Stekken, zo verzamel je de leukste planten!

mrt 10, 2020 | Interior, Things I love, Useful

Stekken, zo verzamel je de leukste planten!

Alles uit de zeventiger jaren lijkt terug te komen. Op het gebied van mode, interieur, eten, make-up, reizen etc. Op kamerplanten gebied zie ik dat ook. Het liefst zoveel mogelijk planten in huis, slierten hangplanten langs een kast naar beneden, rotan plantentafeltjes, macramé hangers en stekjes!

Hoewel ik het allemaal al eens voorbij heb zien komen en ik het vervloekt heb destijds, merk ik dat ik stiekem sommige plantentrends toch weer begin te omarmen. Zoals planten in huis, een strengetje van het Chinese Lantaarn plantje dat langs de boekenkast bungelt, macramé hangers buiten aan de pergola en sinds kort staan her en der stekjes te wortelen in flesjes water.

Stekken

Als de trend weer zo’n beetje verdwenen is, begin ik het leuk te vinden. Zoals het verzamelen van stekjes. Het begon toen ik de schaar moest zetten in de pruik van het lantaarn plantje. Ik vond het zonde om de knipsels weg te gooien en zette het op water. Ook de polkadot plant raakte uit model, dus heb ik de onooglijke stengels eruit geknipt en deze in flesjes water gezet. De baby’s die boven de grond uit komen piepen naast de moeder van de pannenloekenplant, gaan tegenwoordig ook niet meer in de aarde, maar in een leuk klein glaasje of flesje.

Ruilen

Inmiddels ruil ik hier en daar een stekje uit. Mijn stippen begonia is erg in trek en daarvoor in de plaats ontvang ik dan bijvoorbeeld weer zaden voor de stokroos. Heerlijk kneuterig, maar niet minder leuk. Toch merk ik dat mijn stek drang een beetje uit de hand gaat lopen. In elke plant zie ik ineens een potentiële, nieuwe stek. En dus kon ik het niet laten om op mijn werk de schaar te zetten in een treurige Monstera, die daar een beetje stond te sippen in een paar korrels hydracultuur. Ik knipte er een uitloper uit en zette deze thuis in een oude glazen apothekerspot. (Sorry baas!, als je dit leest) Wees dus gewaarschuwd als ik bij je op bezoek ben, er kan ineens een hap uit je plant zijn.

Hydroponie

Tegenwoordig heeft het stekken en houden van planten in glas, gevuld met water een naam, hydroponie. Het is simpeler dan de naam doet vermoeden. Je pakt een klein potje, glaasje of flesje, vult dat met water, zet er je stek in en klaar. Geen gedoe met aarde. De plant haalt al zijn voedingsstoffen uit het water en je hebt er geen omkijken naar. Het enige dat je hoeft te doen is af en toe het water verversen. Je kunt overigens ook een complete kamerplant in een vaas gevuld met water zetten. Spoel de aarde dan eerst tussen de wortels vandaan.

Het leuke van deze manier van stekken en houden van planten, is dat je niet alleen kan genieten van de bladeren, maar ook van de wortels. Die zien er in het water, achter glas, waanzinnig decoratief uit. En heb je geen groene vingers, dan is deze manier van stekken en planten houden helemaal perfect. Fijne bijkomstigheid is dat je ook geen last hebt van kleine vliegjes in huis, die graag in de aarde van planten vertoeven.

Je kunt behoorlijk wat planten gebruiken om te stekken, zoals:

Wat heb je nodig om een plant te stekken:

  • Een schoon vaasje, glas of flesje. Bij voorkeur met een smalle bovenkant.
  • Een schone, scherpe snoeischaar, maar als je die niet bij de hand hebt, doet een schaar ook zijn werk
  • Kies een plant of stekje.
  • Kraanwater of bronwater (eventueel met een paar druppeltjes plantvoeding).

Stekken maar!:

  1. Vul een vaas met water of bronwater op kamertemperatuur. In bronwater zitten belangrijke mineralen die de groei kunnen bevorderen. Je kunt ook een paar druppeltjes plant voeding in het kraanwater doen.
  2. Heb je een plant op het oog die je wilt stekken? Kies dan voor een stengel waar nog geen knop aanzit. Knip deze dan af en verwijder de onderste bladeren. Zorg bij voorkeur dat je een schone (snoei)schaar gebruikt.
  3. Plaats het stekje in het vaasje, fles etc. Zorg dat het onderste deel in het water zit.
  4. Zet de plant op een licht plek, maar niet in direct zonlicht.
  5. Vervang om de maand het water of eerder als het er een beetje troebel uit begint te zien. Maak de vaas dan ook gelijk even schoon.

Het leuke van stekjes is, dat je ze uit kunt wisselen of cadeau kunt geven aan andere liefhebbers van kamerplanten. En je hebt altijd wel een mooi oud flesje, een vintage glaasje of vaasje van de kringloop dat je ervoor kunt gebruiken. En anders is dat weer een goede reden om bij de kringloopwinkel te gaan struinen.

Kweekschaaltje

Om kleine plantjes, noten, pitten etc. op te kweken is er ook het handige kweekschaaltje van Botanopia. Een must voor groenfanaten. Het schaaltje wordt geleverd in een mooie verpakking. In het filmpje zie je hoe het werkt.

Op zoek naar favoriete planten van ENJOY!?

FAVORITE: De Medinilla kamerplant | ENJOY! The Good Life

 

FAVORITE: De Medinilla kamerplant

 

Kweek je eigen avocadoplant | ENJOY! The Good Life

 

Kweek je eigen avocadoplant

 

SNAPSHOTS WEEK 37/2017 | ENJOY! The Good Life

 

 

Groen in huis? Ga voor de kamerlinde

 

Meer ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!

ENJOY!

Beeld: @ENJOY! The Good Life

♥ Bewaar voor later op Pinterest ♥

 

 

 

 

 

Snapshots week 10 t/m 14/2021

Snapshots week 10 t/m 14/2021

Sinds kort ben ik fan van de website De Smaakmunitie. Er staan hier zoveel heerlijke recepten online dat het water mij in de mond loopt als ik daar aan het rondscrollen ben. Zo maakte ik deze Zuid-Afrikaanse Bobotie. Deze ovenschotel is goddelijk! De koelkast lag nog...

Lees meer
Wil je van je overwaarde genieten?

Wil je van je overwaarde genieten?

Misschien ken je de term 'opeet-hypotheek' nog wel. Voor 2007 boden diverse banken deze vorm nog aan. Je kon, als je overwaarde had in je huis, maandelijks een deel opnemen voor een aanvulling op je inkomen of een bedrag in eens opnemen om leuke dingen te doen. Toen...

Lees meer
Pasen? Zonder paasstol geen feest!

Pasen? Zonder paasstol geen feest!

Eén van de bezigheden tijdens deze crisis is het sorteren van foto's. Ook ik ging wat oude bestanden door en kwam tot mijn verbazing heel veel fotomateriaal tegen waar ik nog niets mee gedaan had. Onder andere de foto's van deze heerlijke zelfgemaakte paasstol. Een...

Lees meer

Samenwerken

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly