Eén van de bezigheden tijdens deze crisis is het sorteren van foto’s. Ook ik ging wat oude bestanden door en kwam tot mijn verbazing heel veel fotomateriaal tegen waar ik nog niets mee gedaan had. Onder andere de foto’s van deze heerlijke zelfgemaakte paasstol. Een feestelijke ontbijttafel met Pasen, zonder een paasstol, is geen feest. En deze is extra lekker want je maakt hem zelf.
Paasstol
Het allerlekkerste van de paasstol is wat mij betreft de homp amandelspijs midden in de paasstol. Ik snijd de stol dan ook altijd vanuit het midden zodat iedereen een plak brood heeft met spijs. Meestal blijven de ‘kontjes’ zonder spijs treurig over. Maar ook die hoef je niet weg te gooien. Want hier kun je heerlijke wentelteeftjes van maken. Beetje melk, eitje, vanillesuiker en kaneel klutsen. De plakjes krentenbrood door het beslagje halen en in de koekenpan bakken. Zo maak je een drol nog lekker zou mijn moeder gezegd hebben. Waarom niet, je moet er zelf wat van maken.
Tijdens de komende paasdagen zal bij ons de zelfgebakken paasstol op de paastafel shinen. We zijn er hier allemaal gek op. Met een flinke laag echte roomboter. Wil je deze paasstol zelf ook eens maken? Ga ervoor! Je krijgt er zeker geen spijt van.
Op zoek naar meer leuke paasrecepten? Kijk hier dan eens.
Ingrediënten voor 2 stollen:
Voor de vulling:
- 600 gr rozijnen
- 100 gr hazelnoten, grof gehakt
- 40 gr gekonfijte sinaasappel, fijn gehakt
- mespuntje kardemom
- mespuntje kaneel
- 10 gram vanille suiker
- mestpuntje witte peper
- 50 gr rum, verhit
Deeg:
- 50 gr gist
- 200 gr koude melk
- 500 gr bloem
- 15 gr suiker
- 1 ei
- 10 gr geraspte citroenschil
- 100 gr zachte roomboter
- 12 gr zout
- 300 gr amandelspijs (kant en klaar of zelf gemaakt)
- gesmolten roomboter om mee in te smeren
- poedersuiker
Aan de slag:
Meng de ingrediënten voor de vulling in een schaal. Voor het lekkerste resultaat laat je het mengsel 1 dag afgedekt
rusten.
Los de gist op in koude melk. Meng voor het deeg bloem, gist oplossing, suiker, het ei en de citroenrasp (in de keukenmachine) tot een glad deeg. Kneed dan de zachte boter en het zout erdoor en kneed nog 5 minuten door. Laat het deeg tien minuten rusten.
Kneed de vulling door het deeg en laat het rusten op een warme plek. Verdeel het deeg in twee ovale bollen en laat weer 10 minuten rusten. Maak met een dunne rolstok, in de lengte een gleuf in het deeg, leg in iedere
gleuf een ‘pil’ (vakterm voor een sliert rollen) van 150 gr spijs en vouw het deeg dicht. Je hebt nu twee stollen met amandelspijs. Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de stollen op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat nog 30 minuten rusten. Bak de stollen in 40 minuten af. Bestrijk ze na het bakken royaal met boter, laat afkoelen en strooi er poedersuiker over.
Je kunt de stollen overigens prima invriezen (voordat je ze insmeert met boter en bestrooid met poedersuiker). Laat ze bij kamertemperatuur ontdooien en piep ze desnoods nog even voor het serveren op in de oven.
Dit recept komt uit het geweldige bakboek van Cees Holtkamp “De Banketbakker” Een musthave voor liefhebbers van bakken.