24 uur op Ikaria, Griekenland

apr 5, 2018 | Travel and trips

24 uur op Ikaria, Griekenland | ENJOY! The Good Life

24 uur op Ikaria, Griekenland

Vorig jaar mei maakte ik een combinatie trip naar Samos en Ikaria. Eerst een paar dagen naar het prachtige Samos en daarna nog 5 dagen op Ikaria. Helaas pakte dit tripje anders uit en in plaats van 5 dagen was ik maar 24 uur op Ikaria….

Ikaria is één van de vijf Blue Zones. Dit zijn plekken op aarde waar mensen bovengemiddeld oud worden. Met gemak worden de inwoners hier 100 jaar. En dan ook nog eens in een prima conditie. Het is geen uitzondering dat een honderd jarige op een feest nog vrolijk meedanst.

Wat het geheim is dat juist de inwoners van dit kleine eiland zo ontzettend oud worden? Dat is iets wat mij ontzettend intrigeert en wat ik graag zelf wil onderzoeken. Op naar Ikaria……

24 uur op Ikaria, Griekenland | ENJOY! The Good Life

Hellenic Seaways

Vanaf Samos vaart rederij Hellenic Seaways naar Ikaria. Deze veerdienst vaart langs verschillende eilanden en wordt intensief gebruikt door locals. De overtocht vanaf Vathi, Samos naar Agios Kirikos op Ikaria duurt ongeveer twee en een half uur.

24 uur op Ikaria, Griekenland | ENJOY! The Good Life

Er wordt nog een tussenstop gemaakt op Fourni, een klein eilandje voor rustzoekers en niet heel bekend bij toeristen. Naast Fourni ligt Ikaria.

Bezienswaardigheden uitgelicht

Aan boord ontmoet ik Irini, die mij het één en ander verteld over Ikaria. Zij geeft mij tips voor de mooiste bezienswaardigheden, stranden die ik niet mag missen, lekkerste restaurants én drukt mij op het hart om vooral naar het feest in de bergen te gaan. Die zondag verzamelen de locals zich daar om samen te eten, drinken en te dansen. Dé uitgelezen kans de eilandbewoners te spreken en misschien wat geheimen te ontfutselen voor een lang en gezond leven. Op Ikaria ben ik op mijzelf aangewezen en om eerlijk te zijn vind ik dat best een avontuur. Ik ben weleens eerder alleen op reis geweest, maar dan naar familie. Nu is het vijf dagen me, myself and I.

24 uur op Ikaria, Griekenland | ENJOY! The Good Life

On the road

Als ik van boord kom, staat er in de haven van Agios Kirikos een auto voor mij klaar. Het is even slikken want de auto zit vol met deuken en krassen. Als ik instap moet ik echt even moed verzamelen. Het is een oud bakkie, dat niet van harte start en ook eigenlijk niet veel zin heeft om in beweging te komen. Veel tijd om in paniek te schieten heb ik niet. Ik heb afgesproken om achter Irini aan te rijden naar Evdilos. Dit ligt helemaal aan de andere kant van het eiland en ik heb een autorit over slingerende, stijle weggetjes van ruim een uur voor de boeg (bleek achteraf ;). Een enorme bergrug moest getrotseerd worden, om op de plaats te komen waar ik de komende dagen zal logeren.

24 uur op Ikaria, Griekenland | ENJOY! The Good Life

Eerlijk gezegd was het niet een heel relaxte rit. Onderweg kwam ik enorme kuilen in de weg tegen, rotsblokken die naar beneden waren gekomen, geiten die ineens midden op de weg stonden en de auto die het elke keer voor gezien leek te houden en alarmerende lampjes liet flikkeren. Een paar keer heb ik hartgrondig gevloekt. Waarom moest ik zo nodig deze trip in mijn eentje ondernemen? Als ik even de moed op kon opbrengen en mijn aandacht van de weg af laat gaan zie ik adembenemende vergezichten over prachtige rotspartijen en idyllische baaitjes.

De zon begint al in zee te zakken als ik eindelijk aankom in Evdilos. Irini neemt afscheid van mij bij hotel Atheras, in een zijstraatje van het kleine havenplaatsje Evdilos. Het is begin mei en ik heb zo het vermoeden dat ik de enige gast ben in het hotel. Ik leg mijn spullen op de kamer en besluit nog iets te gaan eten bij Popis. Dit restaurantje ligt even buiten Evdilos richting Armenisti. Ik spring weer in mijn rammelbakje en volg de smalle kustweg. Ondertussen geniet ik van de ondergaande zon.

24 uur op Ikaria, Griekenland | ENJOY! The Good Life

Popis restaurant, Fytema

Popis is een piepklein restaurantje dat boven het kleine strandje van Fytema ligt. Hoewel het langs de weg ligt reed ik er natuurlijk weer voorbij. Toen ik het ritje wel erg lang vond gaan duren, ben ik maar weer omgekeerd en zag ik dat ik er gewoon voorbij gereden was. De auto stond nu tenminste weer in de goede richting hotel. En dat is niet onverstandig want de wegen zijn onverlicht. Ga in het pikkedonker maar eens keren op deze smalle bergweggetjes met stijle afgronden.

Als ik het kleine terras oploop ben ik helemaal in mijn element. Het restaurantje ligt als het ware tegen de berg aangeplakt. Een natuurlijke overkapping over het terras. Uitzicht op het strand van Fytema en de lange tafel met locals die uitbundig proosten op het leven en genieten van schalen vol heerlijk eten.

24 uur op Ikaria, Griekenland | ENJOY! The Good Life

Ik word welkom geheten door Kalliopi Karnava ofwel Popi zelf. Een rustige, lieve vrouw die mij een mooi plekje op het terras geeft. Ik krijg, op de lege stoel tegenover mij, gezelschap van een kat die zich tevreden oprolt en lekker gaat slapen. Van de menukaart snap ik niet veel want het zijn allemaal locale gerechten. Het is maar net wat de moestuin van Popi haar die dag heeft gebracht en daarvan maakt zij de heerlijkste gerechten. Ik vraag Popi diverse kleine gerechtjes te serveren, zodat ik van alles wat kan proeven. In de tussentijd schenkt ze een fijne koude witte wijn in.

24 uur op Ikaria, Griekenland | ENJOY! The Good Life

Ik proost in mijn eentje op het goede leven en geniet met volle teugen. Van de spinnende poes tegenover mij, de Grieken aan de tafel naast mij die het leven uitbundig vieren en het laatste randje van de oranje vuurbal die aan de horizon in zee verdwijnt.

24 uur op Ikaria, Griekenland | ENJOY! The Good Life

Popi komt de keuken uit met haar handen vol kleine schoteltjes gevuld met heerlijkheden als:

  • Fouskopita, een gefrituurd taartje met feta en pepers.
  • Soufiko, Gekookte groenten uit de moestuin
  • Yellow Split Peas, gele spliterwten
  • Fava, Stoofpot van geit met rijst

Het eten dat Popi serveert is simpel en veelal vegetarisch. Heel puur en vol van smaak. Je proeft dat het net vers uit de tuin geplukt is. Alles is even lekker. De Fouskopita is zalig. De kaas waarmee dit taartje gevuld is, is zoet en zurig tegelijk. De Soufiko is goddelijk en heel zacht van smaak. De spliterwten zijn verrassend lekker met een beetje rauwe ui en citroen. En de stoofschotel van geit wordt geserveerd met rijst. Het vlees is heel mals en ook weer erg lekker.

Altijd weer die Nederlanders.

Het terrasje is inmiddels gezellig gevuld met locals en wat toeristen die onthaald worden als verloren gewaande familie. Popi omarmd ze hartelijk. Ik begrijp dat toeristen hier graag terugkomen. Aan de tafel naast mij schuiven twee hippe, jonge jongens aan waarvan er één Nederlands blijkt te zijn. Of all places zit ik hier naast een Nederlander. Ik raak met ze aan de praat en ze zijn heel enthousiast over Ikaria. Ze komen hier graag en regelmatig terug om te genieten van het grote niets doen, de mensen, het eten, het klimaat en het mooie eiland. Zelf mogen ze gezien worden, maar zij genieten er juist van, dat het hier helemaal niet draait om uiterlijk vertoon.

Hoewel ik het gezellig heb bij Popis, vind ik het tijd om te gaan. Ik moet de donkere weg nog af, terug naar mijn hotel. Ik neem afscheid van Popi en de jongens en weet dat ik hier de komende dagen nog wel een keer terug ga komen. En niet alleen omdat ik de rekening van 15 euro voor het diner nog moet betalen. Pinnen doet Popi niet aan.

Als ik terugkom in Evdilos besluit ik nog even door het haventje te lopen. Het is echt stil en verlaten, maar ondanks dat, oogt het gemoedelijk en gezellig. Ik ben best moe en ga naar mijn kamer. Ik doe nog even wat werk en heb contact met het thuisfront. Daarna lekker dromen van deze enerverende dag.

24 uur op Ikaria, Griekenland | ENJOY! The Good Life

Een nieuwe dag

De volgende ochtend open ik de luiken van de hotelkamer en de zon komt mij tegemoet. Wat een verschil is het met de avond ervoor. Het eiland lacht mij toe. Op mijn gemakje ga ik douchen en het hotel inspecteren. Er is helemaal niemand te vinden in het hotel en ook het zwembad is nog niet gevuld met water. Het is duidelijk nog niet het toeristen seizoen. Even later vind ik ergens achteraf een dame die de boel aan het schoonmaken is en ze is blij mij te zien. Ze gaat een lekker ontbijtje voor mij maken en vraagt waar ik trek in heb. Met handen en voeten probeer ik het duidelijk te maken. Zij spreek geen Engels en ik geen Grieks. Ik wacht rustig af wat onze conversatie mij op gaat leveren.

24 uur op Ikaria, Griekenland | ENJOY! The Good Life

Bevangen door het eiland.

Ik installeer mij op een heerlijk plekje op de veranda van het hotel. Tussen prachtige citrusbomen en beeldige bloemen. Eindelijk voel ik mij helemaal tot rust komen. Wat is dit fijn met mijn laptopje, het eenvoudige maar heerlijk ontbijtje met zelfgemaakte jam, honing van het eiland, smakelijk vers fruit en groente en een kop thee. Dit worden fijne en vooral heel relaxte dagen. Ik heb het gevoel langzaam bevangen te worden door het eiland.

24 uur op Ikaria, Griekenland | ENJOY! The Good Life

Meganitis en Seychelles.

Aan het eind van de ochtend weet ik mij los te weken van het heerlijke plekje op de veranda en besluit die dag naar de andere kant van het eiland te gaan. Weer de bergrug over, nu naar Meganitis. Vlakbij dit dorp is het exotische strand Seychelles. Zoals de naam al doet vermoeden…. kristalhelder blauw water, wit zand en imposante witte rotswanden zorgen voor een magistraal panorama. Dat is mijn doel voor deze dag!

24 uur op Ikaria, Griekenland | ENJOY! The Good Life

Je moet niet bang aangelegd zijn om hier roadtripjes te maken. De wegen zijn namelijk niet al te best, stijl en je stuurmanskunsten worden flink op de proef gesteld. Onderweg bekruipt mij het gevoel dat het misschien niet zo’n goed idee was dit tripje in mijn eentje te maken. Hoewel het prachtig is moet ik echt goed op de weg letten. De bewegwijzering is alleen in het Grieks en weer stuit ik op rotsblokken en geiten op de weg. Na wat omzwervingen kom ik door een pikdonkere tunnel aan in Meganitis.

De weg kwijt.

Na de tunnel worden de wegen steeds smaller en onbegaanbaarder en ik vraag mij af of ik op de goede weg ben. Ik besluit iemand de weg te gaan vragen, maar dat is nog niet zo simpel want er is geen levende ziel te bekennen. De Ikarianen beginnen pas laat aan hun dag. Nog later dan dat ik doe 🙂 Uiteindelijk kom ik in de ‘middle of nowhere’ een jongedame tegen langs de kant van de weg. Als ik haar de weg naar Seychelles vraag, blijkt zij daar ook naar op weg te zijn. Ik bied haar een lift aan en ineens heb ik het gevoel dat ze Nederlandse is. Hilarisch genoeg blijkt dat zo te zijn en we hebben meteen een leuke klik.

24 uur op Ikaria, Griekenland | ENJOY! The Good Life

Onderweg verteld Machteld heel enthousiast over Ikaria en hoe het haar hart heeft gestolen. Zij is er inmiddels al voor de tweede keer. Wij komen in het haventje van Meganitis uit. Sprookjesachtig mooi en compleet verlaten. Hier en daar dobbert er een vissersbootje en schieten er visjes weg in het helderblauwe water. Het kleine haventje in omringd door heel bijzondere gladgeslepen rotsen. Ik besluit, voordat we onze tocht vervolgen naar Seychelles, wat foto’s te maken.

24 uur op Ikaria, Griekenland | ENJOY! The Good Life

Einde Ikaria

En hier eindigt mijn avontuur op Ikaria. Als ik terug loop naar de auto, glij ik uit en naar later blijkt heb ik mijn kruisbanden gescheurd en mijn enkel op drie plaatsen en heel gecompliceerd gebroken. Na een eindeloos lange rit naar het ziekenhuis, er is maar één ambulance en ook maar een paar taxi’s op het eiland, word ik in het ziekenhuis van Agis Kirikos opgenomen. De artsen konden daar niets voor mij doen en ook de omstandigheden daar waren niet optimaal.

De volgende dag heeft Euro Cross mij per ambulance vliegtuig overgebracht naar Athene. Daar heb ik nog een week in het ziekenhuis gelegen voordat ik terug gevlogen kon worden naar Nederland. En nu, bijna een jaar later en drie operaties verder kan ik zo goed en zo kwaad als het gaat weer een paar stapjes doen.

Het is enorm jammer dat mijn trip naar Ikaria al zo snel en zo vervelend moest eindigen. Eén troost…. Ik ga zo snel mogelijk terug om het geheim van een lang en gezond leven te ontrafelen en weer van dit beeldschone eiland en haar bewoners te genieten. Wordt vervolgd.

Op zoek naar andere Griekse bestemmingen? Misschien is dit een idee?

Het KRETA ver weg van Oh, Oh, Cherso | ENJOY! The Good Life

 

  Samos, een eiland waar je terugkomt.

Paradijselijk Zakynthos | ENJOY! The Good Life

 

  Het eiland van de zeeschildpadden het scheepswrak. Paradijselijk Zakynthos.

LEFKAS & MEGANISI | ENJOY! The Good Life

 

  Nog meer Griekse pareltjes? Lefkas en Meganisi.

Meer artikelen ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!

Ik bezocht Samos en Ikaria van 9 t/m 12 mei 2017. Het betrof een individuele blogreis voor de campagne #ilovegriekenland in samenwerking met Greek Tourism Organisation Benelux, VisitGreece, TUI Nederland, Doryssa Seaside Hotel, Enterprise Carrental, Atheras Hotel en Hellenic Seaways. Ook al werden de reis en het verblijf voor mij betaald, je leest hier hoe ik de eilanden heb beleefd en krijgt mijn eerlijke mening.

ENJOY! Ikaria, one of the Blue Zones.

Foto’s:  ©ENJOY! The Good Life.
 
Parelcouscous met gegrilde groenten

Parelcouscous met gegrilde groenten

Op ENJOY! staan al diverse couscous recepten. Het is één van onze favoriete gerechten. Makkelijk, zomers en als je een flinke hoeveelheid maakt, kun je het ook nog de volgende dag voor de lunch eten of er nog een makkelijke maaltijd van maken. Parelcouscous is een...

Lees meer
Hoe ook jij een jurkentype kunt worden

Hoe ook jij een jurkentype kunt worden

Je ziet ze steeds meer in het straatbeeld: jurkjes. Steeds meer vrouwen dragen ze met veel plezier, nadat ze in de vorige eeuw een tijdje een stuk minder geliefd waren. De emancipatie leerde ons dat we gewoon dezelfde kleding als mannen konden dragen, zodat we massaal...

Lees meer
Gent, even Belgisch genieten

Gent, even Belgisch genieten

Ik zal het maar bekennen, Gent stond niet persé op mijn lijstje van plekken die ik nog eens graag wilde bezoeken. Heel wat maanden terug kocht ik via Instagram weer eens iets heel moois bij een winkel in Gent. Helaas werd mijn schat niet verzonden. Mijn hebberigheid...

Lees meer
Collectorswall, je mooiste schatten aan de muur

Collectorswall, je mooiste schatten aan de muur

De collectorswall, oftewel al je verzamelde schatten aan de muur. Ik weet niet of het een bestaande term is, maar ik gebruik hem voor een stukje muur in mijn huiskamer. Daar waar ik al mijn mooie spulletjes ophang. Wat ooit begon met twee tegeltjes van een vis en een...

Lees meer
Dwalen op Landgoed Het Hof en door het knusse Bergen (NH)

Dwalen op Landgoed Het Hof en door het knusse Bergen (NH)

Wandelen door de natuur, in combinatie met het slenteren door een leuk dorp is een perfecte combinatie voor een dagje weg. Als kers op de taart pak je wat leuke winkeltjes mee, bekijk je kunst en strijk je neer op een gezellig terras om het flanerende publiek te...

Lees meer
Molton Brown luxe bad- en douchegel

Molton Brown luxe bad- en douchegel

Voor dit product ben ik zwaar geïnfluenced tijdens het programma Linda's zomer- of winterweek. Mijn favoriete douchegel met eucalyptus geur was altijd die van de AC-tion. Helaas is deze, zoals zoveel producten van deze budget grossier, na een tijdje uit de schappen...

Lees meer
KOEKMAKERIJ VAN STAPELE, Amsterdam

KOEKMAKERIJ VAN STAPELE, Amsterdam

KOEKMAKERIJ VAN STAPELE, Amsterdam In een verborgen steegje, tussen Café Hoppe en Café de Zwart aan het Spui, zit de piepkleine koek makerij Van Stapele. Als je het steegje inloopt, komt de geur van chocolade en versgebakken koekjes je al tegemoet. Én de lange rij...

Lees meer
Zuurdesembrood bakken? Ook jij kunt het!

Zuurdesembrood bakken? Ook jij kunt het!

Als er iets onder genieten van het goede leven valt, dan is het wel een vers gebakken zuurdesembrood uit eigen keuken. Zo'n mooi knapperig broodje, dat je verlangend in plakken snijdt en bij de eerste hap al doet 'hummen' van geluk. Dat is wat ik iedereen gun!...

Lees meer
VAN DIJK & KO, Vintage en meer….

VAN DIJK & KO, Vintage en meer….

Hou je van vintage, brocante, oude bouwmaterialen of gewoon van allerhande 'oude meuk'? Ga dan zeker eens naar Van Dijk & Ko in Amsterdam-Noord. Die ene kast waar je al zo lang naar op zoek bent? Die geleefde eettafel voor in je nieuwe huis? Of gewoon lekker...

Lees meer
Café de Klepel, Amsterdam (Jordaan)

Café de Klepel, Amsterdam (Jordaan)

Lunchen in Amsterdam? Dan heb ik een behoorlijk lang lijstje restaurants waar ik graag nog eens wil snavelen. Bovenaan dat lijstje stond Café de Klepel, waar ik eens tijdens een wandeling door Amsterdam tegenaan liep. Het zag er zo knus uit! Dus toen een vriendin...

Lees meer
Bijzonder wonen: Droomhuis in Zweden

Bijzonder wonen: Droomhuis in Zweden

Speuren naar mooie huizen is iets wat ik graag doe in verloren uurtjes. En dan niet peperdure villa's die voorzien zijn van alle luxe en laatste snufjes, maar authentieke huizen met potentie. En nog leuker als die huizen dan ook nog eens te koop zijn voor heel...

Lees meer
Savooiekool rolletjes met gehakt en tomatensaus

Savooiekool rolletjes met gehakt en tomatensaus

Sinds ik mij heb aangesloten bij De Milieutuin, leer ik de meest uiteenlopende (vergeten) groenten kennen. Natuurlijk wil ik al die verse groenten uitproberen. Dit keer de savooiekool. Dit is één van de oudste koolrassen. Visueel gezien was het al een favoriet....

Lees meer
Wat je eigenlijk allemaal niet meer zeggen mag en kan….

Wat je eigenlijk allemaal niet meer zeggen mag en kan….

Gisteren had ik weer een heerlijk dagje voor mezelf. Geen werk, geen afspraken, geen visite, geen kinderen in huis, alleen een kleine pluizige viervoeter waar de tuindeur zo af en toe open en dicht voor moet omdat mevrouw graag in- en uitloopt. En zelfs zij nam mijn...

Lees meer
Cadeaus, het hoeft niet altijd nieuw te zijn!

Cadeaus, het hoeft niet altijd nieuw te zijn!

We zitten midden in de ratrace voor kerst. Iedereen is als een malle in de weer om de mooiste cadeaus te scoren voor hun geliefden. De pakketbezorgers rijden af en aan en het is maar helemaal de vraag of je cadeau dit jaar op tijd onder de kerstboom zal liggen. Ik doe...

Lees meer
Le Creuset braadpan. Die mag niet ontbreken in je keuken!

Le Creuset braadpan. Die mag niet ontbreken in je keuken!

Als je mij vraagt wat niet mag ontbreken in de keuken, dan hoef ik daar geen nano seconde over na te denken. Dat is mijn geliefde pan van Le Creuset. Natuurlijk al het noodzakelijk keukengerei daar gelaten. Als je alles hebt wat je nodig hebt in de keuken en koken is...

Lees meer
Zuurdesemstarter

Zuurdesemstarter

Zuurdesembrood bakken stond al lange tijd op mijn lijstje om eens uit te proberen. Steeds voor mij uitgeschoven want het leek mij een heel ingewikkeld proces. Tientallen filmpjes heb ik gekeken, die de stap om te beginnen alleen maar groter maakte. Elke thuisbakker...

Lees meer
John Derian Picture Book

John Derian Picture Book

Laatst deelde ik op Instagram een eigenaardige tic van mij. Die niet zo eigenaardig bleek, er zijn meer types zoals ik. Interieur magazines, Pinterest en Instagram zijn mijn grote inspiratiebronnen op allerlei gebied, maar zeker als het gaat om interieur styling. Zo...

Lees meer
Risotto met venkel en geitenkaas

Risotto met venkel en geitenkaas

De oogst van de venkel is op de collectieve moestuin, waar ik voor mijn plezier een beetje meeschoffel, gigantisch. Venkel vind ik een prachtige groente om te zien. De mooie witte knol, die zo sierlijk gevormd is en dan dat frisgroene loof. Een lust voor het oog....

Lees meer
Kledingkast opruimen en kleding toevoegen

Kledingkast opruimen en kleding toevoegen

De laatste warme dagen hebben we net achter ons gelaten. Tijd om de kast op te ruimen en de warme kleding weer tevoorschijn te halen. Zwierige zomerjurken, topjes, korte rokjes en broeken zijn de komende tijd niet meer nodig, die mogen achter in de kast of in een...

Lees meer
Landgoed Koningshof, avontuurlijk wandelen in de herfst

Landgoed Koningshof, avontuurlijk wandelen in de herfst

De herfst is in volle gang, de bladeren aan de bomen laten hun mooiste kleuren zien, voordat ze hun bladerdek laten vallen. Hét moment om een mooie herfstwandeling te maken. Een mooie plek om avontuurlijk te wandelen in de herfst, is het sprookjesachtige Landgoed...

Lees meer
3x vega smeersels voor bij de borrel of op brood

3x vega smeersels voor bij de borrel of op brood

In huize ENJOY! verzetten, de jong volwassenen, zich steeds meer tegen het eten van vlees. Moest eerst de kippendij, in de roerbak maaltijden, vervangen worden voor vega varianten. Nu zijn we zelfs zover gekomen dat ook broodbeleg van de slager niet meer geblieft...

Lees meer
Snapshots september 2021

Snapshots september 2021

De zomer is alweer voorbij. Voor mijn gevoel heb ik gisteren de tuinspullen buiten gezet en kan ik ze nu weer opbergen. Bizar! Gelukkig zijn wij afgelopen maand ook nog een paar dagen naar Mallorca geweest. Heerlijk om er even uit te zijn. Daar moeten we het voorlopig...

Lees meer
Kip met spek, brie, walnoten en honing

Kip met spek, brie, walnoten en honing

Hoewel ik probeer niet heel veel tijd te besteden aan Social Media, vind ik het wel leuk om regelmatig Insta Stories te plaatsen en heb ik een aantal Instagram accounts die ik met veel plezier volg. Eén daarvan is Sosn (Something old & something new) Interieur...

Lees meer
Snapshots augustus 2021

Snapshots augustus 2021

De maand augustus is alweer voorbij en gevoelsmatig lijkt de zomer ook alweer voorbij. De telefoon met kiekjes heb ik weer leeggemaakt en ik kijk, samen met jou, even terug op de afgelopen maand. Kijk je mee? Een aantal lekker happen die hier 's avonds op tafel...

Lees meer
Fête de la Nature – zaterdag 4-9-2021 in Uitgeest

Fête de la Nature – zaterdag 4-9-2021 in Uitgeest

De natuur inspireert, verwondert en maakt je blij! De slogan van het Fête de la Nature. Eéntje die klopt als een bus want als iets mij dit jaar gelukkig heeft gemaakt, is het dat ik mij aangesloten heb bij de collectieve Milieutuin in Uitgeest. Een club...

Lees meer
EROPUIT Favoriet: Villa Augustus in Dordrecht

EROPUIT Favoriet: Villa Augustus in Dordrecht

Wij van ENJOY! gaan er geregeld op uit. Niet vaak komt het voor dat we meerdere malen terugkomen op mooie plekjes. Simpelweg omdat er teveel te ontdekken valt. Een grote uitzondering hierop is Villa Augustus in Dordrecht. Deze plek bezoeken wij elk jaar wel een keer....

Lees meer
ENJOY’s FAVORITES: RICE ovenschalen

ENJOY’s FAVORITES: RICE ovenschalen

Kokkerellen en bakken is aan ons bij ENJOY! wel besteed. We brengen heel wat tijd door in de keuken, maar ook aan tafel. Ik vind het dan ook leuk om aandacht te besteden aan kwalitatief goed kookgerei en aan mooi serviesgoed. Een favoriet die ik graag met jullie wil...

Lees meer
Snapshots juli 2021

Snapshots juli 2021

Zo is er weer een maand omgevlogen en is het weer tijd voor de Snapshots van juli. Heel veel tijd heb ik besteed in de collectieve moestuin en om van de oogst lekker dingen te maken. De foto's heb ik weer van mijn telefoon gehaald en samen met jou kijk ik even terug...

Lees meer
Duifkruid, mooi als tuinplant of als snijbloem

Duifkruid, mooi als tuinplant of als snijbloem

Bloemen, ik zou niet zonder kunnen. Altijd staan er hier bloemen in huis. In de zomer mooie zelf geplukte boeketten en in de winter rij ik regelmatig naar één van mijn favoriete bloemisten om mezelf te verwennen met een mooie bos kleur en fleur. Een bloem die je tot...

Lees meer
Brownie zonder bloem, maar met kersen

Brownie zonder bloem, maar met kersen

Bij ENJOY! in de keuken is het altijd een drukte van belang. Kook ik niet, dan is het wel één van de pubers die in de keuken iets staat te koken of te bakken. Wij zijn alle drie enorme lekkerbekken en proberen graag recepten uit of bedenken zelf nieuwe gerechten. De...

Lees meer
Zelfgemaakte limonade

Zelfgemaakte limonade

Het heerlijke weer van de afgelopen dagen en de dagen in het verschiet, vragen om zelfgemaakte limonade en ijsjes. Natuurlijk kun je naar de winkel rennen en van alles uit het schap trekken, maar veel leuker is het om zelf limonade te maken. Het is niet alleen veel...

Lees meer
Linzensalade met zalm, bietjes en gepocheerd ei

Linzensalade met zalm, bietjes en gepocheerd ei

Als je mij vraagt wat mijn favoriete lunchplek is, dan hoef ik daar nog geen seconde over na te denken. Dat is Buffet van Odette aan de Prinsengracht in Amsterdam. Het sfeertje, het goddelijke eten, de wijn, de gasten, chef Odette. Kortom het "je ne sais quoi"...

Lees meer
Help! In huis gaat ineens alles stuk

Help! In huis gaat ineens alles stuk

Ken je dat? De wasmachine gaat stuk en niet veel later begeeft de stofzuiger het en ook het strijkijzer houdt het voor gezien. Een gevalletje Murphey's law. Als iets fout gaat of stuk gaat, blijft het nooit bij één ding gek genoeg. Het ongeluk komt altijd in meervoud...

Lees meer
FRUITTUIN VAN WEST

FRUITTUIN VAN WEST

FRUITTUIN VAN WEST Toen de pubers nog geen pubers waren gingen wij elk jaar wel een keer appels plukken in een boomgaard. Maar de laatste jaren hoef ik met dat soort uitstapjes niet meer aan te komen. Ze vragen mij met een stalen gezicht of ik gek geworden ben :)...

Lees meer

Samenwerken

%d bloggers liken dit: