Tomaatjes kweek je gewoon zelf!

apr 23, 2019 | Food, Gardenlife, Lifestyle

moestuin 2015 tomaat

Tomaatjes kweek je gewoon zelf!

Al een aantal jaar kweek ik mijn eigen tomaatjes. Met wisselend resultaat. Eindigde ik een paar jaar geleden het seizoen met één dikke tomaat aan mijn tomatenplant, die maar niet rood wilde worden. Afgelopen jaren heb ik een behoorlijke oogst van mijn geliefde mini trostomaatjes waar ik altijd de heerlijke maangedroogde tomaatjes van maak. Er zit dus behoorlijk progressie in.

Gardening is

cheaper than

therapy.

And you get tomatoes!

Zelf tomaatjes kweken

Wist je dat je tomaatjes gewoon kunt kweken uit de pitjes in een tomaat? Ik kwam op het idee omdat de pubers een keer een beukennootje in de grond hadden gestopt waar een klein boompje uitkwam. Wat met een beukennootje kan, kan natuurlijk ook met de pitjes uit die overheerlijke tomaatjes! Inmiddels stop ik alle zaadjes uit groenten en pitjes uit fruit in de grond.

moestuin 2015 tomaat zaaien

Hoe doe je dat?

Snijd een klein tomaatje doormidden of een grote tomaat. Het maakt niet uit. Een tomaat die jij lekker vindt.

moestuin 2015 tomaatzaad planten

Haal wat zaadjes uit het tomaatje en plant dat in potgrond. Ik heb mijn zaadjes in plastic bekertjes gekweekt, maar je kunt ze ook in eierschalen, lege toiletrollen of speciale zaaipotjes planten. Vergeet niet op het bekertje te schrijven wat er in zit als je meerdere soorten tomaten plant.

Houd ze binnen tot het behoorlijke plantjes zijn geworden. Zet ze het liefst op de vensterbank achter glas en in het zonnetje. Geef af en toe een beetje water. Tomaten geven zelf aan als je ze te weinig water geeft want dan gaan de blaadjes hangen. Ze groeien het best in de kas, maar aangezien ik die niet heb zet ik ze als ze naar buiten kunnen op een beschut plekje in de tuin. Meest ideaal is in het zonnetje, onder een afdakje.

Geen regen op hun hoofd

Tomaten staan graag beschut en houden niet van regen op hun blaadjes. Én je moet ze zo nu en dan ‘dieven’. Verder heb je er weinig omkijken naar. Ineens word je verrast met de prachtige kleine, rode schatjes. Inmiddels ben ik een pro als het gaat om tomaatjes kweken. En maak ik graag de mensen om mij heen enthousiast. Want je eigen groente en fruit kweken zorgt voor de nodige #geluksmomentjes.

Tomaatjes kweek je gewoon zelf! | ENJOY! The Good Life

 

Tuinvermaak #Kweek zelf je tomaatjes | ENJOY! The Good Life

Moesdak

Boven op de uitbouw heb ik een moesdak aangelegd. Het is een prachtig groot terras, met overzichtelijke bakken, kistjes en rieten manden. Elk jaar kan ik al lekker oogsten. Spinazie, aardbeitjes, dikke kroppen sla, courgette, aubergine enz. Ik heb er echt lol in en laat vol trots mijn moesdak aan iedereen zien. Of je het nou leuk vindt of niet…. 🙂

De tomaatjes kweek ik altijd tot ze groot genoeg zijn in de vensterbank van de garage. Onder de ramen heb ik een plank laten maken waar ik alle zaailingen op kan zetten. Zodra ze groot genoeg zijn en het warm genoeg is gaan ze naar buiten in de ‘volle’grond’.

 

moestuin 2015 verpotten SNAPSHOTS WEEK 14/2017 | ENJOY! The Good Life

Succes en ENJOY!

Beeld: ©ENJOY! The Good Life

 

Kip met spek, brie, walnoten en honing

Kip met spek, brie, walnoten en honing

Hoewel ik probeer niet heel veel tijd te besteden aan Social Media, vind ik het wel leuk om regelmatig Insta Stories te plaatsen en heb ik een aantal Instagram accounts die ik met veel plezier volg. Eén daarvan is Sosn (Something old & something new) Interieur...

Lees meer
Snapshots augustus 2021

Snapshots augustus 2021

De maand augustus is alweer voorbij en gevoelsmatig lijkt de zomer ook alweer voorbij. De telefoon met kiekjes heb ik weer leeggemaakt en ik kijk, samen met jou, even terug op de afgelopen maand. Kijk je mee? Een aantal lekker happen die hier 's avonds op tafel...

Lees meer
Fête de la Nature – zaterdag 4-9-2021 in Uitgeest

Fête de la Nature – zaterdag 4-9-2021 in Uitgeest

De natuur inspireert, verwondert en maakt je blij! De slogan van het Fête de la Nature. Eéntje die klopt als een bus want als iets mij dit jaar gelukkig heeft gemaakt, is het dat ik mij aangesloten heb bij de collectieve Milieutuin in Uitgeest. Een club...

Lees meer
EROPUIT Favoriet: Villa Augustus in Dordrecht

EROPUIT Favoriet: Villa Augustus in Dordrecht

Wij van ENJOY! gaan er geregeld op uit. Niet vaak komt het voor dat we meerdere malen terugkomen op mooie plekjes. Simpelweg omdat er teveel te ontdekken valt. Een grote uitzondering hierop is Villa Augustus in Dordrecht. Deze plek bezoeken wij elk jaar wel een keer....

Lees meer
ENJOY’s FAVORITES: RICE ovenschalen

ENJOY’s FAVORITES: RICE ovenschalen

Kokkerellen en bakken is aan ons bij ENJOY! wel besteed. We brengen heel wat tijd door in de keuken, maar ook aan tafel. Ik vind het dan ook leuk om aandacht te besteden aan kwalitatief goed kookgerei en aan mooi serviesgoed. Een favoriet die ik graag met jullie wil...

Lees meer
Snapshots juli 2021

Snapshots juli 2021

Zo is er weer een maand omgevlogen en is het weer tijd voor de Snapshots van juli. Heel veel tijd heb ik besteed in de collectieve moestuin en om van de oogst lekker dingen te maken. De foto's heb ik weer van mijn telefoon gehaald en samen met jou kijk ik even terug...

Lees meer
Duifkruid, mooi als tuinplant of als snijbloem

Duifkruid, mooi als tuinplant of als snijbloem

Bloemen, ik zou niet zonder kunnen. Altijd staan er hier bloemen in huis. In de zomer mooie zelf geplukte boeketten en in de winter rij ik regelmatig naar één van mijn favoriete bloemisten om mezelf te verwennen met een mooie bos kleur en fleur. Een bloem die je tot...

Lees meer
Brownie zonder bloem, maar met kersen

Brownie zonder bloem, maar met kersen

Bij ENJOY! in de keuken is het altijd een drukte van belang. Kook ik niet, dan is het wel één van de pubers die in de keuken iets staat te koken of te bakken. Wij zijn alle drie enorme lekkerbekken en proberen graag recepten uit of bedenken zelf nieuwe gerechten. De...

Lees meer
Zelfgemaakte limonade

Zelfgemaakte limonade

Het heerlijke weer van de afgelopen dagen en de dagen in het verschiet, vragen om zelfgemaakte limonade en ijsjes. Natuurlijk kun je naar de winkel rennen en van alles uit het schap trekken, maar veel leuker is het om zelf limonade te maken. Het is niet alleen veel...

Lees meer
Linzensalade met zalm, bietjes en gepocheerd ei

Linzensalade met zalm, bietjes en gepocheerd ei

Als je mij vraagt wat mijn favoriete lunchplek is, dan hoef ik daar nog geen seconde over na te denken. Dat is Buffet van Odette aan de Prinsengracht in Amsterdam. Het sfeertje, het goddelijke eten, de wijn, de gasten, chef Odette. Kortom het "je ne sais quoi"...

Lees meer
Help! In huis gaat ineens alles stuk

Help! In huis gaat ineens alles stuk

Ken je dat? De wasmachine gaat stuk en niet veel later begeeft de stofzuiger het en ook het strijkijzer houdt het voor gezien. Een gevalletje Murphey's law. Als iets fout gaat of stuk gaat, blijft het nooit bij één ding gek genoeg. Het ongeluk komt altijd in meervoud...

Lees meer
FRUITTUIN VAN WEST

FRUITTUIN VAN WEST

FRUITTUIN VAN WEST Toen de pubers nog geen pubers waren gingen wij elk jaar wel een keer appels plukken in een boomgaard. Maar de laatste jaren hoef ik met dat soort uitstapjes niet meer aan te komen. Ze vragen mij met een stalen gezicht of ik gek geworden ben :)...

Lees meer

Samenwerken

%d bloggers liken dit: