars. Voor een tuintje van 100 m2 moet je toch wel zo’n 5 uur per week uittrekken om tot een mooie oogst te komen. Dus als je een fulltime baan hebt met veel reistijd, andere hobby’s en sportverplichtingen hebt, een man 🙂 en kleine kinderen, die tijd slurpen dan is het misschien niet zo verstandig om er dan ook nog een tuintje op na te houden.

WAAROM EEN VOLKSTUINTJE? | ENJOY! The Good Life

Als je veel en lang op vakantie gaat en je hebt geen back up om je tuin bij te houden is dat ook nog wel een dingetje om mee te nemen in de overweging. Als je een tijdje niet op je tuintje bent neemt het onkruid weer bezit. Bedenk dat de oogsttijd meestal midden in de zomer valt dus stel dat je drie of vier weken aan de Mediterrane verblijft dat is je sla doorgeschoten, zijn de bonen niet meer eetbaar en hebben de vogels je oogst verorbert als je terugkomt. Zonde van al je werk! Daarom lijkt het mij ook handig om samen een tuintje te hebben dan kun je tijdens vakantie elkaars tuintje een beetje bijhouden.

Het tuincomplex waar ik mijn oog op heb laten vallen werkt met een pittige borg van € 100,-. Dit hebben zij ingesteld omdat mensen het snel voor gezien houden en dan een totaal overwoekerde tuin achterlaten. Als je hem weer netjes oplevert als je uit geschoffeld bent dan krijg je je borg weer terug. En daarnaast zijn er natuurlijk allemaal regeltjes voor wat betreft hoogte van een afscheiding, plaatsen van kassen etc. Verder ben je helemaal vrij om je tuin in te delen hoe je dat zelf wilt zolang je maar rekening houdt met de buren.

Een bijzonder nadeel voor mij persoonlijk is dat ik een beestjes fobie heb. Ik ben al snel bang voor alles dat vliegt en kruipt dus dat zie ik persoonlijk als de grootste uitdaging. Maar wie weet kom ik dan gelijk ook van mijn fobie af:)

Eigenlijk vallen die nadelen best mee toch? Elke hobby kost nu eenmaal tijd en deze levert je ook nog eens heel wat op!

Populairiteit

De populariteit van de Volkstuinen kent ups en downs. Lang geleden werd het als behoorlijk alternatief beschouwd als je op jonge of middelbare leeftijd in een volkstuin ging wroeten maar de laatste jaren wint het steeds meer aan populariteit. Vooral in de steden is het een hype. Veel mensen hebben daar geen tuin en zien dit als een goede reden om lekker buiten te kunnen zijn. Maar een grotere reden is dat wij allemaal veel bewuster met ons voedsel omgaan en het op deze manier allemaal zelf in de hand hebben.

WAAROM EEN VOLKSTUINTJE? | ENJOY! The Good Life

Ik zeg DOEN!

Overweeg je ook om een volkstuintje te nemen? Dan hoop ik dat je aan alle info, die ik tijdens mijn overweging had en hier met jullie deel, wat hebt. En ik ben benieuwd of jij er voor gaat. Ik heb besloten dat ik het in ieder geval voor een jaartje ga proberen. En ik heb er heel veel zin in. Misschien lijkt de timing van dit artikel je wat onhandig maar niets is minder waar want als je volgend jaar wilt tuinieren dan moet je nu stappen nemen omdat mensen nu opzeggen en je dan nog keus hebt uit tuintjes die vrijkomen.

WAAROM EEN VOLKSTUINTJE? | ENJOY! The Good Life

In Nederland zijn ongeveer 250.000 volkstuinen dus als je enthousiast geworden bent dan is er vast één bij jou in de buurt te vinden. Laat weten als jij er ook voor gaat en wie weet kunnen we t.z.t. wat leuke tips uitwisselen 🙂 Misschien heb jij al een volkstuintje en mis je nog wat belangrijke informatie in dit artikel? Laat van je horen!

ENJOY! your allotment.

Pictures: @ENJOY! The Good Life
Favoriete geuren van Yodeyma

Favoriete geuren van Yodeyma

Tot voor kort bestonden er voor mij maar twee lievelingsgeuren. De Eau de Toilette van Chanel, Coco Mademoiselle en Chloé. Ik heb weleens een uitstapje gemaakt naar een andere geur, maar dat was altijd een teleurstelling en dan zit je met zo'n dure fles die je dan...

Lees meer
Mosterdsoep met avocado, champignon toast

Mosterdsoep met avocado, champignon toast

Het is herfst, de bladeren verkleuren in prachtige warme- en diepe tinten en binnenkort laten alle bomen hun blad vallen. Dat is ook de tijd dat ik weer verlang naar stoofschotels, stamppotten, suddervlees en soepen. Heerlijk als lunch, tussendoortje of lichte...

Lees meer
Het Arsenaal, Naarden

Het Arsenaal, Naarden

Bezoek voor een uitstapje eens een minder voor de hand liggende, kleinere stad. Zoals Naarden. Een prachtig bewaarde vestingstad in het Gooi. Ik schreef eerder al eens over wat Naarden te bieden heeft. Met enige regelmaat kom ik in pittoreske stadje omdat mijn...

Lees meer
Opgemaakt september 2023

Opgemaakt september 2023

Een van de rubrieken die altijd goed gelezen wordt, is die van de producten die ik opgemaakt heb. Het is alweer even geleden dus heb ik de opgemaakte producten weer eens verzameld. Ik ben benieuwd of er producten bij zitten die jij ook gebruikt of dat dit overzicht je...

Lees meer
Salade Niçoise

Salade Niçoise

Nu we ineens weer heerlijk nazomerweer hebben, gaan we nog niet aan de stamppotten en stoofschotels. Als het warm is, eet ik het liefst een lichte maaltijd. Een salade met een kopje soep of met stokbrood en wat lekkere smeersels. Een van mijn favoriete salades is...

Lees meer
Fête de la Nature – Zaterdag 2-9-2023 – Uitgeest

Fête de la Nature – Zaterdag 2-9-2023 – Uitgeest

De natuur inspireert, verwondert en maakt je blij! De slogan van het Fête de la Nature. Eéntje die klopt als een bus. Sinds ik mij aangesloten heb bij de collectieve Milieutuin in Uitgeest, beleef ik een paar keer per week ware geluksmomentjes. Een club...

Lees meer
Roadtrip langs de westkust van Zweden

Roadtrip langs de westkust van Zweden

We zijn net terug van een roadtrip langs de westkust van Zweden en Denemarken. De koffers zijn uitgepakt, de was hangt aan de lijn en de eerste nacht in ons eigen bed is een feit. Wat hebben wij, mijn zoon Finn(20) en ik, een geweldige reis gemaakt! Eentje om voor...

Lees meer
Risotto met courgette, citroen, ham en pesto.

Risotto met courgette, citroen, ham en pesto.

Wat eten we vandaag, is de vraag van de dag. Zuchtend laat ik de recepten door mijn hoofd flippen. Orzo met tomaatjes en garnalen, quiche met gorgonzola en peer, zalm met dille, citroen saus.... Hoewel allemaal heel lekker, ben ik op zoek naar iets anders. Ik duik de...

Lees meer
Date ervaring via Breeze

Date ervaring via Breeze

Daten, het kan heel leuk zijn, maar veel vaker is het dateleed. Hier op ENJOY! vind je een aantal van mijn ervaringen. Tijdens een gezellige teambarbecue kwam het onderwerp ter sprake en de jonge honden wilden van mij weten of ik weleens op date ging of een date app...

Lees meer
DIY: Botanische wandbordjes

DIY: Botanische wandbordjes

  DIY: Botanische wandbordjes Het wandbord in de huiskamer is omgetoverd tot een 'botanisch gebeuren'. En daar horen nog een paar leuke items bij. Hét moment om zelf te gaan freubelen. Klei, bloemen, kruiden, verf en vieze handen. Ik hou ervan! Wat ik in...

Lees meer
Egel in de tuin? Do’s and don’ts.

Egel in de tuin? Do’s and don’ts.

Al een aantal jaar hebben wij een egeltje in de tuin. Meestal laat hij/zij zich niet zien, maar horen wij eigenaardige geluiden of geritsel uit de struiken komen. Dit jaar laat de egel van zich horen door ongegeneerde schurk geluiden te maken. En dat maakt mij toch...

Lees meer
Landgoed Rorik, Beverwijk

Landgoed Rorik, Beverwijk

Je kunt mij niet blijer maken dan met nieuwe plekjes om lekker te snavelen, taartjes te eten, eropuit te gaan etc. Ik heb er al heel wat ontdekt en die pareltjes deel ik graag op ENJOY!. Niet zelden ontvang ik een berichtje met de vraag of ik nog een leuk restaurant...

Lees meer
Vlierbloesemsiroop maak je makkelijk zelf

Vlierbloesemsiroop maak je makkelijk zelf

Vlierbloesem staat momenteel volop in bloei. Laat dit niet ongemerkt aan je voorbij gaan want je maakt er de lekkerste limonadesiroop van voor de zomer. Het enige wat je hoeft te doen, is goed om je heen kijken waar de vlierbloesems groeien. In het park, in bermen of...

Lees meer
Lunchtime: Broodje Serrano ham met hüttenkäse

Lunchtime: Broodje Serrano ham met hüttenkäse

Voor de lunch zul je mij niet snel betrappen op het eten van een simpele bruine boterham met kaas. Hoewel dat best lekker kan zijn op zijn tijd met een lekker lik mosterd erover, is het niet iets waar ik warm van word. Veel liever eet ik leftovers van het de avond...

Lees meer
De blauwe bloemenregen die Wisteria heet

De blauwe bloemenregen die Wisteria heet

Mei is de maand dat het blauwe bloemen regent. De blauwe bloemenregen die Wisteria heet. Tegen menig gevel zie je de Wisteria, ofwel blauweregen, uitbundig bloeien. Enorme trossen, blauwe bloemen vallen naar beneden als een zacht, zoet geurende waterval. Sinds ik...

Lees meer
Makkelijke rabarbercake

Makkelijke rabarbercake

Eén van de eerste dingen die geoogst kunnen worden in een moestuin is rabarber. Qua plant een favoriet met zijn enorme, diepgroene bladeren, prachtige bladnerven en rood/roze stelen. Je kunt rabarber oogsten van april tot de langste dag (21 juni). Daarna kun je beter...

Lees meer
Theetuin Overleek, lunch, taart en varen.

Theetuin Overleek, lunch, taart en varen.

Midden in Waterland, net buiten Monnickendam, ligt Theetuin Overleek. Vanaf het water, tijdens een tochtje in een fluisterboot, zijn wij al eens aangemeerd bij dit ontzettend leuke plekje. Onlangs moesten wij in Monnickendam zijn en omdat we graag ritjes combineren,...

Lees meer
Vorstelijk wandelen op landgoed Duin en Kruidberg

Vorstelijk wandelen op landgoed Duin en Kruidberg

Niets fijner om even de benen te strekken in de natuur. Frisse lucht en je hoofd leegmaken, doet wonderen voor de geest. En ben je in goed gezelschap? Dan kom je tijdens het wandelen vaak tot mooie gesprekken. Een mooie plek voor dit alles, is het prachtige landgoed...

Lees meer
Deze energie bespaartips kunnen helpen!

Deze energie bespaartips kunnen helpen!

Elk nadeel heeft zijn voordeel, is een gevleugelde uitspraak van Cruijff. En dat gaat zeker op in deze tijd van torenhoge energiekosten. Voor veel gezinnen en bedrijven een drama, maar het heeft ons wel geleerd om beter met energie om te gaan. Of laat ik het bij...

Lees meer
Mallorca, favoriete bestemming van ENJOY!

Mallorca, favoriete bestemming van ENJOY!

Maart is steevast de maand om vakantieplannen te gaan maken. Op ENJOY! vind je veel reisinformatie. De mooiste plekjes, de leukste tips en wat je zeker niet mag missen. Eén van onze favorieten is Mallorca. Je hebt hier al eerder mooie reistips van voorbij zien komen...

Lees meer
Biefstuk Stroganoff

Biefstuk Stroganoff

Diep in de vorige eeuw was mijn favoriete restaurant Contra '73 in de Camperstraat in Amsterdam. Dit restaurant werd gerund door twee homo mannen. De mannenliefde was in die tijd nogal bijzonder en stond garant voor vertier. In Contra '73, was het gezellig, gebeurde...

Lees meer
Narcissen bundel

Narcissen bundel

Het is weer de tijd van de tulpen, narcissen, amaryllis, hyacinten en andere bloembollen. Een heerlijk moment. Niet alleen zijn het mijn favoriete bloemen, het is ook een voorbode voor de lente. In de sombere maanden januari en februari brengen ze kleur en geur in...

Lees meer
ENJOY! The Second Life, voor de mooiste schatten

ENJOY! The Second Life, voor de mooiste schatten

Voor wie ENJOY! The Good Life op Instagram volgt, heeft al regelmatig items voorbij zien komen die op het verwonder- en verkoopaccount ENJOY! The Second Life verkocht worden. Voor wie niet op Instagram 'zit' of meer wil weten over het hoe en waarom, vertel ik er hier...

Lees meer
Wunderkammer Verwondering 1601, Schoorl

Wunderkammer Verwondering 1601, Schoorl

Het meest bijzondere uitstapje van het afgelopen jaar is toch wel mijn bezoek aan de Wunderkammer Verwondering 1601 in Schoorl. Midden in het Noord-Hollandse dorp Schoorl staat naast de grote kerk, het kleinste en oudste raadhuisje van Nederland. Hier bevindt zich de...

Lees meer
Franse kip in wijn / Coq au Vin, weer zo’n klassieker!

Franse kip in wijn / Coq au Vin, weer zo’n klassieker!

Steeds vaker wil ik klassieke gerechten op tafel, ook als ik buiten de deur eet, zoals bijvoorbeeld bij Café de Klepel (escargots!). De hypes en liflafjes laat ik graag voor wat ze zijn. Echt comfort food zoals hachee, boeuf Bourgignon. Gerechten die op de kaart staan...

Lees meer
Eton Mess, 3x anders

Eton Mess, 3x anders

Nagerechten laat ik graag aan mij voorbij gaan, maar Eton Mess kan ik niet weerstaan. Het is ook een nagerecht wat ik mijn gasten graag voorzet. Het is makkelijk te maken, ondanks zijn 'messy' uiterlijk toch feestelijk, maar bovenal is het gewoon heel erg lekker....

Lees meer
Lekker lunchen: The Lobby, Nesplein Amsterdam

Lekker lunchen: The Lobby, Nesplein Amsterdam

Amsterdam telt een aantal favoriete plekjes om te lunchen. Zo gaan wij graag naar Gartine, Buffet van Odette of Café de Klepel. Sinds kort is daar een nieuwe favoriet bij; The Lobby, Nesplein in Amsterdam. Hartje centrum, in een zijstraat van de Dam, vind je dit...

Lees meer
Vintage tafelkleden

Vintage tafelkleden

Voor iemand als ik, die gek is op het verzamelen van mooi serviesgoed, is het feestelijk dekken van de tafel een must. Niet dat ik dat op doordeweekse dagen heel uitgebreid doe, maar er gaat hier wel altijd een tafelkleed op tafel en we eten aan tafel. Omdat we dat...

Lees meer
Fabrique des Lumières, Amsterdam

Fabrique des Lumières, Amsterdam

In deze tijd van het jaar gaat overal de verlichting aan voor de feestdagen. Dat is feestelijk en gezellig in de donkere dagen voor kerst. Fabrique des Lumières Amsterdam gooit daar nog een schepje bovenop met immense exposities van klassieke, moderne en hedendaagse...

Lees meer
Quiche met gorgonzola, peer en katenspek

Quiche met gorgonzola, peer en katenspek

Als iets een goddelijke combinatie is, dan is het gorgonzola, peer, katenspek en crème fraîche. Een heel ongebruikelijke combinatie misschien, maar geloof mij, deze is verslavend lekker. Al honderden keren hebben wij de heerlijke pasta met peertje en gorgonzola, ons...

Lees meer
Kefalonia, een Grieks droomeiland

Kefalonia, een Grieks droomeiland

Afgelopen voorjaar zijn we dan eindelijk naar het Griekse eiland Kefalonia geweest. Een eiland wat al een behoorlijke tijd bovenaan mijn reislijstje stond. Zoonlief had nog een tripje tegoed, na het behalen van zijn middelbare schooldiploma en dochterlief wilde ook...

Lees meer
Binnenkijken bij Nicoline Beerkens

Binnenkijken bij Nicoline Beerkens

Als je veel op Instagram rondsneupt, zoals ik, dan kom je nogal eens iets tegen. Niet alleen slurp ik food- en vintage inspiratie op. Ook volg ik graag de accounts van Funda, makelaars, droom/parel te koop, interior designers en alles wat daaromheen zwermt. Heerlijk!...

Lees meer
Herfstpasta met pompoen en balletjes

Herfstpasta met pompoen en balletjes

Deze pasta is perfect voor in de herfst. Dé tijd dat de pompoenen geoogst worden. Onderweg worden ze volop aangeboden bij stalletjes langs de weg. Koop ze vooral daar of bij een boeren- of biologische winkel. Dan weet je zeker dat je een mooi product hebt, dat...

Lees meer
Bijzettafeltjes voor een prikkie!

Bijzettafeltjes voor een prikkie!

Soms loop je tegen iets aan waarvan je denkt dat het geen blijvertje is, maar wat toch verdomd goed uitpakt. Dat is het geval met deze bijzettafeltjes die ik voor een prikkie scoorde bij Action. Helemaal niet waar ik naar op zoek was en ik had mij juist voorgenomen om...

Lees meer
7x Eropuit-tips voor in de herfst

7x Eropuit-tips voor in de herfst

De bladeren vallen van de bomen, de dagen worden korter. Met een beetje geluk, worden we nog getrakteerd op een heerlijk herfstzonnetje. Maar ook voor een regenachtige dag vind je hieronder leuke tips. De perfecte tijd om er lekker op uit te gaan. Samen met je gezin,...

Lees meer
Wandelen over de pier van Wijk aan Zee

Wandelen over de pier van Wijk aan Zee

Heerlijk uitwaaien aan zee, de benen strekken zonder zand in je schoenen én omlijst met een lekkere warme chocomelk of Chai Latte en een goddelijk stukje taart? Dat kan in Wijk aan Zee. Je kunt daar een leuke wandeling maken over de pier. Onderweg even een praatje...

Lees meer
Walnotencake met sinaasappel

Walnotencake met sinaasappel

Je hebt van die recepten, die doodsimpel zijn en waarvan je de wenkbrauwen ten hemel doen rijzen. Dit is zo'n recept. Deze walnotencake met sinaasappel van Yvette van Boven. Je wenkbrauwen fronsen omdat de hele sinaasappel, met schil en al verwerkt wordt. Is dat te...

Lees meer
Body worlds: The happiness project

Body worlds: The happiness project

Een bijzonder en leerzaam uitstapje is Body Worlds, in het centrum van Amsterdam. Een fascinerende tentoonstelling waar je aan de hand van meer dan 200 anatomische preparaten en echte lichamen, de geheimen van het menselijk lichaam gaat ontdekken. Het thema van de...

Lees meer
Hét duurste huis op Funda!

Hét duurste huis op Funda!

Begin dit jaar stond 'het huis van 10 miljoen' te koop van Jan & Monique des Bouvrie. Was dat toen het duurste huis wat aangeboden werd op Funda, inmiddels is dat een koopje vergeleken bij het huis dat nu de meeste duiten op moet gaan brengen. Het duurste huis op...

Lees meer
NETFLIX-tip: The Biggest Little Farm

NETFLIX-tip: The Biggest Little Farm

Al mijmerend bij de vuurplaats met een wijntje in de hand, na een avondje schoffelen op de collectieve milieutuin, komen vaak de mooiste gesprekken voorbij. Op zekere avond kwam het onderwerp ter sprake dat diverse tuinleden de behoefte hebben om steeds meer terug te...

Lees meer
Favoriete afspeellijsten van ENJOY!

Favoriete afspeellijsten van ENJOY!

Op zondagochtend, als het huis nog in alle rust is, vind ik niets fijner dan muziek luisteren en met een kop dampende thee een beetje in de keuken te scharrelen. Of op een zaterdagavond, als er niets op de televisie is, met een glas wijn en een tijdschrift op de bank...

Lees meer
Courgettecake met chocolade

Courgettecake met chocolade

De collectieve moestuin (ook te volgen De Milieutuin Uitgeest op Instagram en Facebook) geeft ons momenteel meer courgettes dan ons lief is. Kruiwagens vol vinden hun weg naar ons oogstplein en ook het stalletje langs de weg is standaard bevoorraad met een enorme berg...

Lees meer
Fête de la Nature – Zaterdag 3-9-2022 in Uitgeest

Fête de la Nature – Zaterdag 3-9-2022 in Uitgeest

De natuur inspireert, verwondert en maakt je blij! De slogan van het Fête de la Nature. Eéntje die klopt als een bus. Sinds ik mij aangesloten heb bij de collectieve Milieutuin in Uitgeest, beleef ik een paar keer per week ware geluksmomentjes. Een club...

Lees meer
EROPUIT Favoriet: Museum Voorlinden

EROPUIT Favoriet: Museum Voorlinden

Onderwater over de bodem van een zwembad lopen en een ouder echtpaar op het strand in reuzenformaat en angstaanjagend realistisch. Dé bekende hoogtepunten van Museum Voorlinden in Wassenaar. Maar dit bijzondere museum is veel meer dan dat! Moderne kunst, architectuur...

Lees meer
Tomaatjes met burrata en frittata met spinazie en feta

Tomaatjes met burrata en frittata met spinazie en feta

Het is hoog zomer en de temperaturen raken met gemak de 30 graden. Heerlijk, maar mijn altijd ongeremde eetlust is ineens helemaal verdwenen. Ik heb amper trek en al helemaal geen zin om in de keuken te staan boven stomende pannen. Deze dagen zijn het snelle, lichte...

Lees meer
Zelf aardbeienjam maken

Zelf aardbeienjam maken

Op onze enorme collectieve moestuin is de aardbeientijd aangebroken. Ook al zijn wij met velen, we kunnen er niet tegenop eten en de aardbeien komen inmiddels al een beetje mijn neus uit. Alles aan de vogels voeren is geen optie. Mijn tuingenoten zijn druk met het...

Lees meer
Parelcouscous met gegrilde groenten

Parelcouscous met gegrilde groenten

Op ENJOY! staan al diverse couscous recepten. Het is één van onze favoriete gerechten. Makkelijk, zomers en als je een flinke hoeveelheid maakt, kun je het ook nog de volgende dag voor de lunch eten of er nog een makkelijke maaltijd van maken. Parelcouscous is een...

Lees meer
Hoe ook jij een jurkentype kunt worden

Hoe ook jij een jurkentype kunt worden

Je ziet ze steeds meer in het straatbeeld: jurkjes. Steeds meer vrouwen dragen ze met veel plezier, nadat ze in de vorige eeuw een tijdje een stuk minder geliefd waren. De emancipatie leerde ons dat we gewoon dezelfde kleding als mannen konden dragen, zodat we massaal...

Lees meer
Gent, even Belgisch genieten

Gent, even Belgisch genieten

Ik zal het maar bekennen, Gent stond niet persé op mijn lijstje van plekken die ik nog eens graag wilde bezoeken. Heel wat maanden terug kocht ik via Instagram weer eens iets heel moois bij een winkel in Gent. Helaas werd mijn schat niet verzonden. Mijn hebberigheid...

Lees meer
Collectorswall, je mooiste schatten aan de muur

Collectorswall, je mooiste schatten aan de muur

De collectorswall, oftewel al je verzamelde schatten aan de muur. Ik weet niet of het een bestaande term is, maar ik gebruik hem voor een stukje muur in mijn huiskamer. Daar waar ik al mijn mooie spulletjes ophang. Wat ooit begon met twee tegeltjes van een vis en een...

Lees meer
Dwalen op Landgoed Het Hof en door het knusse Bergen (NH)

Dwalen op Landgoed Het Hof en door het knusse Bergen (NH)

Wandelen door de natuur, in combinatie met het slenteren door een leuk dorp is een perfecte combinatie voor een dagje weg. Als kers op de taart pak je wat leuke winkeltjes mee, bekijk je kunst en strijk je neer op een gezellig terras om het flanerende publiek te...

Lees meer
Molton Brown luxe bad- en douchegel

Molton Brown luxe bad- en douchegel

Voor dit product ben ik zwaar geïnfluenced tijdens het programma Linda's zomer- of winterweek. Mijn favoriete douchegel met eucalyptus geur was altijd die van de AC-tion. Helaas is deze, zoals zoveel producten van deze budget grossier, na een tijdje uit de schappen...

Lees meer
KOEKMAKERIJ VAN STAPELE, Amsterdam

KOEKMAKERIJ VAN STAPELE, Amsterdam

KOEKMAKERIJ VAN STAPELE, Amsterdam In een verborgen steegje, tussen Café Hoppe en Café de Zwart aan het Spui, zit de piepkleine koek makerij Van Stapele. Als je het steegje inloopt, komt de geur van chocolade en versgebakken koekjes je al tegemoet. Én de lange rij...

Lees meer
Zuurdesembrood bakken? Ook jij kunt het!

Zuurdesembrood bakken? Ook jij kunt het!

Als er iets onder genieten van het goede leven valt, dan is het wel een vers gebakken zuurdesembrood uit eigen keuken. Zo'n mooi knapperig broodje, dat je verlangend in plakken snijdt en bij de eerste hap al doet 'hummen' van geluk. Dat is wat ik iedereen gun!...

Lees meer
VAN DIJK & KO, Vintage en meer….

VAN DIJK & KO, Vintage en meer….

Hou je van vintage, brocante, oude bouwmaterialen of gewoon van allerhande 'oude meuk'? Ga dan zeker eens naar Van Dijk & Ko in Amsterdam-Noord. Die ene kast waar je al zo lang naar op zoek bent? Die geleefde eettafel voor in je nieuwe huis? Of gewoon lekker...

Lees meer
Café de Klepel, Amsterdam (Jordaan)

Café de Klepel, Amsterdam (Jordaan)

Lunchen in Amsterdam? Dan heb ik een behoorlijk lang lijstje restaurants waar ik graag nog eens wil snavelen. Bovenaan dat lijstje stond Café de Klepel, waar ik eens tijdens een wandeling door Amsterdam tegenaan liep. Het zag er zo knus uit! Dus toen een vriendin...

Lees meer
Bijzonder wonen: Droomhuis in Zweden

Bijzonder wonen: Droomhuis in Zweden

Speuren naar mooie huizen is iets wat ik graag doe in verloren uurtjes. En dan niet peperdure villa's die voorzien zijn van alle luxe en laatste snufjes, maar authentieke huizen met potentie. En nog leuker als die huizen dan ook nog eens te koop zijn voor heel...

Lees meer
Savooiekool rolletjes met gehakt en tomatensaus

Savooiekool rolletjes met gehakt en tomatensaus

Sinds ik mij heb aangesloten bij De Milieutuin, leer ik de meest uiteenlopende (vergeten) groenten kennen. Natuurlijk wil ik al die verse groenten uitproberen. Dit keer de savooiekool. Dit is één van de oudste koolrassen. Visueel gezien was het al een favoriet....

Lees meer
Wat je eigenlijk allemaal niet meer zeggen mag en kan….

Wat je eigenlijk allemaal niet meer zeggen mag en kan….

Gisteren had ik weer een heerlijk dagje voor mezelf. Geen werk, geen afspraken, geen visite, geen kinderen in huis, alleen een kleine pluizige viervoeter waar de tuindeur zo af en toe open en dicht voor moet omdat mevrouw graag in- en uitloopt. En zelfs zij nam mijn...

Lees meer
Cadeaus, het hoeft niet altijd nieuw te zijn!

Cadeaus, het hoeft niet altijd nieuw te zijn!

We zitten midden in de ratrace voor kerst. Iedereen is als een malle in de weer om de mooiste cadeaus te scoren voor hun geliefden. De pakketbezorgers rijden af en aan en het is maar helemaal de vraag of je cadeau dit jaar op tijd onder de kerstboom zal liggen. Ik doe...

Lees meer
Le Creuset braadpan. Die mag niet ontbreken in je keuken!

Le Creuset braadpan. Die mag niet ontbreken in je keuken!

Als je mij vraagt wat niet mag ontbreken in de keuken, dan hoef ik daar geen nano seconde over na te denken. Dat is mijn geliefde pan van Le Creuset. Natuurlijk al het noodzakelijk keukengerei daar gelaten. Als je alles hebt wat je nodig hebt in de keuken en koken is...

Lees meer
Zuurdesemstarter

Zuurdesemstarter

Zuurdesembrood bakken stond al lange tijd op mijn lijstje om eens uit te proberen. Steeds voor mij uitgeschoven want het leek mij een heel ingewikkeld proces. Tientallen filmpjes heb ik gekeken, die de stap om te beginnen alleen maar groter maakte. Elke thuisbakker...

Lees meer
John Derian Picture Book

John Derian Picture Book

Laatst deelde ik op Instagram een eigenaardige tic van mij. Die niet zo eigenaardig bleek, er zijn meer types zoals ik. Interieur magazines, Pinterest en Instagram zijn mijn grote inspiratiebronnen op allerlei gebied, maar zeker als het gaat om interieur styling. Zo...

Lees meer
Risotto met venkel en geitenkaas

Risotto met venkel en geitenkaas

De oogst van de venkel is op de collectieve moestuin, waar ik voor mijn plezier een beetje meeschoffel, gigantisch. Venkel vind ik een prachtige groente om te zien. De mooie witte knol, die zo sierlijk gevormd is en dan dat frisgroene loof. Een lust voor het oog....

Lees meer
Kledingkast opruimen en kleding toevoegen

Kledingkast opruimen en kleding toevoegen

De laatste warme dagen hebben we net achter ons gelaten. Tijd om de kast op te ruimen en de warme kleding weer tevoorschijn te halen. Zwierige zomerjurken, topjes, korte rokjes en broeken zijn de komende tijd niet meer nodig, die mogen achter in de kast of in een...

Lees meer
Landgoed Koningshof, avontuurlijk wandelen in de herfst

Landgoed Koningshof, avontuurlijk wandelen in de herfst

De herfst is in volle gang, de bladeren aan de bomen laten hun mooiste kleuren zien, voordat ze hun bladerdek laten vallen. Hét moment om een mooie herfstwandeling te maken. Een mooie plek om avontuurlijk te wandelen in de herfst, is het sprookjesachtige Landgoed...

Lees meer
3x vega smeersels voor bij de borrel of op brood

3x vega smeersels voor bij de borrel of op brood

In huize ENJOY! verzetten, de jong volwassenen, zich steeds meer tegen het eten van vlees. Moest eerst de kippendij, in de roerbak maaltijden, vervangen worden voor vega varianten. Nu zijn we zelfs zover gekomen dat ook broodbeleg van de slager niet meer geblieft...

Lees meer
Snapshots september 2021

Snapshots september 2021

De zomer is alweer voorbij. Voor mijn gevoel heb ik gisteren de tuinspullen buiten gezet en kan ik ze nu weer opbergen. Bizar! Gelukkig zijn wij afgelopen maand ook nog een paar dagen naar Mallorca geweest. Heerlijk om er even uit te zijn. Daar moeten we het voorlopig...

Lees meer
Kip met spek, brie, walnoten en honing

Kip met spek, brie, walnoten en honing

Hoewel ik probeer niet heel veel tijd te besteden aan Social Media, vind ik het wel leuk om regelmatig Insta Stories te plaatsen en heb ik een aantal Instagram accounts die ik met veel plezier volg. Eén daarvan is Sosn (Something old & something new) Interieur...

Lees meer
Snapshots augustus 2021

Snapshots augustus 2021

De maand augustus is alweer voorbij en gevoelsmatig lijkt de zomer ook alweer voorbij. De telefoon met kiekjes heb ik weer leeggemaakt en ik kijk, samen met jou, even terug op de afgelopen maand. Kijk je mee? Een aantal lekker happen die hier 's avonds op tafel...

Lees meer
Fête de la Nature – zaterdag 4-9-2021 in Uitgeest

Fête de la Nature – zaterdag 4-9-2021 in Uitgeest

De natuur inspireert, verwondert en maakt je blij! De slogan van het Fête de la Nature. Eéntje die klopt als een bus want als iets mij dit jaar gelukkig heeft gemaakt, is het dat ik mij aangesloten heb bij de collectieve Milieutuin in Uitgeest. Een club...

Lees meer
EROPUIT Favoriet: Villa Augustus in Dordrecht

EROPUIT Favoriet: Villa Augustus in Dordrecht

Wij van ENJOY! gaan er geregeld op uit. Niet vaak komt het voor dat we meerdere malen terugkomen op mooie plekjes. Simpelweg omdat er teveel te ontdekken valt. Een grote uitzondering hierop is Villa Augustus in Dordrecht. Deze plek bezoeken wij elk jaar wel een keer....

Lees meer
ENJOY’s FAVORITES: RICE ovenschalen

ENJOY’s FAVORITES: RICE ovenschalen

Kokkerellen en bakken is aan ons bij ENJOY! wel besteed. We brengen heel wat tijd door in de keuken, maar ook aan tafel. Ik vind het dan ook leuk om aandacht te besteden aan kwalitatief goed kookgerei en aan mooi serviesgoed. Een favoriet die ik graag met jullie wil...

Lees meer
Snapshots juli 2021

Snapshots juli 2021

Zo is er weer een maand omgevlogen en is het weer tijd voor de Snapshots van juli. Heel veel tijd heb ik besteed in de collectieve moestuin en om van de oogst lekker dingen te maken. De foto's heb ik weer van mijn telefoon gehaald en samen met jou kijk ik even terug...

Lees meer
Duifkruid, mooi als tuinplant of als snijbloem

Duifkruid, mooi als tuinplant of als snijbloem

Bloemen, ik zou niet zonder kunnen. Altijd staan er hier bloemen in huis. In de zomer mooie zelf geplukte boeketten en in de winter rij ik regelmatig naar één van mijn favoriete bloemisten om mezelf te verwennen met een mooie bos kleur en fleur. Een bloem die je tot...

Lees meer
Brownie zonder bloem, maar met kersen

Brownie zonder bloem, maar met kersen

Bij ENJOY! in de keuken is het altijd een drukte van belang. Kook ik niet, dan is het wel één van de pubers die in de keuken iets staat te koken of te bakken. Wij zijn alle drie enorme lekkerbekken en proberen graag recepten uit of bedenken zelf nieuwe gerechten. De...

Lees meer
Zelfgemaakte limonade

Zelfgemaakte limonade

Het heerlijke weer van de afgelopen dagen en de dagen in het verschiet, vragen om zelfgemaakte limonade en ijsjes. Natuurlijk kun je naar de winkel rennen en van alles uit het schap trekken, maar veel leuker is het om zelf limonade te maken. Het is niet alleen veel...

Lees meer
Linzensalade met zalm, bietjes en gepocheerd ei

Linzensalade met zalm, bietjes en gepocheerd ei

Als je mij vraagt wat mijn favoriete lunchplek is, dan hoef ik daar nog geen seconde over na te denken. Dat is Buffet van Odette aan de Prinsengracht in Amsterdam. Het sfeertje, het goddelijke eten, de wijn, de gasten, chef Odette. Kortom het "je ne sais quoi"...

Lees meer
Help! In huis gaat ineens alles stuk

Help! In huis gaat ineens alles stuk

Ken je dat? De wasmachine gaat stuk en niet veel later begeeft de stofzuiger het en ook het strijkijzer houdt het voor gezien. Een gevalletje Murphey's law. Als iets fout gaat of stuk gaat, blijft het nooit bij één ding gek genoeg. Het ongeluk komt altijd in meervoud...

Lees meer
FRUITTUIN VAN WEST

FRUITTUIN VAN WEST

FRUITTUIN VAN WEST Toen de pubers nog geen pubers waren gingen wij elk jaar wel een keer appels plukken in een boomgaard. Maar de laatste jaren hoef ik met dat soort uitstapjes niet meer aan te komen. Ze vragen mij met een stalen gezicht of ik gek geworden ben :)...

Lees meer

Samenwerken

%d bloggers liken dit: