Pasen? Zonder paasstol geen feest!

apr 3, 2021 | Baking time, Fabulous Food, Food, Recipes

Eén van de bezigheden tijdens deze crisis is het sorteren van foto’s. Ook ik ging wat oude bestanden door en kwam tot mijn verbazing heel veel fotomateriaal tegen waar ik nog niets mee gedaan had. Onder andere de foto’s van deze heerlijke zelfgemaakte paasstol. Een feestelijke ontbijttafel met Pasen, zonder een paasstol, is geen feest. En deze is extra lekker want je maakt hem zelf.

Pasen? Zonder paasstol geen feest! | ENJOY! The Good Life

Paasstol

Het allerlekkerste van de paasstol is wat mij betreft de homp amandelspijs midden in de paasstol. Ik snijd de stol dan ook altijd vanuit het midden zodat iedereen een plak brood heeft met spijs. Meestal blijven de ‘kontjes’ zonder spijs treurig over. Maar ook die hoef je niet weg te gooien. Want hier kun je heerlijke wentelteeftjes van maken. Beetje melk, eitje, vanillesuiker en kaneel klutsen. De plakjes krentenbrood door het beslagje halen en in de koekenpan bakken. Zo maak je een drol nog lekker zou mijn moeder gezegd hebben. Waarom niet, je moet er zelf wat van maken.

Tijdens de komende paasdagen zal bij ons de zelfgebakken paasstol op de paastafel shinen. We zijn er hier allemaal gek op. Met een flinke laag echte roomboter. Wil je deze paasstol zelf ook eens maken? Ga ervoor! Je krijgt er zeker geen spijt van.

Op zoek naar meer leuke paasrecepten? Kijk hier dan eens.

Pasen? Zonder paasstol geen feest! | ENJOY! The Good Life

Ingrediënten voor 2 stollen:

Voor de vulling:

  • 600 gr rozijnen
  • 100 gr hazelnoten, grof gehakt
  • 40 gr gekonfijte sinaasappel, fijn gehakt
  • mespuntje kardemom
  • mespuntje kaneel
  • 10 gram vanille suiker
  • mestpuntje witte peper
  • 50 gr rum, verhit

Deeg:

  • 50 gr gist
  • 200 gr koude melk
  • 500 gr bloem
  • 15 gr suiker
  • 1 ei
  • 10 gr geraspte citroenschil
  • 100 gr zachte roomboter
  • 12 gr zout
  • 300 gr amandelspijs (kant en klaar of zelf gemaakt)
  • gesmolten roomboter om mee in te smeren
  • poedersuiker
Pasen? Zonder paasstol geen feest! | ENJOY! The Good Life

Aan de slag:

Meng de ingrediënten voor de vulling in een schaal. Voor het lekkerste resultaat laat je het mengsel 1 dag afgedekt
rusten.

Pasen? Zonder paasstol geen feest! | ENJOY! The Good Life

Los de gist op in koude melk. Meng voor het deeg bloem, gist oplossing, suiker, het ei en de citroenrasp (in de keukenmachine) tot een glad deeg. Kneed dan de zachte boter en het zout erdoor en kneed nog 5 minuten door. Laat het deeg tien minuten rusten.

Kneed de vulling door het deeg en laat het rusten op een warme plek. Verdeel het deeg in twee ovale bollen en laat weer 10 minuten rusten. Maak met een dunne rolstok, in de lengte een gleuf in het deeg, leg in iedere
gleuf een ‘pil’ (vakterm voor een sliert rollen) van 150 gr spijs en vouw het deeg dicht. Je hebt nu twee stollen met amandelspijs. Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de stollen op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat nog 30 minuten rusten. Bak de stollen in 40 minuten af. Bestrijk ze na het bakken royaal met boter, laat afkoelen en strooi er poedersuiker over.

Je kunt de stollen overigens prima invriezen (voordat je ze insmeert met boter en bestrooid met poedersuiker). Laat ze bij kamertemperatuur ontdooien en piep ze desnoods nog even voor het serveren op in de oven.

Dit recept komt uit het geweldige bakboek van Cees Holtkamp “De Banketbakker” Een musthave voor liefhebbers van bakken.

ENJOY!

Beeld: @ENJOY! The Good Life

Pasen? Zonder paasstol geen feest! | ENJOY! The Good Life
Kip met spek, brie, walnoten en honing

Kip met spek, brie, walnoten en honing

Hoewel ik probeer niet heel veel tijd te besteden aan Social Media, vind ik het wel leuk om regelmatig Insta Stories te plaatsen en heb ik een aantal Instagram accounts die ik met veel plezier volg. Eén daarvan is Sosn (Something old & something new) Interieur...

Lees meer
Snapshots augustus 2021

Snapshots augustus 2021

De maand augustus is alweer voorbij en gevoelsmatig lijkt de zomer ook alweer voorbij. De telefoon met kiekjes heb ik weer leeggemaakt en ik kijk, samen met jou, even terug op de afgelopen maand. Kijk je mee? Een aantal lekker happen die hier 's avonds op tafel...

Lees meer
Fête de la Nature – zaterdag 4-9-2021 in Uitgeest

Fête de la Nature – zaterdag 4-9-2021 in Uitgeest

De natuur inspireert, verwondert en maakt je blij! De slogan van het Fête de la Nature. Eéntje die klopt als een bus want als iets mij dit jaar gelukkig heeft gemaakt, is het dat ik mij aangesloten heb bij de collectieve Milieutuin in Uitgeest. Een club...

Lees meer
EROPUIT Favoriet: Villa Augustus in Dordrecht

EROPUIT Favoriet: Villa Augustus in Dordrecht

Wij van ENJOY! gaan er geregeld op uit. Niet vaak komt het voor dat we meerdere malen terugkomen op mooie plekjes. Simpelweg omdat er teveel te ontdekken valt. Een grote uitzondering hierop is Villa Augustus in Dordrecht. Deze plek bezoeken wij elk jaar wel een keer....

Lees meer
ENJOY’s FAVORITES: RICE ovenschalen

ENJOY’s FAVORITES: RICE ovenschalen

Kokkerellen en bakken is aan ons bij ENJOY! wel besteed. We brengen heel wat tijd door in de keuken, maar ook aan tafel. Ik vind het dan ook leuk om aandacht te besteden aan kwalitatief goed kookgerei en aan mooi serviesgoed. Een favoriet die ik graag met jullie wil...

Lees meer
Snapshots juli 2021

Snapshots juli 2021

Zo is er weer een maand omgevlogen en is het weer tijd voor de Snapshots van juli. Heel veel tijd heb ik besteed in de collectieve moestuin en om van de oogst lekker dingen te maken. De foto's heb ik weer van mijn telefoon gehaald en samen met jou kijk ik even terug...

Lees meer
Duifkruid, mooi als tuinplant of als snijbloem

Duifkruid, mooi als tuinplant of als snijbloem

Bloemen, ik zou niet zonder kunnen. Altijd staan er hier bloemen in huis. In de zomer mooie zelf geplukte boeketten en in de winter rij ik regelmatig naar één van mijn favoriete bloemisten om mezelf te verwennen met een mooie bos kleur en fleur. Een bloem die je tot...

Lees meer
Brownie zonder bloem, maar met kersen

Brownie zonder bloem, maar met kersen

Bij ENJOY! in de keuken is het altijd een drukte van belang. Kook ik niet, dan is het wel één van de pubers die in de keuken iets staat te koken of te bakken. Wij zijn alle drie enorme lekkerbekken en proberen graag recepten uit of bedenken zelf nieuwe gerechten. De...

Lees meer
Zelfgemaakte limonade

Zelfgemaakte limonade

Het heerlijke weer van de afgelopen dagen en de dagen in het verschiet, vragen om zelfgemaakte limonade en ijsjes. Natuurlijk kun je naar de winkel rennen en van alles uit het schap trekken, maar veel leuker is het om zelf limonade te maken. Het is niet alleen veel...

Lees meer
Linzensalade met zalm, bietjes en gepocheerd ei

Linzensalade met zalm, bietjes en gepocheerd ei

Als je mij vraagt wat mijn favoriete lunchplek is, dan hoef ik daar nog geen seconde over na te denken. Dat is Buffet van Odette aan de Prinsengracht in Amsterdam. Het sfeertje, het goddelijke eten, de wijn, de gasten, chef Odette. Kortom het "je ne sais quoi"...

Lees meer
Help! In huis gaat ineens alles stuk

Help! In huis gaat ineens alles stuk

Ken je dat? De wasmachine gaat stuk en niet veel later begeeft de stofzuiger het en ook het strijkijzer houdt het voor gezien. Een gevalletje Murphey's law. Als iets fout gaat of stuk gaat, blijft het nooit bij één ding gek genoeg. Het ongeluk komt altijd in meervoud...

Lees meer
FRUITTUIN VAN WEST

FRUITTUIN VAN WEST

FRUITTUIN VAN WEST Toen de pubers nog geen pubers waren gingen wij elk jaar wel een keer appels plukken in een boomgaard. Maar de laatste jaren hoef ik met dat soort uitstapjes niet meer aan te komen. Ze vragen mij met een stalen gezicht of ik gek geworden ben :)...

Lees meer

Samenwerken

%d bloggers liken dit: