The Blue Zones, waar mensen vergeten te sterven

aug 1, 2019 | Healthy life

The Blue Zones, waar mensen vergeten te sterven

The Blue Zones. Inmiddels zeven plekken op aarde waar mensen vergeten te sterven. Ik ben erg benieuwd naar het geheim…  Wie wil er nou niet lang én gezond leven?

De Blue Zones liggen op zeven plekken op de wereld:

  • Ikaria (Griekenland)
  • Okinawa (Japan)
  • Acciaroli, Italië*
  • Sardinië (Italië)
  • Loma Linda (Californië)
  • Nicoya (Costa Rica)
  • Öland, Zuid-Småland/Noord-Oost Skåne (Zweden)*

*Recent toegevoegde Blue Zones

100-jarigen

In deze gebieden leven relatief veel 100-jarigen, in zeer goede gezondheid. Ze halen met gemak de honderd jaar, zijn nog heel actief, goed van geest en vooral levenslustig. Nu is het wel zo dat de Blue Zones in landen liggen waar altijd het zonnetje lekker schijnt, maar dat is zeker niet alleen de reden waarom mensen zo oud worden.

Deze ‘oldies’ worden niet op de been gehouden door bergen medicatie en lijden over het algemeen niet aan allerlei welvaartskwalen. Ze leven een simpel bestaan, maar zorgen er wel voor dat ze genoeg bewegen, gezond eten, rust nemen en van stress hebben ze nog nooit gehoord. Daardoor blijven ze fit en vitaal.

Wat zijn de geheimen van The Blue Zones?

Beweeg op een natuurlijke manier

Bewegen moet niet geforceerd zijn. Niet trekken aan de gewichten in de sportschool, je niet uit de naad rennen tijdens een marathon, maar yoga, tai chi, een wandeling én werken in de (moes)tuin. Rustig en natuurlijk bewegen voor minimaal 30 minuten per dag.

Doel

Zorg dat je elke ochtend een reden hebt om uit bed te komen? Heb een doel en kijk wat je kunt betekenen voor een ander.

Een tandje minder

Stress lijkt onvermijdelijk, maar het is heel ongezond voor je. Het is de oorzaak van vele welvaartsziekten als hart- en vaatziekten en zelfs kanker. Probeer stress zoveel mogelijk uit de weg te gaan. Ga wat minder werken en meer genieten. Geld is niet zaligmakend. Vind je het lastig om met stress om te gaan? Probeer dan een manier te vinden waardoor je er beter mee om kunt gaan. Door te mediteren, bidden, ontspannen met een goed glas wijn of zoek mensen op en praat over wat je bezighoudt.

Max. 80%

Op het eiland Okinawa houdt men zich aan de 80% regel. Deze Japanse ouderen stoppen met eten zodra ze het gevoel hebben dat hun maag voor 80% gevuld is. Hun motto: ontbijt als een keizer, lunch als een koning en het diner als een zwerver. De lichtste maaltijd eten zij aan het eind van de dag.

Eet overwegend bonen en groente

In The Blue Zones wordt overwegend groente gegeten. En meestal uit eigen tuin. Volop verse groenten en peulvruchten. Slechts één maal per week wordt er vlees gegeten. Nooit meer dan 100 gram per dag. Zij kiezen liever voor vis en verse kaas. Ook gebruiken zij zuivel met mate en bij voorkeur van schapen of geiten.

Wijn!

Dagelijks een glas goede rode wijn. Daar word je niet alleen heel blij van, je wordt er ook nog eens heel oud mee. Op Sardinië drinkt men graag 1 à 2 glazen rode Cannonau wijn.

Community

Het overgrote deel van de 100-jarigen zijn lid van een religieuze gemeenschap. Wekelijks een dienst of meditatie bijwonen, van welke geloofsrichting dan ook, verlengt dat je leven met 4-14 jaar!

Koester je familie

Familie is een centrale factor bij gezonde, oude mensen. Ze zijn trouw aan hun partner en investeren veel tijd en liefde in hun kinderen. Wanneer ouderen niet meer voor zichzelf kunnen zorgen, is het heel normaal om bij hun kinderen in te trekken. Ze blijven op die manier actief, bij de tijd en vereenzamen niet.

Spend more time

with people

you enjoy.

Those who make

you healthier

and happier.

Omring je met gelijkgestemden

Omring je met gelijkgestemden. Mensen die een gezond, vreugdevol en duurzaam leven na streven. Waar je mee omgaat, word je mee besmet.

Zelf ging ik op onderzoek uit op Ikaria. Je leest hier hoe dat afliep.

Wil je meer lezen over dit interessante onderwerp? Dan is dit boek van Dan Buettner – The Blue Zones of Happiness een aanrader.

LEUK ALS JE DIT BERICHT WILT PINNEN!

The Blue Zones, waar mensen vergeten te sterven | ENJOY! The Good Life

ENJOY! a long and healthy life.

Beeld: Pexels & @ENJOY! The Good Life

 

Snapshots week 10 t/m 14/2021

Snapshots week 10 t/m 14/2021

Sinds kort ben ik fan van de website De Smaakmunitie. Er staan hier zoveel heerlijke recepten online dat het water mij in de mond loopt als ik daar aan het rondscrollen ben. Zo maakte ik deze Zuid-Afrikaanse Bobotie. Deze ovenschotel is goddelijk! De koelkast lag nog...

Lees meer
Wil je van je overwaarde genieten?

Wil je van je overwaarde genieten?

Misschien ken je de term 'opeet-hypotheek' nog wel. Voor 2007 boden diverse banken deze vorm nog aan. Je kon, als je overwaarde had in je huis, maandelijks een deel opnemen voor een aanvulling op je inkomen of een bedrag in eens opnemen om leuke dingen te doen. Toen...

Lees meer
Pasen? Zonder paasstol geen feest!

Pasen? Zonder paasstol geen feest!

Eén van de bezigheden tijdens deze crisis is het sorteren van foto's. Ook ik ging wat oude bestanden door en kwam tot mijn verbazing heel veel fotomateriaal tegen waar ik nog niets mee gedaan had. Onder andere de foto's van deze heerlijke zelfgemaakte paasstol. Een...

Lees meer

Samenwerken

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly